Etik

Fagforening jubler, mens DR ærgrer sig over kritik af udskældt program

Tre medvirkende havde klaget over ikke at være informeret godt nok om, hvad de deltog i

”Det er en kæmpe sejr,” at DR har fået kritik af Pressenævnet for ikke at have informeret tre medvirkende i programserien ’Ellen Imellem’ godt nok om, hvad de stillede op til.

Det mener Camilla Gregersen, formand for akademikernes fagforening DM, der klagede på vegne af tre medlemmer, der medvirkede i programmet.

’Ellen Imellem’ var et satirisk underholdningsformat over en række afsnit med hvert deres tema. Et af dem handlede om, hvorvidt jorden nu også er rund.

I programmet medvirkede astrofysiker Anja C. Andersen, der dog ikke vidste, at værtens spørgsmål var dikteret af en fladjordsteoretiker.

På forhånd havde hun blot fået at vide, at der ville være overraskende og anderledes spørgsmål, og at der ville være satiriske elementer i programmet.

Professor er lettet og glad

To af de andre medvirkende var Peter C. Kjærgaard, museumsdirektør og professor i evolutionshistorie på Statens Naturhistoriske Museum, der ikke var orienteret om, at han åbenbart diskuterede med en kreationist, der forkaster evolutionsteorien.

Sundhedsdebattør og cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi Morten Elsøe sad uforvarende i clinch med en, der tidligere har stillet sig på hælene over hans syn på sundhed og vægttab.

Alle tre forsøgte at trække deres samtykke til medvirken i programmet tilbage, da de fandt ud af, hvad det handlede om. Men det afviste DR, og fagforeningen endte med at sende en klage til Pressenævnet.

Den klage resulterede i går i kritik fra Pressenævnet. Nævnet deler klagernes opfattelse af, at de på trods af at være medievante ikke var klædt godt nok på fra DR’s side til at forstå, hvad de havde medvirket i.

”Jeg er lettet over og glad for, at vi i dag har fået medhold i, at der blev begået et kæmpe tillidsbrud fra DR’s side. Jeg stiller altid op i alle mulige programmer for at formidle videnskab, og det gør jeg jo netop for at gøre alle klogere. For viden er ikke et synspunkt. En bold falder altså til jorden, når vi slipper den. Jeg vil gerne sige tak for den store opbakning, vi har mødt undervejs i sagen,” siger professor Anja C. Andersen i en pressemeddelelse fra DM.

Beklager de medvirkendes oplevelse

Hos DR er der ikke ligefrem jubel over Pressenævnets kendelse.

”Det ærgrer mig selvfølgelig, at Pressenævnet med sin kendelse lægger linjen for forvarsling af satire et andet sted, end vi havde gjort, men vi respekterer afgørelsen.”

”Vi oplever, at de medvirkende på kompetent og velargumenteret vis fik lejlighed til at skyde de forskellige konspirationsteorier og påstande ned i debatter, der ellers sjældent finder sted, men jeg beklager selvfølgelig, at de medvirkende ikke har følt sig ordentligt informeret,” siger direktør for DR Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen i en pressemeddelelse.

Pressenævnets afgørelse betyder, at DR skal bringe en selvstændig udsendelse på ’Ellen Imellem’-programsiden, hvor kritikken bliver læst op.

Den udsendelse skal prioriteres – for eksempel med placering på forsiden af DRTV – i mindst et døgn efter kritikkens offentliggørelse, står der i kendelsen.

Og det accepterer DR sammen med kritikken.

”Det tager DR til efterretning og efterkommer Pressenævnets pålæg om offentliggørelse af kritikken. Når vi har nærlæst kendelsen, vil vi foretage de nødvendige justeringer af praksis, således at proceduren for fremtidige indslag med forvarslede satiriske elementer er i overensstemmelse hermed,” siger Henrik Bo Nielsen i pressemeddelelsen.

0 Kommentarer

Læs også

Interview

Ellen i vælten: ”Jeg kan nok skyde en hvid pil efter at blive den næste vært på TV Avisen”

20. JUNI 2022
Etik

Her er fagforenings klage over DR-program

25. MAJ 2022
Videnskabsformidling

DR-direktør forsvarer udskældt program: Det er inden for skiven

24. MAJ 2022
Etik

Forskers klage preller af på DR, mens eksperter peger på etik-brud

02. JUNI 2022