search

Få mails frem i lyset

Der er ingen undskyldninger for at skjule vigtige mails og andre dokumenter i sagen om overbetaling af privathospitaler.

Der er ingen undskyldninger for at skjule vigtige mails og andre dokumenter i sagen om overbetaling af privathospitaler. Sagen er en skamplet på den offentlige administration og et stort problem for gennemsigtigheden i den offentlige forvaltning.

Aktindsigt er til for, at borgere, medier og andre kan følge med i, hvordan politikere og embedsmænd varetager deres job. Derfor er det afgørende, at der i alle sager, også de mere penible, er adgang til dokumentation om, hvem der har sagt og gjort hvad. Lukkethed skaber politiker – og rådgiverlede.

Der må der ikke springes over hvor gærdet er lavest, når det gælder adgangen til dokumenter i det offentlige. Medierne skal kunne få adgang den information, der foregår mellem myndighederne. Det er ingen undskyldning, at der er tale om mails, sms eller andre kommunikationsformer, som umiddelbart er lidt vanskeligere at få indsigt i, så længe det er udveksling af dokumenter mellem myndighederne.

Samtidig gælder også, at de særlige rådgivere, der har særlige beføjelser i ministerierne, ikke kan eller skal unddrage sig muligheden for, at offentligheden kan kigge dem i kortene. Det er ikke kønt at opdage, at særlige rådgivere angiveligt – i ly af mørket – benytter sig af ufine tricks, så man undgår, at medierne kan følge beslutningsprocesserne blandt toppolitikere i sager af stor offentlig interesse.

Sager som den skjulte korrespondance i privatsygehus-sagen, er ikke gode for forvaltningerne og er ikke gode for de særlige rådgiveres ry og rygte. Og det er ærgerligt, for dygtige kommunikationsrådgivere er væsentlige for, at ministre og andre offentlige beslutningstagere klart og tydeligt kan formidle politik og beslutninger.

Jeg håber, at der i den nye offentlighedslov, der skal vedtages til næste år, bliver arbejdet seriøst og fokuseret på, at åbenhed i forvaltningen gælder alle aktører i alle sager.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen