Faktabokse forbudt

Laver man en faktaboks om en virksomhed, så er hele artiklen reklame. Uanset indhold. Det mener Posttilsynet, som truer med at fjerne portostøtten fra flere fagblade.

Laver man en faktaboks om en virksomhed, så er hele artiklen reklame. Uanset indhold. Det mener Posttilsynet, som truer med at fjerne portostøtten fra flere fagblade.

"Det giver ingen mening."

Dann Bjarke Jensen gnider håndfladen hårdt mod panden. Foran ham ligger en stak numre af fagbladet PackMarkedet, som han er redaktør for.

I det øverste blad er der sat to gule sedler som bogmærker. De henviser til to faktabokse. To gode eksempler på, hvorfor fagbladet er i fare for at lukke.

PackMarkedet får ligesom andre uge- og månedsblade, og i øvrigt også aviser, portostøtte. Det betyder, at Dann Bjarke Jensen hver måned kan sende knap 3000 numre af PackMarkedet med po-sten for 6-8000 kroner. Uden portostøtte ville prisen være omkring det firedobbelte. Eller høj nok til at tage livet af det lille blad.

Der er imidlertid én vigtig betingelse for at hente den store rabat hos Post Danmark. Højst halvdelen af indholdet må være reklame. Og det er her, PackMarkedet har problemer.

Ikke fordi bladet har for mange annoncer. Men det har for mange faktabokse. Posttilsynet har nemlig sin helt egen opfattelse af, hvad der er reklame.

"Nogle faktabokse er o.k., men når man skriver om en virksomhed i faktaboksen, så henregner vi det som reklame," forklarer inspektør Gerda Jensen. Hun mener samtidig, at henvisninger til virksomheders websider eller telefonnumre er reklame.

En faktaboks eller en henvisning fylder ikke meget i et blad, men hvis Gerda Jensen finder en "ulovlig" faktaboks eller henvisning, så bliver hele artiklen og illustrationen kategoriseret som reklame. Dermed risikerer mange blade uden at vide det at ryge op over 50 procents-grænsen og miste den vigtige portostøtte.

 

Gennemgår 5000 blade
"Det er fuldstændig vanvittigt," mener Poul Kristensen, der er direktør i Dansk Fagpresse med 350 fagblade som medlemmer.

"For det første griber postvæsenet direkte ind i den redaktionelle frihed. For det andet er det klart for enhver, der beskæftiger sig med kommunikation, at faktabokse er et must," tordner Poul Kristensen.

Det er journalist og lektor Lise Lyngbye helt enig i. Hun underviser i "Det journalistiske Håndværk" ved Syddansk Universitet.

"Faktabokse er en naturlig del af moderne journalistik. Efter min bedste overbevisning er det fuldstændig forfejlet at kalde faktabokse for reklame. medmindre man direkte beskriver et produkt, hvad det koster, og hvor det kan købes," siger Lise Lyngbye.

Men Posttilsynet og Gerda Jensen fortsætter uanfægtet med at scanne samtlige 5000 blade, der får portostøtte. Hun er foreløbig nået cirka halvvejs og har allerede haft en række sager vedrørende for meget reklame. Men de fleste blade har ifølge Gerda Jensen "rettet ind".

To sager er fortsat uafklarede. Markedsoversigten ErhvervsEjendom og PackMarkedet.

Dann Bjarke Jensen slår op på en af de gule sedler. "11.000 kasser" hedder overskriften. Historien handler om en virksomhed, LK, der transporterer alle råvarer og færdigprodukter i blå plastickasser. Ved siden af historien er en rød faktaboks: "Facts om LK". I faktaboksen kan man læse, hvornår LK blev grundlagt, hvor hovedkontoret ligger, og hvad den producerer.

Faktaboksen er reklame og gør dermed hele opslaget til reklame, har Posttilsynet vurderet.

Dann Bjarke Jensen ryster på hovedet. Han prøver at forklare, at LK slet ikke er interessant for bladets målgruppe. Bladet bliver udsendt til folk med ansvar for emballage og logistik. LK laver stikkontakter.

"LK er ny for læserne. Derfor opsummerer vi, hvad det er for en virksomhed. Det er helt almindelig journalistik," forklarer Dann Bjarke Jensen, der begyndte at lave PackMarkedet for knap tre år siden. Før har han været ti år i dagbladsverdenen.

 

"Forvrøvlet"
Men selv om Dann Bjarke Jensen har skrevet adskillige breve til Posttilsynet, og selv om han sammen med Dansk Fagpresse har siddet til møde i Posttilsynet, er Gerda Jensen ikke til at rokke.

"Når producenten, forhandleren eller salgskanalen bliver fremhævet i en faktaboks, så er det, at kæden springer af for os," siger Gerda Jensen.

-Må vi heller ikke lave en faktaboks om Posttilsynet?

"Hihi. Man kunne godt sige, at det er reklame," siger Gerda Jensen og går i stå.

-Er det reklame?

"Det kommer lidt an på, hvad man ellers skriver om i artiklen. Det er jo ikke så firkantet."

-Hvis vi skriver en artikel om journalistikken på Berlingske Tidende og bringer en faktaboks om Berlingske Tidende, hvad så?

"Ja, så vil det være at fremhæve en virksomhed."

-Reklame?

"Ja."

-Nogle vil mene, at det er god journalistik at bringe faktabokse?

"Jojo, det hænger jo sammen med, hvilken artikel det er."

-Hvorfor ikke bare nøjes med at betragte annoncer som reklame?

"Jamen, det havde også været det nemmeste. Men vi har bare set, at virksomhedsreklame kan blive lusket ind ad bagvejen som skjult reklame."

-Hvad er i det hele taget formålet med at give nogle blade billigere porto?

"Ja, det må stå hen i det uvisse. Det er en politisk afgørelse, som jeg skal administrere via bladbekendtgørelsen."

-Du ved det ikke?

"Nej, ikke godt nok til, at jeg kan forklare det."

Det er sådan nogle svar, som kan få direktør for Dansk Fagpresse, Poul Kristensen, til at blive rigtig sur.

"Det er så forvrøvlet. Der skal ikke sidde et kontor under Trafikministeriet og bestemme, at vi ikke skal lave faktabokse. Det skal der simpelthen ikke," siger han.

Poul Kristensen mener, at sagen er ekstra grotesk, fordi bladene ikke har nogle klare retningslinjer at rette sig efter. Han har derfor henvendt sig til trafikminister Jakob Buksti. Nu er Dansk Fagpresse så ved at lave en analyse af, hvordan bekendtgørelsen virker. Det færdige arbejde skal ligge på trafikministerens bord inden jul.

"Det her er af stor principiel vigtighed. Vi ved ikke, hvornår den næste går i fælden," siger han.

I Holbæk sidder Dann Bjarke Jensen med de seneste numre af PackMarkedet, som han fastholder laver gedigen og uafhængig journalistik. Tidligere havde han en kalender med web-henvisninger. Nu er henvisningerne fjernet. Det er også slut med faktabokse i bladet, og Dann Bjarke Jensen har fået at vide, at porto-støtten ryger den 1. september.

Men så slemt går det måske ikke.

"Neeej, jeg tror ikke, at PackMarkedet ryger ud af ordningen," svarer Gerda Jensen tøvende efter at have kigget på sagen.

"De har oppet sig. Så medmindre de har fyldt det seneste nummer med reklame og faktabokse, så fortsætter portostøtten."

0 Kommentarer