Fængslet avisejer fra Hongkong hyldes

I år gik Reporters Without Borders’ særlige pris under årets Press Freedom Award til mediemogulen Jimmy Lai

I går afholdt Reporters Without Borders sin årlige Press Freedom Award, som i år fandt sted i Taipei.

På grund af rejserestriktioner i forbindelse med pandemien var flere af deltagerne forhindret i at være fysisk til stede under prisuddelingen.

Men én af vinderne, den 73-årige mediemogul Jimmy Lai og vinderen af årets ’særlige pris’, var forhindret i at deltage af helt andre årsager. Han sidder lige nu fængslet af det kinesiske regime.

Jimmy Lai er grundlægger af Hongkongs populære avis Apple Daily og har været en markant stemme i pro-demokratibevægelsen i regionen. Apple Daily er et af de få medier i Hongkong, som stadig vover at kritisere det kinesiske regime offentligt.

Han blev ifølge Reporters Without Borders tilbageholdt for ”bedrageri” 2. december i Hongkong. Han er også tidligere blevet sigtet for tre andre kriminelle tilfælde: ”Kriminel intimidering”, ”ulovlig forsamling” og ”samarbejde med fremmede styrker”. Han risikerer livstid i fængsel for sidstnævnte.

Da Jimmy Lai sidst blev arresteret i august, blev han ledt gennem nyhedslokalerne i håndjern. Anholdelsen chokerede mange i Hong Kong og har udløst international fordømmelse. Mange så episoden som et tegn på Kinas forsøg på at kvæle demokratibevægelsen og den frie presse i Hongkong.

”Vores åbne og frie presse bliver slået ned på af det kinesiske kommunistparti gennem den nationale sikkerhedslov,” sagde Jimmy Lai i sin tale, som var blevet optaget på forhånd og vist på storskærm under prisuddelingen.

”Verden vil glemme os”

I juni i år indførte det kinesiske regime en ny national sikkerhedslov i Hongkong, som gør det muligt for staten at straffe borgere, som de mener har begået ”forbrydelser mod staten”. Det har ifølge Reporters Without Borders muliggjort trusler og anholdelser af journalister i regionen.

Hongkong er faldet fra 18. plads i 2002 til plads nummer 80 af 180 i RSF’s ’World Press Freedom Index’ i 2020. Kina er nummer 177.

I sin tale lagde Jimmy Lai vægt på, at Hongkongs demokrati er under pres.

”Det betyder, at der ikke vil være nogen nyheder fra Hongkong. Og uden nyheder er jeg bange for, at verden vil glemme os,” sagde han.

Han havde også en opfordring til sine journalistkolleger i andre lande:

”Kære kolleger, bliv venligst ved med at skrive om os. Giv os en stemme. Tiltræk verdens opmærksomhed til situationen og vores undertrykkelse. Jeres stemme og støtte er vores redningskrans.”

Vindereren af RSF’s ’Prize for Courage’ er den russiske, undersøgende journalist Elena Milashina, der arbejder for Moscow tri-weekly Novaya Gazeta. Hun fik prisen for sin dækning af Tjetjenien.

Den afghanske radiostation Merman fik prisen for ’Impact’, mens prisen for uafhængighed gik til den egyptiske chefredaktør Linah Attalah.

0 Kommentarer

Læs også

Philip Khokhar, Asien-korrespondent for DR, har boet i Kina, siden 2014. Dengang arbejdede også en håndfuld andre danske korrespondenter i landet. Men i dag er Philip Khokhar den eneste fastansatte korrespondent fra Danmark tilbage i Kina.

Corona, handelskrig og protester: Kina topper dagsordenen, men Philip Khokhar har landet for sig selv

17. MARTS 2020

Eksperter: Hongkongs status som fristed for journalister er truet

09. OKTOBER 2018