GAMMELDAGS. I lederen "Et opråb fra fortiden" skriver Jakob Elkjær i Journalisten nummer 7, at det er en gammeldags indstilling på linje med bryggerimedarbejdere, hvis journalister tror, at de kan agere frit på et medie som Facebook uden arbejdsgiverens indblanding.
Nu ved jeg selvfølgelig ikke, om Jakob Elkjær og undertegnede bevæger sig i den samme virkelighed – der er trods alt en generation imellem os – men i min verden er det Elkjær, der er fanget i fortidens tankegang.
At tro, at man i 2010 ved at indføre medarbejdercensur på Facebook derved over for læserne kan dække over, at journalister har en selvstændig holdning, der strejker sig ud over uskyldige kommentarer om vejret, er da himmelråbende gammeldags.
En simpel Google-søgning kan ofte afsløre langt mere end en Facebook-profil. Nettet udvider sig eksponentielt i omfang, og informationsstrømmene væver sig tættere og tættere ind i vores liv. Facebook lancerede så sendt som i forrige måned tjenesten Open Graph, der registrerer, hvilke artikler og blogs man synes om, hvorefter de anbefales til andre i ens netværk. Tjenesten er en kæmpe succes, og koden er allerede bygget ind i nærmest samtlige internationale og danske sites med nyheder og blogs.
Hverken Jakob Elkjær eller jeg kan forudsige den digitale fremtid. Men én ting er sikkert. Alt bliver mere transparent. Det er godt for journalister og andre, der ønsker mere lys i krogene.
Men det betyder også, at alle journalister, læsere og redaktører må vænne sig til, at idealet om den 100 procent holdningsneutrale journalist ikke længere kan eksistere. Vi er mennesker med holdninger som alle andre, og det bliver mere og mere tydeligt år for år.
Omfavn fremtiden i stedet for at forsøge at bygge mure. Det er nemlig gammeldags.
– David Tarp, journalist på Berlingske Tidende
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.