Faldende oplag giver højere læsertal

Flere dagblade, der har tabt i oplag, har besynderligt nok kæmpe fremgang i antallet af læsere.

Noget tyder på, at aviserne får flere læsere, hvis de bliver trykt i færre eksemplarer.

I hvert fald har flere danske dagblade, der har tabt i oplag, fået markant flere læsere i år 2000 end året før. Det viser nye tal fra Gallup, Index Danmark, der fire gange om året offentliggør læsertallene for de danske aviser.

Størst stigning i læsertallene har Politiken. Avisen havde 507.000 læsere i andet og tredje kvartal i 1999. I samme periode i år 2000 havde de 541.000 læsere. En markant stigning på syv procent.

Politikens oplag havde det derimod ikke så godt. Det faldt omkring fem procent til 140.000.

Der er ingen logisk forklaring. Derfor kunne noget tyde på, at det er den statistiske usikkerhed, der spiller ind. Men det afviser konsulent i Index Danmark, Berit Puggaard:
"Det er normalt, at vi ikke kan se den store sammenhæng mellem læsertal og oplag. Men det betyder ikke, at tallene er utroværdige. Vi taler med omkring 20.000 mennesker årligt."
Mindst lige så markant som Politikens jubeltal er Ekstra Bladets læsertal, der er steget med 34.000 i samme periode.
Avisen har ifølge Index Danmarks læsertal næsten syv procent flere læsere, selvom oplaget er faldet med ni procent.
– Det virker temmelig underligt, at så mange flere mennesker skulle læse så mange færre aviser.
"Ja, men der kan jo være mange grunde. Jeg kan ikke give dig et entydigt svar på hvorfor, men jeg tror ikke på, at tallene er forkerte," siger Berit Puggaard.
Mens det går rigtig godt for de aviser, der har faldende oplag, så går det straks dårligere for de aviser, der har oplagsfremgang.
Både Berlingske Tidende og Jyllands-Posten er gået et par procent frem i oplag. Men de to avisers læsertal er steget betydeligt mindre end Politikens og Ekstra Bladets.
Jyllands-Posten har dog det suverænt højeste antal læsere. 741.000 danskere kigger i avisen hver dag, ifølge Gallup. l

 

 

0 Kommentarer