Fagbladet 3F: »De truede vores kilder med vold og mord«

Fagbladet 3F har sammen med undercover-journalisten 'Dorian Roman' afsløret slavelignende forhold i dansk rengøring. Men det er ikke ufarligt. »En kilde fik at vide, at de ville skære hans hoved af, hvis han fortalte os, hvad han havde oplevet,« siger Roman til Journalisten.dk.

Fagbladet 3F har sammen med undercover-journalisten 'Dorian Roman' afsløret slavelignende forhold i dansk rengøring. Men det er ikke ufarligt. »En kilde fik at vide, at de ville skære hans hoved af, hvis han fortalte os, hvad han havde oplevet,« siger Roman til Journalisten.dk.

Der findes rengøringspersonale i Danmark, som lever under slavelignende forhold, ikke får mad og er ofre for menneskehandel. Det kan Fagbladet 3F afsløre i det nummer, der udkommer i slutningen af denne uge.

Danskerne fik en forsmag på researchen i 21Søndag på DR1 i aftes, hvor en del af fagbladets kilder fortalte om vilkårene i Danmark – flere af dem fra Rumænien, som de er vendt hjem til uden løn.

Fagbladet 3F har brugt flere måneder på at bore historien ud, og de to journalister Signe Højgaard og Morten Halskov har allieret sig med den rumænsk-fødte undercover-journalist 'Dorian Roman'.

Men historien har ikke været ufarlig, hverken for Dorian Roman eller for fagbladets kilder i Rumænien.

Roman rejste med Fagbladet 3F's hold til Rumænien og fungerede både som reporter, fixer og tolk, da de besøgte en række rumænere, der i Danmark havde arbejdet som rengøringsfolk under kummerlige forhold.

Selv om Dorian Roman til daglig bor i Danmark, har han været udsat for mystiske opkald, som han og redaktionen betragter som indirekte trusler. Ukendte personer, der tilsyneladende også bor i Danmark, har forsøgt at finde frem til hans adresse.

Det fortæller Dorian Roman til Journalisten.dk.

»Efter vi kom hjem fra vores første reportagetur til Rumænien, modtog jeg pludselig to opkald fra et ukendt nummer. Det var en ung mand, der på rumænsk fortalte mig, at han havde brug for at mødes med mig med det samme. Derfor skulle jeg fortælle ham min adresse. Men jeg anede uråd og kunne regne ud, at manden ringede på vegne af nogle andre. Derfor afviste jeg ham,« siger Dorian Roman.

Han mistænkte straks den unge mand for at være i ledtog med nogle af de folk med rumænsk eller serbisk baggrund, der står bag handelen med rumænsk rengøringspersonale i Danmark. Dorian Romans telefonnummer havde de ukendte personer formentlig fået fat i via kilder i Rumænien.

»Den samme unge mand ringede igen senere på aftenen og gentog, at han måtte se mig hurtigst muligt og bare skulle bruge min adresse. Jeg afviste ham igen,« siger Dorian Roman.

'Dorian Roman' er ikke undercover-journalistens oprindelige navn. Men efter at være flyttet til Danmark har han taget det som sit byline-navn for at sikre sig, at han kan arbejde undercover uden at blive opsporet af de bagmænd, han måtte afsløre. Derfor står der også 'Dorian Roman' i hans byline ved artiklerne i Fagbladet 3F. 

Både han og resten af redaktionen på Fagbladet 3F er overbeviste om, at personerne bag de mystiske opkald havde vold i tankerne, hvis de fik fat i hans adresse. Det bygger de på deres afdækning af, hvordan vold og trusler er en del af miljøet omkring menneskehandelen. Et lige så væsentligt formål med at finde frem til Dorian Romans hjem var formentlig at få fat i navnene på de kilder, fagbladet har talt med i Rumænien.

Fagbladet 3F oplevede også, at de ukendte personer ringede til adskillige personer i Rumænien fra danske numre, imens deres journalister og fotografer befandt sig i landet.

Her var opkaldene direkte trusler om vold og i nogle tilfælde mord.

»De ringede til flere personer i Rumænien, mens vi var der. De krævede at få at vide, hvem journalisterne, der undersøgte sagen, var. De ville især gerne vide, hvem jeg var, og hvor jeg boede. De truede også flere af vores kilder med vold, og flere modtog dødstrusler. En kilde fik at vide, at de ville skære hans hoved af, hvis han fortalte os, hvad han havde oplevet,« fortæller Dorian Roman.

Fagbladets folk vidste ikke, at der indløb telefoniske trusler sideløbende med deres besøg i Rumænien. Det fandt de først ud af, da de var vendt hjem til København.

Truslerne er blevet taget meget alvorligt af redaktionen på Fagbladet 3F. Da Dorian Roman skulle til Rumænien anden gang for at tale med en række kilder igen, valgte fagbladet at hyre en bodyguard til ham.

Samtidig besluttede redaktionen at rykke historiens udgivelsesdato frem. Det betyder, at historien, der oprindeligt var tiltænkt februarnummeret, altså udkommer i denne uge.

»Det giver jo ikke rigtig mening at blive ved med at komme med trusler, når historien er bragt,« forklarer Dorian Roman.

Han har også taget en række forholdsregler rent personligt. Han er varsom med, hvem han lader vide, hvor han bor, eller hvor han befinder sig, ligesom han har fjernet en række personlige oplysninger fra internettet. Han vil også skifte telefonnummer og email-adresse snarest.

Truslerne og de mystiske opkald er blevet meldt til det danske politi.

»Det eneste, jeg ellers kan gøre for at stoppe deres trusler, er at holde op med at være journalist. Men det er ikke en mulighed for mig, man skal ikke stoppe, fordi man bliver truet,« siger Dorian Roman.

Hvorfor tror du, at de her anonyme personer truer jeres kilder – og vil have fat i dig?

»De tjener en masse sorte penge i Danmark på at udnytte de her rumænske rengøringsfolk, og de er udmærket klar over, at det, vi afdækker her, vil skade deres forretning.«

Chefredaktør på Fagbladet 3F Nicolai Kampmann mener, truslerne understøtter det billede af et skjult miljø med vold og slavelignende forhold, som bladet afslører.

»Jeg mener desværre, at det her forløb med trusler er karakteristisk for, hvordan det foregår i det her miljø. Vi har måske troet, at trafficking og tvangsarbejde kun foregik i prostitution, men det foregår også andre steder – og vold og trusler er en naturlig del af det,« siger han til Journalisten.dk.

Er du overrasket over, at jeres kilder bliver truet med vold?

»Når jeg læser artiklerne i det kommende blad, så nej. Det er jeg faktisk ikke. Det ligger desværre i god forlængelse af de historier, kilderne fortæller, om, at vold er en del af bagmændenes repertoire. Det må vi så forholde os til og tage alvorligt som medie. Vi har hele vejen været meget påpasselige med vores kilder, fordi vi ved, at de løber en risiko ved at tale med os,« siger Nicolai Kampmann.

1 Kommentar

Sara Høyrup
12. AUGUST 2016
Flot arbejde!

Flot arbejde!
Hvis I har brug for flere kilder, kan I måske få noget ud af at henvende jer til Michelle Mildwater, som støtter handlede mennesker - også i rengøringsbranchen.