Fagblad tog mit tip

DEBAT: "400 kroner. Sådan lød buddet, da jeg foreslog at anmelde en bog. Det blev dog aldrig til noget - mit tip gik videre til en af de faste anmeldere. Så lærte jeg da noget den dag," skriver Thomas Schiermacher Jensen

Af Thomas Schiermacher Jensen, journalist

På vejen mellem de spændende, alsidige, interessante og vigtige opgaver, jeg dækker i verdens brændpunkter, kører jeg i forskellige lækre luksuriøse biler. For når jeg ikke leverer hjerteskærende reportager og dybe velresearchede interviews, så leverer jeg sjove – og til tider bidske – tests af verdens fedeste biler til glittede lækre magasiner. Med flotte photoshoppede farvebilleder og faktabokse og alt, der hører til.

Og når det så bliver fyraften, så henter jeg ungerne, kører hjem til det lille hus i Nordsjælland, hvor vi bor, og leger med dem, indtil fru Jensen kommer hjem.

Så deler jeg en god flaske Rioja (ikke en Crianza, men en Gran Reserva) med konen, mens vi laver lækker og sund mad udelukkende af økologiske råvarer og taler om vores interessante job, spændende liv og dejlige børn.

Virkeligheden? Næppe!

”Hvad vil du gerne lave?”, spurgte redaktør Hesselager, da jeg var inde og tale med ham og digitalredaktøren før jul om fremtiden for bloggen til Journalisten, der – hvis du skulle være i tvivl – har en fremtid!

Det spørgsmål aner jeg aldrig, hvordan jeg skal svare på. Indtil i sommers, hvor jeg afleverede specialet på Roskilde Universitet, var det eneste, jeg havde for øje, at aflevere. Og blive færdig. Blive journalist. Det var jo drengedrømmen. Jeg skulle bare i mål og have det kandidatbevis, og så skulle jeg vise verden.

Jeg svarede: ”Skrive – jeg vil gerne skrive.” Og det er det, jeg gerne vil. Men jeg vil også alt muligt andet. Lave radio, hvis chancen byder sig. Og lære mere om, hvordan man analyserer på antallet af klik. Jeg vil også tage billeder og blive bedre til det. Jeg vil i virkeligheden prøve det hele.

Nu sidder jeg så her på 7’eren ved vinduet i Vinderød. Øjnene glider ned over stillingerne på mediajob.dk, og her er ikke særlig mange, der har alt på listen. Men der er masser af spændende job. Et væld af kommunikationsstillinger og enkelte, der søger en journalist. Og der er beskrevet spændende og afvekslende opgaver i et uformelt arbejdsmiljø med frugtordning og sundhedsforsikring og pension og løn. Alle sammen ting, som jeg også drømmer om.

Ind imellem det er der alle mulige muligheder, som jeg endnu ikke har haft mod på og lyst til at sætte mig ind i. 8 ugers virksomhedspraktik. Løntilskud – i det private, som giver lidt ekstra i kassen og ifølge folkene i a-kassen indimellem fører til mere.

Eller løntilskud i det offentlige – som ikke giver én eneste krone ekstra til de i forvejen sparsomme dimittend-dagpenge – og som de, der ved noget om den slags, siger, ikke fører til noget som helst andet end lidt ekstra at skrive på cv’et. Gratis arbejde i bytte for cv-pleje. Hvem sagde nyttejob?

Jeg har debuteret. Ikke som forfatter, men som boganmelder. Jeg fik øje på en bog og skrev til Journalisten, om de ville have en anmeldelse. Det ville de ikke. Men de ville godt have en anmeldelse af en anden bog. Og så blev det den.

Det var sjovt (og ikke særlig godt betalt). Men da jeg prøvede at pushe samme bog til et andet fagblad, lærte jeg, at det, jeg troede var dårligt betalt på Journalisten, i virkeligheden var en fyrstelig hyre. For det andet fagblad tilbød mig – hold fast – 400 kroner. For at læse en bog og skrive 2.500 anslag om den. Hvilket er en tredjedel af honoraret på Journalisten og bestemt ikke noget, man kan leve af. Og de 400 kroner blev aldrig til noget. For så kom der en mail: ”Hej Thomas og tak for link. Jeg har lige vendt din henvendelse med chefredaktøren, og hun mener, at vi skal bede en af vores faste anmeldere om at se på bogen i stedet for. Så desværre. Men tak for dit initiativ …,” stod der.

Altså – jeg ringede til dem og gav dem ideen. Sendte et link, så de kunne se, hvilken bog det handlede om. Og så var der en anden, der fik opgaven – og de 400 kroner. Så lærte jeg da noget den dag.

Jeg kommer ikke til at leve af at skrive anmeldelser. Men jeg har altså også landet en aftale om en rigtig artikel, som er noget mere lukrativ. I et rigtigt magasin. Så siger jeg ikke mere …

Men hvis den der korrespondent, biltester, single-journalist med fast dagvagt, weekendfri og frugtordning bliver slået op, så søger jeg den. Det er lige mig. Tror jeg nok.

0 Kommentarer