Færøsk strid om journalistpraktikant

DMJX-studerende fra Færøerne vil gerne i praktik i sit hjemland, men hendes eneste mulighed – Færøernes Radio og TV – siger, de ikke har råd. »Fuldstændig uansvarligt,« lyder det fra det færøske journalistforbund

Journaliststuderende Birgith Lassen er færing og tager som mange andre unge landsmænd sin uddannelse i Danmark. Men i modsætning til mange andre, er hun opsat på at vende til Færøerne for at arbejde. Det kunne hun oplagt gøre til februar, når hun som de øvrige i sin årgang skal i praktik. Men nej – der er ingen praktikmuligheder på Færøerne. Også selvom den suverænt største journalistiske arbejdsplads, det licensfinansierede Færøernes Radio og TV, er praktikgodkendt. For Kringvarp, som er public service-stationens færøske navn, vil ikke tage hende som praktikant, fordi de ikke synes, der er råd.

Det har skabt stor vrede i det færøske journalistforbund.

»Selvfølgelig har de pligt til at tage praktikanter. Det er et af Færøernes største problemer, som har stor politisk fokus, at unge søger væk og ikke kommer tilbage. Her har vi endelig en, der søger tilbage, og så kan de ikke finde de 2-300.000 kroner ud af 60 millioner. Det mener vi er fuldstændig uansvarligt,« siger Øssur Winthereig, som er medlem af bestyrelsen i Færøernes Journalistforbund.

Han er selv tidligere nyhedschef på tv-kanalen og kan ikke huske, at man nogen sinde før har afvist en praktikansøger, som der traditionelt ikke er mange af.

Store problemer med fraflytning

Birgith Lassen henvendte sig allerede i april til Kringvarp for at høre om muligheden for praktik, men fik dengang ikke noget svar. Først for nyligt, hvor hun henvendte sig igen, fik hun at vide, at der ikke er råd.

»Jeg vil gerne tilbage til Færøerne og arbejde, når jeg er færdiguddannet, og jeg synes, det vil være bedst af uddanne mig i det miljø, jeg også skal arbejde i. Desuden er færøsk mit førstesprog og det, jeg har lettest ved at formulere mig i,« fortæller hun.

Hun kom til Danmark i 2009 for at tage HF og begyndte i 2013 på journalistuddannelsen på DMJX. Det er normalt, at færøske unge tager til især Danmark og Norge og uddanner sig med finansiering fra det færøske landsstyre

»Færøerne har et voldsomt problem med fraflytning. Derfor er det ret dumt, man ikke prioriterer lærerpladser og praktikmuligheder højere,« siger Birgith Lassen, der har fået mange henvendelser fra Kringvarp-medarbejdere og andre, der er forargede på hendes vegne over det manglende praktik-tilbud.

Håber på politisk signal

Øssur Winthereig mener dog ikke, sagen er slut. Journalistforbundet har henvendt sig til direktøren for Kringvarp, bestyrelsesformanden samt den færøske kulturminister om problemet.

»Vi har kørt den uden for offentlighedens lys – men i næste uge vil vi gå offentligt ud omkring sagen,« fortæller han.

Kulturministeren kan ikke gribe direkte ind, men Øssur Winthereig tror alligevel, hun indirekte kan spille en rolle.

»Vi har jo det samme princip som i Danmark om, at der skal være armslængde. Så Kulturministeren har ikke direkte indflydelse, og det ønsker vi heller ikke, hun skal have. Men det er et politisk ønske, at man skal kunne tiltrække studerende til Færøerne, og det vil vi gerne have Kulturministeren til at præcisere.«

Vil prioritere praktik i fremtiden

Generaldirektøren for Kringvarp forklarer til Journalisten, at man står i en økonomisk svækket situation og generelt er nødsaget til at nedjustere.

“På Aktuelt afdelingen er alle stillinger bemannet af journalister, og lige nu har vi ikke luft i budgettet til at modtage en journalist-praktikant fra februar 2016. Men hvis de økonomiske omstændigheder forandrer sig, så har vi ikke noget imod at tage sagen op til ny vurdering og eventuelt modtage en journalist-praktikant en del af perioden,” skriver Dia Midjord i en mail.

Han tilføjer dog, at man i fremtiden ønsker at prioritere praktikanter højt i driftsbudgettet.

“Vi har I denne henseende kontaktet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, så vi i fremtiden ved, hvornår vi kan forvente praktikanter og planlægge efter det, fordi vi har desværre ikke mulighed for, at en praktikplads altid er ledig. Derfor ønsker vi en oversigt over færøske journalist-studerende, så vi eventuelt kan medregne denne udgift i fremtidig drift af public service mediet på Færøerne,” skriver han.

Kræver permanent praktikstilling

Det mener Øssum Winthereig dog er en meget tynd omgang.

»Det er noget forfærdelig pjat. Der skal være plads til en praktikant hvert eneste år. Og de kan heller ikke bare have kikkerten rettet mod Århus. Der kan kommer praktiksøgende andre steder fra – Norge eller England. Nej, der må permanent være bevilling til en praktikant. Og er der ikke nogen, kan de jo bruge pengene på en god dokumentarfilm,« siger han.

Han fortæller, at der tidligere var mindst fire mulige praktiksteder på Færøerne, men siden er de licensfinansierede radio og TV slået sammen, og aviserne har haft meget kraftig tilbagegang, så der i dag kun er to aviser med få uddannede journalister.

Kringvarp har ifølge Dia Midjord et budget på 57,5 millioner kroner. De 47 millioner kommer fra licens, og resten er indtægter fra annoncer, sponsorater og lottospil.

Senest Kringvarp havde en praktikant var fra sommeren 2012 sommeren 2013.

(Rettelse 6/11 12.58: I denne artikel stod tidligere, at Birgith Lassens uddannelse og SU er betalt af det færøske landsstyre. Det var ikke korrekt. Som færing modtager hun gratis uddannelse og SU på linje med danske statsborgere.)

0 Kommentarer