Falbert: Navneforbuddet mod jetset-kvinde er »pinligt«

Ekstra Bladet tager nu sagen om navneforbuddet mod den kokainsigtede jetset-kvinde til Landsretten. Chefredaktør Bent Falbert betegner forbuddet som »pinligt« og forventer medhold i retten, siger han til Journalisten.dk.

Ekstra Bladet tager nu sagen om navneforbuddet mod den kokainsigtede jetset-kvinde til Landsretten. Chefredaktør Bent Falbert betegner forbuddet som »pinligt« og forventer medhold i retten, siger han til Journalisten.dk.

Sagen om den narkosigtede jetset-kvinde er langtfra slut. Flere steder på nettet og i dagens aviser er der små guides til, hvordan man finder frem til navnet på kvinden, hvis det ellers skulle være gået éns næse forbi.

Der er nemlig stadig mange digitale spor, hvor kvindes navn kan findes, og derfor kræver Ekstra Bladet nu forbuddet helt ophævet. Avisens advokat, Ulrik Ibfelt, har således sendt et kæreskrift til Landsretten i håb om at få navneforbuddet ophævet.

Det var Københavns Byret, der fredag nedlagde navneforbud for at undgå "unødvendig krænkelse" af den sigtede, men det skal altså nu prøves i Landsretten. I sin kæring til Landsretten beskriver Ulrik Ibfelt sagen sådan:

"Et navneforbud i en sag, hvor navnet allerede er offentliggjort landsdækkende i samtlige medier er og kan i sagens natur ikke være i overensstemmelse med retsplejeloven."

Ulrik Ibfelt henviser til, at den eventuelle krænkelse allerede ville være sket. Derfor mener han ikke, dommeren kan nedlægge navneforbud.

Bent Falbert valgte i første omgang at fjerne navnet fra Eb.dk, da han ville undgå en eventuel bødestraf. Men nu går han videre og kærer afgørelsen, som han over for Journalisten.dk kalder »pinlig«.

»Navneforbuddet er efter vores mening i strid med retsplejeloven, der skal sikre, at offentligheden har adgang til retssager. Dommere kan have en tendens til bare at lukke dørene og nedlægge navneforbud, fordi det er et kendt menneske, der er tiltalt. Her nedlægger dommeren navneforbud, allerede inden sigtelsen er læst op. Det er simpelthen vanvittigt og formentligt også ulovligt,« siger Bent Falbert

Han mener samtidig, at retsplejeloven på nogle punkter er forældet, fordi den ikke tager hensyn til de digitale medier.

»Som denne sag tydeligt viser, kan det i visse tilfælde være ganske umuligt at overholde et navneforbud, hvis man allerede har offentliggjort navnet. Vi har fjernet navnet fra alle sider og alle links, men det kan altså stadig findes, hvis men er lidt teknisk behændig. Det kan vi ikke gøre noget ved.«

Læs også: EB opfordres til retssag om narkosigtet jetset-kvinde

0 Kommentarer