Fanget af nettet

Det skal gå hurtigt, hvis man skal have alle døgnets nyheder med. Meget af journalistikken på CNN.dk foregår derfor med saks og lim og ikke med båndoptager og kuglepen.

CNN.dk – ifølge den nye netundersøgelse et typisk dansk netmedie. Seks redaktionelle medarbejdere – inklusive nyhedschefen. De er alle under 35 år – bortset fra nyhedschefen – har ingen overenskomst og arbejder over 40 timer om ugen.

Mellem 70 og 80 historier strømmer gennem redaktionen og ud på nettet hver dag. Nyheder fra CNN farer over skærmen på et tv på væggen. Samtidig kværner P3 fra en lille transistorradio. Hvis ikke der var højt til loftet, ville det lille lokale hurtigt blive lydmættet.

"Det går meget stærkt, når man gribes af nyhedsstrømmen. Så det sker da, at vi får at vide, at der er en fejl. Men så retter vi det bare. Vi skal ikke stoppe en kæmpe trykpresse. Det er fordelen ved det her medie," siger journalist Kerrin Linde, der er redaktionschef på CNN.dk. Hun er 29 år, uddannet fra DJH i 1995 og har aldrig fået videre uddannelse i at arbejde med nettet.

Ifølge medarbejderne på CNN.dk behøver man heller ikke at være en IT-haj for at kunne blive en god netjournalist.

"For to år siden var den slags folk kongerne. Nu har vi teknologien, og det er ret nemt at lære. Men du skal være hurtig. Og du skal være nyhedsmand. Og så skal du kunne præsentere dit stof bedre end en normal journalist. En netjournalist har jo også mulighed for at få levende billeder og lyd med til sit stof," siger chefredaktør på CNN.dk, Bo Mikael.

Redaktionen holder redaktionsmøde en gang om måneden, hvor alle de store ting, som de ved vil ske – som for eksempel præsidentvalget i USA – diskuteres igennem. Ellers foregår "redaktionsmøderne" pr. e-mail.
Som de fleste andre medier nåede CNN.dk også at udnævne en for tidlig vinder af præsidentvalget i USA.

"Vi ved, hvilke nyhedsmedier, der er troværdige og hvilke, der ikke er. CNN stoler vi selvfølgelig på. Men tager CNN fejl, så indrømmer vi det og retter fejlen," siger Bo Mikael.

Det betyder meget for redaktionens arbejde, at de er en del af CNN-familien. De har direkte kontakt til CNN i Atlanta og kan trække på alt deres stof.

Redaktionen på CNN.dk mener selv, at de er hurtigst blandt netmedierne, når det gælder udlandsstof.

"Vi synes selv, at vi sætter dagsordenen. Det er fedt, hvis vi har noget, ingen af de andre har endnu – vi er bare ikke kendte nok. Så der bliver ikke lagt så meget mærke til os," siger Kerrin Linde.

"Men for os betyder det meget, hvis vi er tre-fire timer hurtigere end Ritzau. Det går vi meget op i," siger hun.

 

"Med saks og lim"
CNN.dk er en del af Metropol Online. En me-dievirksomhed, der er ejet af det Berlingske Officin, de tre Stiftstidender og JydskeVestkysten og tager sig af 18 webtjenester. Derfor ligger den lille redaktion også sammen med resten af metropol.dk. Som omkring 80 procent af de danske netmedier har redaktionen lokaler i København.

Redaktionen er bemandet syv dage om ugen fra 6-24 på hverdage og 9-20 i weekender og på helligdage.

Inden for Kerrin Lindes rækkevidde ligger Gyldendals røde ordbøger Dansk-Engelsk og Engelsk-Dansk. De bliver brugt flittigt, når udenlandske artikler skal oversættes. Det meste af arbejdstiden bruges på at redigere. At klippe og klistre historier fra andre nyhedsmedier sammen, så de passer til CNN.dk og TvDanmarks tekst-tv.

Redaktionen citerer altid fra den oprindelige kilde. Og følger op på historier, hvis den har mulighed for det.

"Vi vil gerne lave egne historier. Men vi har for få ressourcer til at gøre det, når vi kun er seks. Så det kræver, at vi selv siger stop for at få tid til det. Det er stort, hvis vi endda bare ringer op til en kilde," siger Kerrin Linde.

"Hakkeordenen" på redaktionen er mest for syns skyld.

"Vi er hver især vores egen redaktør og redaktionssekretær," forklarer journalist Ann Thomsen.

"Det giver en lidt større frihed. Vi skal selv prioritere hvilke historier, der skal på nettet. Også at vi skal lave nyheder om alt. Vi skal vide lidt om alt, så vi når ikke at blive specialiserede i et emne, som man normalt kan blive," siger hun. l

0 Kommentarer