Færøsk fjernsyn i opbrud

 

 

Hvad stiller man op, når man mister 80 procent af sit programgrundlag? Det skal den færøske tv-station Sjónvarp Føroya, tage stilling til, når den efter alt at dømme bliver udkonkurreret på transmissioner af dansk tv.

I dag sender Sjónvarp Føroya (SVF) ti timers egenproduceret færøsk tv om ugen. Resten af sendefladen består af programmer fra DR og TV 2, som sendes forskudt med en uges forsinkelse. Det færøske teleselskab, Føroya Tele, ønsker at tilbyde seerne direkte sendin-ger fra DR og TV 2 som en del af en større programpakke. Det betyder, at SVFs grundlag for at sende syv dage gamle programmer fra Danmark smuldrer.

Selv om SVF i dag har eneret på at sende dansk tv, er stationen parat til at dele sendetilladelserne med andre, fortæller nyhedschef Øssur Winthereig.

"Hvis teleselskabet kan tilbyde programmer på et sprog, som færingerne forstår, ville det være forkert af os at forhindre det. Hellere det end en programpakke, der kun består af engelsksprogede satellitkanaler. Men det rejser spørgsmålet om, hvilken rolle færøsk tv skal spille," siger Øssur Winthereig.

Han vurderer, at der er stor interesse på Færøerne for de nye pakker med direkte dansk fjernsyn.

I tilfælde af et monopolbrud står SVF tilbage med ti timers fjernsyn om ugen, og kan dermed ikke fylde en hel aftenflade. Ifølge Øssur Winthereig betyder det, at stationen skal ud og købe for eksempel norske eller islandske programmer og oversætte dem til færøsk. Det vil koste 30-40 millioner kroner om året. Pengene kan enten komme fra licensforhøjelser, lottospil eller ved at Landstinget giver SVF en bevilling.

"Det er en udvikling, som vi nok havde forudset, men den er kommet hurtigere end forventet," siger Øssur Winthereig, som forventer en afklaring i løbet af marts.

SVF har i dag 50 medarbejdere, et budget på 24 millioner kroner og får ingen offentlig støtte.

 

0 Kommentarer