Journalister er så ellevilde med at putte en Facebook-vinkel på alt, at de glemmer at være kritiske over for det populære sociale website, når det eksempelvis slynger brugerantal ud.
Det mener professor ved Center for Internetforskning ved Århus Universitet Niels Ole Finnemann, der til Berlingske Tidende siger, at journalister forsøger at ride med på en popularitetsbølge hos læserne. Berlingske Business har i en optælling fundet frem til, at Facebook medvirkede i 1.447 artikler i ni af Danmarks landsdækkende aviser inden for 12 måneder.
"Måske er stoffet ikke ret grundig belyst i mange af de her artikler," siger Niels Ole Finnemann, der mener, at Facebook nemt kan lyve om antallet af brugere.
Den konklusion ser Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen ikke megen sandhed i – heller ikke selv om hans avis havde 279 artikler med Facebook i den optalte periode.
"Vi er journalister, og vi tjekker vores kilder, og det gør vi også i forhold til Facebook," siger Poul Madsen.
I en kronik i Berlingske Tidende 12. februar kritiserede Christian Elmelund-Præstekær og David Nicolas Hopmann, henholdsvis ph.d. og cand.scient.pol. ved Syddansk Universitet, ligeledes journalisters brug af Facebook som kilde i avisartikler og gjorde opmærksom på, at Facebook-henvisningerne tegner et misvisende billede af befolkningens holdninger i aktuelle samfundsforhold.
"Netop det forhold, at den nye Facebook-dille slører det skel mellem 'views' og 'news', som den mere eller mindre samlede journaliststand nidkært har forsvaret siden partiavisernes død, er måske det mest problematiske aspekt i nyhedsmediernes omgang med Facebook," skrev Christian Elmelund-Præstekær og David Nicolas Hopmann.
1