Debat

EU’s ministerråd spiller hasard med kilde-beskyttelsen

EU's ministerråd har vedtaget "en helt utrolig bred undtagelse, der af autokrater og selvudnævnte illiberale regeringsledere kan ses som et tag-selv-bord," skriver DJ's næstformand, Allan Boye Thulstrup

Kildebeskyttelsen er fuldstændig afgørende for, at journalister i hele verden kan oplyse offentligheden, afdække skandaler og kigge magthaverne efter i kortene.

Derfor er det også med dyb undren, at vi i Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation må konstatere, at Ministerrådet nu spiller hasard med netop kildebeskyttelsen.

Og det er det, Rådet gør i deres forslag til en ny europæisk medieansvarslov, European Media Freedom Act (EMFA).

Det skulle ellers have været så godt: Det oprindelige forslag til EMFA havde potentiale til at øge beskyttelsen af journalister og kilder, ikke mindst i nogle af de EU-medlemslande, hvor pressefriheden har det allersværest.

Et eksplicit forbud mod at overvåge journalister digitalt var på tegnebrættet. Det samme var et forbud mod at installere spyware, som eksempelvis Pegasus, der er brugt i blandt andet Ungarn og Spanien.

Tiltag der var afgørende for at bevare kildebeskyttelsen, og dermed den tiltro til journalister, som det er helt afgørende at whistleblowere og andre vigtige anonyme kilder har.

Faktisk er undtagelsen så bred, at den ligefrem kan legitimere og normalisere brugen af spyware mod journalister
Allan Boye Thulstrup, næstformand i Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation

Desværre mente den franske regering af uransagelige årsager, at det var for vidtgående en beskyttelse. Derfor har de overbevist de øvrige lande om, at der skal være en undtagelse for kildebeskyttelsen, hvis national sikkerhed taler for det, uden at det i tilstrækkelig grad gøres klart, hvordan national sikkerhed defineres.

En helt utrolig bred undtagelse, der af autokrater og selvudnævnte illiberale regeringsledere kan ses som et tag-selv-bord.

Faktisk er undtagelsen så bred, at den ligefrem kan legitimere og normalisere brugen af spyware mod journalister og dermed de facto mindske kildernes tillid til, at det er sikkert at kontakte journalister.

Sammen med 64 andre europæiske organisationer og fagforeninger har vi forsøgt at råbe rådet op.

Det nyttede desværre ikke.

Derfor vil vi, sammen med vores europæiske samarbejdspartnere, nu rette vores opmærksomhed mod Europa-Parlamentet, der på den anden side af sommeren skal forhandle den endelige tekst på plads med Rådet og EU Kommissionen.

Kildebeskyttelsen må ikke blive solgt i et europæisk kompromis!

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right