Facebook med filter

Venstre er oven på forårets sag med kommunikationskonsulent Ditte Okman nu klar med retningslinjer for god adfærd på de sociale medier. En medarbejder for Venstre er altid en medarbejder for Venstre, også i nettets ellers så frie rum.

Venstre er oven på forårets sag med kommunikationskonsulent Ditte Okman nu klar med retningslinjer for god adfærd på de sociale medier. En medarbejder for Venstre er altid en medarbejder for Venstre, også i nettets ellers så frie rum.

KOMMUNIKATION. Efter at Venstres kommunikationskonsulent Ditte Okman tidligere i år på Facebook kaldte en kioskansat på Christiansborg for psykisk syg, fandt Frank Jensen liderlig på den klamme måde og så TV2-journalist Niels Brinch som et stikkersvin, har man i partiet med højt til loftet overvejet, hvordan det egentlig er, man kommunikerer på nettet.

Den slags skal nu være fortid. Der skal herske respekt om Venstre, står der således i de nye retningslinjer. Det private liv må i forbindelse med sociale medier sættes lig med det professionelle som repræsentant for Venstre. En strategi, der gerne skulle sætte en stopper for uigennemtænkte personlige kommentarer.

»Oven på de sager, der har været, fandt vi det nødvendigt at beskytte både vores medarbejdere og Venstre – derfor har vi udarbejdet nogle retningslinjer,« siger Søs Serup Laybourn, der er leder af Venstres Center for kommunikation og politik.

Men skulle det ikke helst være frie ytringer, når I nu er liberale?
»Nu er det jo ikke en lov, det her. Det er guidelines. Retningslinjer, som vores medarbejdere selv har efterlyst oven på de sager, der har været. Og når vi skriver, at det private er professionelt, så er det jo en konstatering af, at det er sådan, medierne bruger oplysningerne,« siger Søs Serup Laybourn.

Så det er i din optik mere en konsekvens af pressens ageren, end det er jer, der trækker noget ned over hovedet på jeres medarbejdere?
»Helt bestemt,« siger Søs Serup Laybourn, der selv er blevet kritiseret for ytringer på Facebook i sin tidligere stilling som statsministerens særlige rådgiver. Dengang erklærede hun sig helt og aldeles ligeglad med den vulkanske askesky og tilkendegav, at journalisterne var 'sølle', når de ikke kunne se Lars Løkke Rasmussens 'genistreg' omkring COP15.

I Danmarks 'eneste liberale parti', Liberal Alliance, ønsker man ikke at forholde sig til Venstres nye retningslinjer, men man har dog ikke selv regler, da man 'tror på frihed under ansvar'. Og hos Socialdemokraterne kan man ikke se de store problemer i Venstres nye tiltag, der må ses som en naturlig konsekvens af de sager, der har været. Partiet har ikke selv nedskrevne retningslinjer, da brugen af sociale medier grundlæggende handler om at bruge sin sunde fornuft, mener partisekretær for Socialdemokraterne Lars Midtiby.

»Derfor har vi ikke haft behov for at skrive noget ned. Men jeg kan godt forstå, at man har behov for at tydeliggøre, hvad sund fornuft er for noget, når man dummer sig så meget,« siger han.

Sigge Winther Nielsen, der forsker i politisk marketing ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, kan også se behovet for, at partier får styr på kommunikationen på nettet efter de sager, der har været.

Men er det holdbart, at man gør det private til noget professionelt på den måde, som man lægger op til her?
»Det er en stor udfordring at finde balancen, men det er klart, at der inden for politik er sammenhæng mellem en som privat person på sociale medier og en som del af et politisk apparat,« siger Sigge Winther Nielsen.

Så du køber den udlægning, der hedder, at man ikke begrænser medarbejderes frihed, men nærmere bare agerer i forhold til en ny medievirkelighed?
»Præcis. De sociale medier er en del af en ny måde at drive politik og journalistik på, og det må partierne selvfølgelig forholde sig til,« siger Sigge Winther Nielsen.

∞ Udvalgte punkter fra Venstres guidelines for sociale medier
Privat er også professionel. Venstre respekterer din ytringsfrihed, men beder dig tage i betragtning, at de mennesker, der følger din adfærd online […] ikke vil skelne mellem dig som privat person og dig som repræsentant for Venstre.
Medarbejdere bør ikke opføre sig på en sådan måde, at det reflekterer negativt på Venstre som arbejdsgiver.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et opslag er klogt, så lyt til din tvivl, og lad være!

0 Kommentarer