Hun startede egentlig som kontorassistent på ugebladet tilbage i 1976, fordi hun var "ganske ung og havde hørt om det spændende liv i medierne". Det var dengang, hvor der var overskud og "fest og farver hele tiden".
Derefter blev hun brevkasseredaktør og kom på den måde til at have tæt kontakt til læserne. I dag er hun 61 år gammel og har været på Familie Journal i 40 år. Her får du hendes historie tilsat en række historiske forsider fra Familie Journals arkiv.
"Vi har en rigtig stor læserkontakt, og de har enormt stor tillid til os, du tror, det er løgn. Læserne skriver og spørger om de mest utrolige ting. Vi har en stor ydmyghed over for læserne, for de tager os virkelig alvorligt," siger hun. [quote:0]
Senere fik hun mulighed for at tage en uddannelse til journalist sideløbende med, at hun arbejdede som redaktionssekretær og brevkasseredaktør på Familie Journal.
"Jeg blev mere og mere misundelig på journalisterne, der fortalte om deres oplevelser og deres reportagerejser til udlandet," siger hun.
Forsiden på den allerførste udgave af Familie Journal, som udkom den 7. januar 1877.
Tættere kontakt til læserne
"Der åbnede et nyt univers sig. Jeg fik kontakt til læserne på en helt anden måde som journalist, for jeg kom ud og mødte dem. Jeg har altid følt, at vi er hele den danske befolknings ugeblad, fordi vi både skriver om overlægen og ingeniøren, skraldemænd og arbejdsløse," siger hun.
Ifølge Mary Steengaard har Familie Journal udviklet sig meget i forhold til de emner, bladet skriver om. Men artiklerne bliver stadig skrevet på samme positive måde.
"Vi fortæller altid den menneskelige historie, og jeg synes, det er lidt underkendt. Nej, vi er ikke kritiske, men ved at fortælle den menneskelige historie kan man sige mange ting uden at være kritiske. Vi vil gerne inspirere folk til at ændre noget i verden på en positiv måde," siger hun.
Dengang flygtningekrisen for alvor tog fart, og bådflygtninge ankom i tusindvis til den græske ø Lesbos, tog Mary Steengaard derned med en fotograf. Dengang oplevede hun, at det kom som en overraskelse for folk, at Familie Journal også skulle skrive om flygtningekrisen. Men for Mary Steengaard gav det god mening.
"Vi har også et rigtig godt samarbejde med de store nødhjælpsorganisationer, og når der for eksempel er Danmarks-indsamling skriver vi om cases, der gør noget godt. Det handler om, at folk skal give noget positivt," siger hun.
Et andet eksempel på en historie, der udfordrer Familie Journals typiske emner, er den historie, Mary Steengaard arbejder på nu. Tidligere på ugen snakkede hun med en kvinde, der havde været med i en dokumentar på DR3, fordi hendes mand var sprunget ud som biseksuel.
"For 10 år siden kunne vi ikke drømme om at skrive om det," siger hun.
Familie Journal anno 1934. Dengang var det populært med tegnede forsider. "Af og til blev forsiden på Familie Journalen anvendt til reklame for en af bladets mange romaner eller noveller. I dette tilfælde fra 1934 en novelle af den i datiden kendte forfatterinde Karin Michaelis," skriver Kjeld Damgard, leder af Arkiv og Bibliotek i Aller Holding A/S, i det pressemateriale, der blev sendt ud i forbindelse med jubilæet.
Vil være der, hvor danskerne er
Men i dag kan de altså godt, så længe artiklen bliver vinklet, så den passer ind i Familie Journal-formen. Og for Mary Steengaard er det vigtigt, at Familie Journal også kan skrive om for eksempel seksualitet, fordi det handler om at vise den danske befolkning, at bladet er til stede der, hvor de er.
"Vinklen bliver så, at her har vi nogle mennesker, der lever lykkeligt sammen. Så sker der noget i deres liv, som giver en masse drama og ravage, og der opstår en masse følelser, som læserne kan identificere sig med. Til sidst ender det så godt. Det er jo en fantastisk familie, der fortsætter med at leve lykkeligt sammen, selv om der er sket en stor ændring. Det kan inspirere andre mennesker, der oplever noget lignende," siger Mary Steengaard.
Familie Journal fra julen 2016. "Der har i mange år været en næsten ubrudt tradition for en kirke på forsiden af Familie Journalens årlige julenummer, der udkommer i slutningen af november – og således også på det seneste af slagsen fra 2016," skriver Kjeld Damgard, leder af Arkiv og Bibliotek i Aller Holding A/S, i det pressemateriale, der blev sendt ud i forbindelse med jubilæet.
Mary Steengaard fortæller, at hun også har lavet en historie om en spastisk pige, som kom ud af kørestolen, da hun fik en islandsk hest. Og selv om historien er en anden, er budskabet det samme.
"Det er et budskab om at komme videre og finde det gode i livet, selv om der er modgang. Det er den røde tråd i vores blad – opmuntring og inspiration," siger Mary Steengaard.
Hvad giver det dig at lave de her historier?
"Det giver mig en unik mulighed for at lære, hvordan samfundet fungerer der, hvor mennesker er. Jeg besøger alle samfundslag i forbindelse med alle mulige historier, og det giver et indblik i, hvordan danskerne føler og tænker. Når jeg kører hjem fra en historie, tænker jeg stadig 'Wauw, er det her virkelig et arbejde' – det er en lang uddannelse i, hvordan danskerne har det," siger hun.
Familie Journal fyldte 140 år mandag den 7. januar. På bladet er der ifølge Mary Steengaard fem fastansatte journalister og et par praktikanter.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.