»Gør som I plejer.«
Sådan lyder det bedste råd, praktikkoordinator Pia Færing kan give til både praktiksteder og praktiksøgende forud for Store Match Dag om to uger.
Dagen, der også er kendt som ”Panikdagen” og foregår på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole hvert halve år, kommer til at forløbe anderledes, end den plejer.
Må gerne lave aftaler på forhånd
Forbuddet mod at indgå aftaler på forhånd er afskaffet. Det er nu tilladt for praktiksteder at indgå aftaler med kommende praktikanter før Panikdagen – aftalerne er dog ikke bindende.
Samtidig er der indført en ny regel, som kræver, at alle de studerende står samlet i forhallen. Dermed er det ikke længere muligt at stå foran døren til det medie, man helst vil i praktik hos.
»Vi har fjernet en torn i øjet på rigtig mange ved at tillade forhåndsaftaler. Der var stor frustration over, at de var forbudt, når mange havde en oplevelse af, at de blev indgået alligevel. Det sætter vi en stopper for nu,« siger Pia Færing.
Færing: Lad være at lave aftaler på forhånd
Men hun tilføjer, at reglerne ikke skal ses som en opfordring til at lave aftaler før Panikdagen. Tværtimod.
»Jeg håber ikke, det vil betyde flere forhåndsaftaler. Det er en dårlig idé at flytte ansættelsen frem i forløbet, for det giver alt andet lige et dårligere grundlag at vælge på. Jeg synes, begge parter skal bruge de tre skud, de har i bøssen, før de vælger,« siger Pia Færing.
Jeg håber ikke, det vil betyde flere forhåndsaftaler.
Pia Færing
Hun henviser til Åbent Hus-ugen, hvor de studerende kan besøge praktikstederne; de personlige samtaler, der finder sted ved Åbent Hus-arrangementerne; samt den motiverede ansøgning fra de studerende, som praktikstederne først må læse om morgenen på Panikdagen.
Vil tage ansøgning med til Åbent Hus
Pia Færing nævner, at de nye regler allerede har givet anledning til flere spørgsmål. Blandt andet spørger de studerende, om de må tage en ansøgning med, allerede når de besøger arbejdspladserne til Åbent Hus i næste uge.
»Det er jo ikke forbudt, men jeg synes ikke, de studerende skal skrive en ansøgning i hu-hej-hast og have den med. Den uge skal bruges til at finde ud af, hvem praktikstederne er, og hvor du ville passe godt ind,« siger Pia Færing.
Hun tilføjer, at det heller ikke er til at sige, om praktikstederne vil forsøge at omgå forbuddet mod at stå ved døren ved eksempelvis at bede deres favoritter stå i en bestemt krog i forhallen.
»På den ene side har vi tænkt os godt om, før vi lavede reglerne om. På den anden side havde vi ikke overvejet konsekvenserne, for når du fjerner en barriere, hvor er den næste så?«
Drop konkurrencen om at være først
Kan du forstå, hvis man nu kan føle sig mere presset til at lave aftaler på forhånd?
»Hvis man betragter det her som en konkurrence, så kan jeg godt forstå det. Men jeg synes, man skal se bort fra konkurrencen og begyndte at tænke på kvalitet. Det handler om de næste seks, 12 eller 18 måneder, så det er vigtigt, at man tager sig tid til at finde den rigtige,« siger Pia Færing.
Men hænger det ikke sammen med at være først, at man får de bedste praktikanter eller praktiksteder?
»Nej, det gør det netop ikke. Når jeg taler med praktikstederne, så siger mange, at det var den sidste, der var tilbage, som endte med at være bedst. Først er ikke størst. Men jeg ved da godt, at det ligger i vores dna i branchen, at man vil være først. Det håber jeg, I kan se bort fra.«
Har fået kritik fra Ekstra Bladet
De ændrede regler for Panikdagen har vakt debat, både på sociale medier og her på journalisten.dk. Praktikantchef og redaktør på Ekstra Bladet Lisbeth Langwadt har blandt andet kritiseret de nye regler om aftaler for at være ligegyldige, fordi aftalerne alligevel ikke er bindende.
Hun er også kritisk over for kravet om, at de studerende skal stå i forhallen:
»Nogle vil blive omringet af folk fra Politiken, Ekstra Bladet og Mx, der siger, at den studerende skal komme med dem. Samtidig vil alle kunne se, at nogen slet ikke får nogen henvendelser,« sagde Lisbeth Langwadt til Journalisten i september.
Omvendt er Mathias Bay Lynggaard, formand for Danske Mediestuderende, fortaler for de ændrede regler.
»Store Match Dag bliver nok aldrig en fest for alle, og nogle vil nok fortsat være bekymrede. Men vi håber, at det her kan være med til at afhjælpe nogle af problemerne,« sagde han til Journalisten.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
»Hvis man betragter det her som en konkurrence, så kan jeg godt forstå det. Men jeg synes, man skal se bort fra konkurrencen og begyndte at tænke på kvalitet. Det handler om de næste seks, 12 eller 18 måneder, så det er vigtigt, at man tager sig tid til at finde den rigtige,« siger Pia Færing.
Det er håbløst idealistisk at forestille sig, at kulturen om SMD ændrer sig indefra båret frem af floskler som dette.
Kulturændringer kommer kun med en omfattende strukturændring, og det glæder mig, at man nu har taget første skridt. Det er selvmodsigende, når Pia Færring opfordrer til at gøre det, som man altid har gjort.
Jeg synes, det er ærgerligt, at praktikkoordinatoren kommer med denne udmelding.
Vh
Sebastian Risbøl Jacobsen
Journaliststuderende, RUC