Falsk Facebook-profil afsløret som smæde

Kritiske artikler om Pentagon fik en tidligere kommunikationsdirektør til at køre storstilet kampagne imod journalisten bag og oprette smædesites i journalistens navn. Nu har han fortrudt sit modspin og beklager.

Kritiske artikler om Pentagon fik en tidligere kommunikationsdirektør til at køre storstilet kampagne imod journalisten bag og oprette smædesites i journalistens navn. Nu har han fortrudt sit modspin og beklager.

Forestil dig, at du opdager, at nogen har købt en hjemmeside i dit navn. Forestil dig, at de også har oprettet en Facebook-profil og en Twitter-konto i dit navn. Og forestil dig så, at alle tre medier bliver brugt til at føre smædekampagne imod dig.

Sådan var det for journalist Tom Vanden Brook fra USA Today. Han skrev i februar kritiske artikler om Pentagons informationskampagne i Irak og Afghanistan. Forsvarsministeriet havde i den forbindelse hyret kommunikationsselskabet Leonie Industries til kampagnen. Tom Vanden Brooks skrev artikler om informationskampagnen, hvor Leonie Industries fik kritik for ikke at føre ordentligt tilsyn med de mange millioner, der blev brugt.

Da Tom Vanden Brook offentliggjorde artiklerne, lagde han mærke til, at hjemmesiden tomvandenbrook.com samt en Twitterprofil og en Facebook-konto i hans navn var blevet oprettet, uden at han vidste, hvem der havde gjort det. Debatten på siderne udviklede sig til en smædekampagne mod journalisten, og nu står manden bag siderne frem, skriver Usatoday.com.

Han skal findes i Leonie Industries egne rækker. For medejer, tidligere direktør og medstifter af selskabet Camille Chidiac indrømmer nu, at det var ham, der stod bag siderne.

»Jeg erkender og fortryder dybt, at mine handlinger har forårsaget bekymringer for Leonie og USA's militær. Det var aldrig min intention. Som en øjeblikkelig reaktion er jeg i gang med helt at sælge mit resterende ejerskab af Leonie,« erklærer Chidiac ifølge Usatoday.com.

Modspin i form af hjemmesider er også set herhjemme.Selv om metoden næppe kan sammenlignes med at hænge en journalist ud ved navn, oprettede Dansk Pelsdyravlerforening for eksempel en særlig hjemmeside for at komme den kritik til livs, som programmet Operation X i 2009 bragte af forholdene på danske minkfarme.
Den var ikke oprettet i Operation X's navn, men består af en række danske minkavlere, der giver branchen positiv omtale. Foreningen forsøgte desuden forgæves at få nedlagt fogedforbud mod udsendelsen.

1 Kommentar

Søren Jespersen
30. MAJ 2012
Re: Falsk Facebook-profil afsløret som smæde

Kære Peter Schwarz-Nielsen

Det er en spændende og meget relevant artikel, du har skrevet, men din artikeludgang, hvor du sammenligner Pentagon-affæren med hjemmesiden www.den2side.org holder ikke til et nærmere eftersyn. www.den2side.org er ikke modspin, men et udtryk for, for at det i et programformat som Operation X ikke er muligt er komme at komme til orde på en rimelig måde, hvis man er den angrebne part.

Minkavlerne på www.den2side.org, er ikke "en række danske minkavlere, der giver branchen positiv omtale", men helt konkrete minkavlere, som er sat på anklagebænken af et tv-program, som ikke ønskede at give rimelige rammer for et interview. Hjemmesiden hedder "Den2Side" netop for at fortælle, at dette er den anden side af den historie, som Operation X havde sat sig for at fortælle.

Et helt aktuelt eksempel på en faktisk smædekampagne med afsæt i en hjemmeside oprettet i en andens navn er sagen om www.solskovmink.dk. Dyreretsgruppen Anima købte i 2011 domænet solskovmink.dk med det ene formål at smæde formanden for Dansk Pelsdyravlerforening Tage Pedersen. Tage Pedersen driver minkfarmen Solskov Mink, og dyreretsgruppen valgte helt bevidst at registrere solskovmink.dk med det ene formål at starte en smædekampagne mod en bestemt person. Smædesiden har været omfattet af en retssag, og domænet er nu frataget dyreretsgruppen Anima.

Der er altså helt parallelle danske eksempler på bevidst oprettede smædesider, men at komme www.den2side.org i den kategori synes langt fra at være relevant.

Med venlig hilsen

Søren Jespersen

Dansk Pelsdyravlerforening