Faktatjek har afsløret 34 løgne og overdrivelser

Under valgkampen har flere medier tjekket sandhedsværdien af politikernes påstande. Politiken og Berlingske har afsløret fleste usandheder. En SF'er har fået dommen "falsk" fem ud af fem gange.

Under valgkampen har flere medier tjekket sandhedsværdien af politikernes påstande. Politiken og Berlingske har afsløret fleste usandheder. En SF'er har fået dommen "falsk" fem ud af fem gange.

Det passede ikke, da Helle Thorning-Schmidt sagde, at mange deltidsansatte gerne vil arbejde mere. Det var heller ikke sandt, da Lars Løkke Rasmussen hævdede, at SF ville forbyde privathospitaler, hvis de fik regeringsmagten.

Under valgkampen har en række medier tjekket den faktuelle sandhedsværdi i politikernes udtalelser og annoncer. Journalisten har lagt samtlige faktatjek sammen fra Berlingske, B.T. Politiken, Jyllands-Posten og DR's Detektor. Optællingen viser, at medierne kunne tilbagevise 34 påstande, fordi de var decideret forkerte – eller i hvert fald mere falske end sande.
Blandt de i alt 56 faktatjek var otte hverken falske eller sande eller kunne ikke tjekkes. 14 viste sig at være sande, selv om de måske ikke fortalte hele sandheden.

De medier, der har fundet flest forkerte udsagn, er Politikens Faktapatrulje og Berlingskes Fakatatjek med otte falske fakta. DR's Detektor har fundet syv. B.T.'s Løgnedetektør har fundet seks og Jyllands-Postens Faktameter fire.

For eksempel var SF's Ida Auken helt galt afmarcheret, da hun sagde, at 500 københavnere dør af trafikforurening om dagen. Tallet er snarere 1,85 om dagen, viser DR Detektors tjek.
Til gengæld var det ifølge Jyllands-Posten sandt, da Socialdemokraten Benny Engelbrecht sagde, at flere fløj fra Sønderborg og Tirstrup – trods dyrere billetter.

Den politiker, der er taget i flest forkerte udtalelser er SF's partiformand, Villy Søvndal, der er blevet tjekket fem gange – og alle fem gange har dommen været, at udtalelsen har været forkert.
Villy Søvndal har således overdrevet ventetiderne på de jyske skadestuer, at 38.500 ledige står til at miste dagpengeretten, at boligmarkedet er "gået fuldstændigt i stå", og at De Konservative vil afkræve 500 kroner for hvert lægebesøg. Det passede heller ikke, da SF-formanden hævdede, at regeringen afleverer "et historisk stort underskud".
Dermed følger Villy Søvndal i fodsporene på SF's finanspolitiske ordfører, Ole Sohn, der er blevet tjekket tre gange, og alle tre gange er blevet taget i overdrivelser, der har ført til dommen: Forkert.

Til sammenligning er Lars Løkke Rasmussen blevet tjekket 12 gange og er "kun" blevet taget i fem løgne – hvilket blandt andet hænger sammen med statsministerens brug af fakta, af flere redaktioner bliver betegnet som "spidsviklet", men ikke direkte forkert.
For eksempel kunne det ikke tilbagevises, at ligheden i det danske samfund er steget de seneste par år – det gælder dog kun, hvis man bruger regeringens egen målemetode. Ikke den internationalt anerkendte metode fra EU's Eurostat.
Lars Løkke Rasmussen kunne heller ikke fanges på, at ledigheden i dag er lavere end under Poul Nyrup Rasmussen. Hvad statsministeren ikke fortalte var, at arbejdsløsheden styrtdykkede under Nyrup, og at den er steget under den borgerlige regerings ledelse.
Det tjekkede både Berlingske, Politiken. B.T. og DR's Detektor.

I Politiken i dag roser Peter Bro, leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, mediernes faktatjek.
»Her har journalisterne vist, hvad journalistik kan gøre, når den er bedst. Man finder ikke blot modstående ekspertholdninger og præsenterer dem, men researcher så grundigt, at man kan hjælpe læseren i land ved at fælde dom i et barometer, et trafiklys eller lignende,« siger Peter Bro, som er leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet.
Især betalingsaviserne har ifølge rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Jens Otto Kjær Hansen præsteret en stærk faktuel gennemgang af valgkampens tunge emner:
»Der har været et ærligt forsøg på at komme til bunds i valgkampens emner,« siger han til Politiken.

Mange af mediernes faktatjek viser, at det ikke kun er uoverlagte live-udtalelser, politikerne falder på. Også annoncer, som må have været længe undervejs, rummer ofte misvisende tal. Det gælder for eksempel Venstres annonce, hvor det fremgik, at en rød regering ville koste danske familier 27.000 kroner i skat.

I den mere kuriøse afdeling kunne B.T. 2. september afsløre, at Kamal Qureshi ikke er en del af SF's ledelse, selv om han kom til at fremstille det sådan i et interview med Berlingske.

LARS LØKKE: tjekket 12 gange
Fem forkerte, syv sande udsagn

VILLY SØVNDAL: tjekket fem gange
Fem forkerte udsagn

HELLE THORNING SCHMIDT: tjekket fem gange
Tre forkerte, en neutral og et sandt udsagn

PIA KJÆRSGAARD: tjekket fire gange
Tre forkert og et sand udsagn

JOHANNE SCHMIDT-NIELSEN: tjekket tre gange
To forkerte og en neutral

ANDERS SAMUELSEN: Tjekket to gange
En forkert og en neutral

LARS BARFOED: tjekket en gang
Et sandt udsagn

MARGRETHE VESTAGER: tjekket nul gange

Se mediernes faktatjek på nettet
Politiken
Berlingske
DR Detektor
Jyllands-Posten
B.T.

Optællingen omfatter faktatjek under valgkampen indtil tirsdag den 13. september. I nogle tilfælde har journalisterne tjekket flere påstande i samme artikel. De optræder her som flere faktatjek. Nogle af B.T.s faktatjek har også været bragt i Berlingske. De forskellige medier opererer med forskellige grader af sandt, delvis sandt og forkert. Journalisten har rubriceret bedømmelserne efter, om de er neurale eller overvejende sande eller falske.

14 Kommentarer

Nels Sørensen
14. SEPTEMBER 2011
Re: Faktatjek har afsløret 34 løgne og overdrivelser
Man kunne med lige så stor ret – eller mangel på samme – hævde at Journalisten "specifikt" og "belejliget" er ude efter højrefløjspolitikere. Se blot på sprogbrugen:

Ida Auken er "helt galt afmarcheret", Villy Søvndals udtalelser "har været forkerte", både han og Ole Sohn "overdriver", hvorimod Lars Løkke Rasmussen er "blevet taget i fem løgne".
Mads Mostrup Jensen
14. SEPTEMBER 2011
Re: Faktatjek har afsløret 34 løgne og overdrivelser

Claus Stærbo skriver: "Jeg synes denne artikel er under al kritik. Den er for det første med til at mistænkeliggøre politikere generelt - og meget belejliget venstrefløjspolitikere specifikt."

Aha, så Journalisten er med i en højrefløjskonspiration! Tænkte det nok ...

David Bergeon
14. SEPTEMBER 2011
Re: Faktatjek har afsløret 34 løgne og overdrivelser
Efter at have læst artiklen igennem igen, kan jeg se at i kun har optalt udsagn fra valgkampen. Og sandt nok ligger Villy Søvndals udsagn længere tilbage. Jeg beklager derfor min lidt for hurtige kritik.
Søren F. Lillesøe
14. SEPTEMBER 2011
Re: Faktatjek har afsløret 34 løgne og overdrivelser

Det er ikke ligefrem nyt, at vort lands politikere overdriver og rutine-lyver ganske ofte.
Til gengæld er det en glædelig nyhed, at journalistikken rent faktisk er begyndt at beskæftige sig med den slags. Det er uden tvivl gavnligt for demokratiet.
Se mit nye kortspil med politisk satire i linket ved kommentaren. Den tilknyttede "tv-kanal", hvor politikerne skal forholde sig aktivt til satiren, løgnene, mediehistorierne m.m. ligger på adressen: http://www.youtube.com/watch?v=jAIYu4wLA0Q&feature=related

Claus Stærbo
14. SEPTEMBER 2011
Re: Faktatjek har afsløret 34 løgne og overdrivelser

Jeg synes denne artikel er under al kritik. Den er for det første med til at mistænkeliggøre politikere generelt - og meget belejliget venstrefløjspolitikere specifikt.

For det andet er de såkaldte faktatjek her i valgkampen kun en kortvarig kradsen i overfladen og har intet med en bare tilstrærbt form for videnskabelighed at gøre. Det ville være mærkeligt, om ikke redaktionerne især gik efter at tjekke udsagn, de på forhånd vidste var "usikre". Skulle man virkelig kunne udlede noget af faktatjek, skulle de foretages hver eneste dag over en meget lang periode.

Havde Journalisten skrevet en artikel om faktatjek som et journalistisk værktøj, ville det naturligvis ligge inden for hvad et blad som Journalisten skulle dække. At man blot tæller op (fejlagtigt, åbenbart, i følge andre kommentarer til artiklen) har intet med bladets formål at gøre. Men man fik da refereret artiklen mange steder, blandt andet i de to store tv-kanalers tekst-tv. Og der er da sikkkert visse partiers spin-afdelinger, der er henrykte.

Flere