Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
13:00 12.08.2021 Anna Sol Jørgensen

Fagforbund sender opsang til bornholmske politikere forud for spærretids-møde

”Det er afgørende vigtigt for pressen at kunne besøge børnehaven, klasseværelset og rådhuset. Ligesom de kommunalt ansatte naturligvis trygt skal kunne fortælle om deres hverdag og udfordringer.”

Sådan lyder det i et brev sendt til kommunalpolitikerne på Bornholm.

Brevet er underskrevet af forbundsformand for FOA Mona Striib og Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, og er blevet sendt forud for et ekstraordinært møde i økonomiudvalgt på Bornholm, der afholdes i dag.

På dagsordenen til eftermiddagens møde er der bare ét punkt: Den omdiskuterede spærretid, som et politisk flertal vil fjerne eller ændre.

Beslutningen om at indføre spærretiden blev truffet af kommunens direktion uden om kommunalbestyrelsen og meldt ud tilbage i juli. Spærretiden ville i sin oprindelige form betyde, at medierne ikke ville have adgang til kommunale bygninger og institutioner i de tre måneder op til kommunalvalget i november, og at kommunaldirektør Johannes Nilsson i de tre måneder ville være den eneste, der kunne udtale sig på kommunens vegne.

Siden har Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), fremsat et nyt forslag om spærretiden, der blandt andet indebærer at droppe ordet spærretid. I stedet kaldes det nu retningslinjer for, hvad politikere og medier kan foretage sig i de tre måneder. Kernen er dog den samme: Nemlig at journalister og politikere ikke har adgang til kommunale institutioner og bygninger fra 16. august til 17. november, medmindre kommunens direktion godkender det.

De nye retningslinjer er dog ikke blevet modtaget med kyshånd af hverken FOA eller Dansk Journalistforbund:

”Borgmester Thomas Thors’ forslag til særlige retningslinjer betyder, at ganske få mennesker på Bornholm skal bestemme, hvornår pressen må komme indenfor. Ligesom forslaget kan skræmme kommunalt ansatte fra at ytre sig. Offentligt ansatte er ganske klar over, at de udelukkende udtaler sig på egne vegne, så det er der ingen grund til at indskærpe hverken før, under eller efter en valgperiode,” skriver de to formænd.

”Dansk Journalistforbund og FOA, der organiserer ansatte i kommuner og regioner, opfordrer derfor alle medlemmer af kommunalbestyrelsen på Bornholm til at sige klart nej til de særlige retningslinjer,” fortsætter de i brevet.

Økonomiudvalget mødes klokken 16.15 i dag.

SENESTE NYT

Flere nyheder