World Press Photo

Falske fotos taget af norsk fotograf vinder pris ved World Press Photo

Det usædvanlige fotoprojekt består af computergenererede billeder skabt i et 3D-animationsprogram og befolket af avatarer

For første gang har et fotoprojekt bestående af computergenererede billeder skabt i et 3D-animationsprogram og befolket af avatarer vundet en pris ved World Press Photo.

Den prestigefyldte konkurrence for fotojournalistik, der tidligere i dag offentliggjorde årets i alt 24 regionale vindere, er ellers kendt for strenge regler for etik, redigering og virkemidler.

Men her tager norske Jonas Bendiksens vinderprojekt i ’open format’-kategorien nogle helt usædvanlige midler i brug.

I fotobogen ’Book of Veles’ sætter han nemlig fokus på fake news og produktionen falske nyheder i den nordmakedonske by Veles ved selv at skabe falske fotos fra byen.

Veles udgjorde for en tid epicenter for produktionen af falske nyheder, der spillede en stor rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

”Jeg bestemte mig for at fortælle denne for så vidt reelle historie, men gøre det på forfalsket vis,” har Jonas Bendiksen tidligere fortalt til Information.

Bekymring for fotografiets fremtid

Jonas Bendiksen har skabt sine billeder baseret på rigtige fotografier, som han faktisk har taget i Veles, ved at bruge AI-software, avatars, falske Twitter-profiler og Youtube.

Ifølge interviewet i Information var det en oprigtig bekymring for fotografiets fremtid i en tid med avanceret deepfake-teknologi, der motiverede Jonas Bendiksen til at gå i gang med projektet.

Han mener, det er et spørgsmål om meget kort tid, før vi ikke længere kan skelne mellem de autentiske film og fotos og de computergenererede af slagsen.

”Det skræmte mig så meget, at jeg tænkte, at jeg måtte prøve at se, om en freelancefotograf som mig kunne slippe afsted med at sidde i sin kælder og fabrikere noget, som faktisk narrer de filtre og portvogtere, der er i fotoverdenen,” har Jonas Bendiksen sagt til Information.

Hans projekt har skabt røre i den fotografiske branche og sat gang i interne diskussioner om troværdighed og mediernes rolle for udbredelse af information eller misinformation.

0 Kommentarer