Faktatjek fælder Obamas kritik af medierne

Obama skældte pressen ud for at gøre spørgsmålet om, hvor han er født, til »den dominerende nyhed« i stedet for at fokusere på seriøs politik. Men USA's økonomi fik næsten ti gange så meget dækning, viser faktatjek.

Obama skældte pressen ud for at gøre spørgsmålet om, hvor han er født, til »den dominerende nyhed« i stedet for at fokusere på seriøs politik. Men USA's økonomi fik næsten ti gange så meget dækning, viser faktatjek.

Det hele startede i onsdags, hvor den amerikanske præsident Barack Obama afholdt et pressemøde. Her fremlagde han sine fødselspapirer som bevis på, at han er født på Hawaii. Der har floreret rygter om, at præsidenten i virkeligheden er født i Kenya, og det har der været hed debat om i USA.

Til pressemødet sagde præsident Obama følgende, ifølge Politifact.com:

"Normalt ville jeg ikke kommentere på en sag som denne, for der er jo selvsagt en masse af den slags, der florerer i pressen hver dag, og jeg har andet at tage mig til. Men for to uger siden, da det republikanske flertal i House of Representatives havde fremlagt et budget, som kan have enorme konsekvenser for landet (…), i løbet af hele den uge handlede den dominerende historie i nyhederne ikke om disse store, afgørende beslutninger, vi skal træffe som nation. Den handlede om min fødselsattest."

Men Barack Obama overdrev kraftigt den mediedækning, kontroversen om hans fødselspapirer har fået. Det viser et kritisk faktatjek udført af det amerikanske forsknings- og efteruddannelsesinstitut Poynter på baggrund af tal fra Pew's Project for the Excellence in Journalism (PEJ).

PEJ måler med jævne mellemrum, hvilke emner, der dominerer nyhedsdagsordenen i en lang række medier, heriblandt Fox News, CNN, de største aviser og radiostationer.

Poynter har kigget nærmere på den uge, Obama selv fremhæver – omkring fremlæggelsen af budgettet. Poynter skriver, at økonomien faktisk fik næsten ti gange så megen opmærksomhed som Obama og hans regering – heri indgår spørgsmålet om, hvor han er født.

Økonomien fik således 39 procent af mediedækningen i den pågældende uge, imens Obamas regering fik 4 procent. Urolighederne i Mellemøsten fik i øvrigt også mere opmærksomhed, 10 procent, og situationen i Japan oven på jordskælv og tsunami fik 8 procent.

Hvis man kigger på ugen efter budgettet blev fremlagt, altså fra 18. til 24. april, har Obama fået mere opmærksomhed, men stadig ikke mest.

I denne uge har PEJ lavet en kategori i opgørelsen, der hedder 'præsidentvalget 2012', hvor omtalen af Obamas fødested indgår. 'Præsidentvalget 2012' har fået 8 procent af mediedækningen i den uge. Ikke desto mindre har amerikansk økonomi også i den uge fået mere opmærksomhed i medierne, 14 procent. Mest opmærksomhed fik urolighederne i Mellemøsten med 15 procent.

De seneste par år har konceptet med at faktatjekke politikeres udtalelser vundet frem i Danmark, i høj grad efter amerikansk forbillede. Du kan læse mere om tendensen her.

0 Kommentarer