Fagfestival gav underskud – ambitionsniveauet sænkes

Et uventet underskud på næsten 700.000 kroner betyder, at næste Fagfestival får færre deltagere og oplægsholdere. Studerende bliver måske tilbudt monkey class-billetter. »Skandaleregnskab,« siger HB-medlem.

Et uventet underskud på næsten 700.000 kroner betyder, at næste Fagfestival får færre deltagere og oplægsholdere. Studerende bliver måske tilbudt monkey class-billetter. »Skandaleregnskab,« siger HB-medlem.

For dårlig økonomistyring, for høje ambitioner og for mange studerende, der kom ind til nedsat pris. Fagfestival 2008 kom ud med et overraskende underskud på 697.000 kroner. Det kom frem ved hovedbestyrelsesmødet i DJ i dag, hvor sagen blev behandlet ved et lukket og et åbent møde.
Ifølge regnskabet for Fagfestival 2008 i Odense Congress Center afviger udgifterne med næsten 700.000 kroner. For eksempel var honorar og rejseomkostninger til oplægsholdere 214.000 kroner dyrere end budgetteret.

Journalisten.dk havde ligesom de øvrige observatører fra kredse og grupper ikke adgang til den lukkede del af mødet, men DJ's kommunikationschef og leder af Fagfestival Esben Ørberg påtager sig ansvaret for underskuddet.
Ved den åbne del af hovedbestyrelsesmødet læste forbundsformand Mogens Blicher Bjerregaard en udtalelse op, hvoraf det fremgik, at hovedbestyrelsen har godkendt regnskabet for Fagfestival 2008. Men HB udtaler også kritik af den manglende økonomistyring.

Herefter sagde næstformand Fred Jacobsen, at der i lyset af underskuddet var behov for at diskutere, hvilken slags Fagfestival man ønsker fremover.
Hovedbestyrelsen diskuterede blandt andet, om man skal flytte festivalen tilbage til Nyborg, skære i programmet og indføre to forskellige slags priser.
Esben Ørberg forklarede, at det er muligt at skrue på en række håndtag.
»Vi kan for eksempel hæve brugerbetalingen, give et større DJ-tilskud, indgå aftaler med 3-4 hovedsponsorer eller lave en kvote for antallet af studerende,« forklarede han.

René Simmel tog afstand fra idéen om kvoter, mens Mogens Blicher Bjerregård sagde, at det bliver svært at undgå.
»Vi vil gerne have en Fagfestival i fremtiden, og det skal være på samme niveau som de sidste to-tre gange. Man kan godt lave kvoter efter først-til-mølle-princippet,« sagde han.

I dag kommer studerende ind til nedsat pris, men får den samme vare som fuldbetalende deltagere. Flere HB-medlemmer talte for, at man burde oprette en monkey class og business class, så studerende kommer ind til nedsat pris – mod at de sover på vandrehjem i stedet for de mere magelige hotelsenge.
»Det ville være synd at sætte kvoter på antallet af studerende. Jo flere studerende jo bedre. Fagfestival er en måde for dem at blive præsenteret for branchen – og de er vant til at sove i køjesenge,« forklarede Sisse Sejr-Nørgaard, der støttede idéen om monkey class.

Morten Uhrenholdt havde oven på det netop fremlagte regnskab svært ved at se frem.
»Jeg må indrømme, at jeg stadig er helt omtumlet efter det skandaleregnskab. Selvfølgelig skal vi have Fagfestival igen, men jeg er ikke klar til at diskutere, hvordan det skal være endnu.«

Esben Ørberg erkendte, at Fagfestival er blevet for stor.
»Vi er næsten vokset ud af vores eget tøj. I år havde vi 10 spor samtidig. Det bliver for uoverskueligt, og det er ikke nødvendigt. Vi kan hente det samme antal personer ind med færre spor og billigere oplægsholdere«.

Evalueringen af festivalen viser, at et overvældende flertal af deltagerne var tilfredse med det faglige indhold. Tilfredsheden var lidt mindre med den praktiske afvikling – især busdriften og at deltagerne overnattede forskellige steder i Odense.