Europas aviser støtter Charlie Hebdo – her er forsiderne

Onsdagens blodige attentat på Charlie Hebdo præger dagens avisforsider både herhjemme og i resten af Europa. De fleste danske dagblade har ryddet forsiden og skriver ledere om, at ytringsfriheden ikke må gradbøjes

En knækket blyant, der alligevel tegner videre, et stort hvidt 'NON' på sort baggrund, en magasinforside med skudhuller, og et lysende menneskehav på 'Place de Republique' i Paris.

Udtrykket er forskelligt – men fælles for de fleste danske og europæiske aviser her til morgen er, at de markerer gårsdagens angreb på det franske magasin Charlie Hebdo på forsiden.

12 mennesker blev dræbt  i det blodige attentat, hvor hætteklædte skytter tvang sig adgang til magasinets redaktion og skød på de ansatte. Flere tegnere og journalister er blandt de dræbte. 

På Twitter er en samling af over 70 europæiske avisforsider blevet delt flittigt siden sent i går aftes. Her af Channel 4's Mark Sparrow:

 

 

Også herhjemme danner aviserne fælles front og markerer deres støtte til de franske kolleger. De fleste har ryddet forsiden, og mange skriver også ledere om at stå sammen og værne om ytringsfriheden.

Dagbladet Information er én af de aviser, der giver sin fulde støtte til Charlie Hebdo. "Nous sommes tous Charlie Hebdo" – "Vi er alle Charlie Hebdo" – skriver avisen på en sort baggrund. 

 

På Ekstra Bladets forsiden er avisens logo i øverste venstre hjørne erstattet af Charlie Hebdos logo. Sammen med billeder af nogle af de dræbte ansatte fra magasinet bringer avisen et citat fra dagens leder:

"Et demokrati måles på graden af ytringsfrihed. Kun et samfund, hvor den frihed ikke gradbøjes, er et ægte demokrati".  

 

Forsiden af dagens Berlingske, hvor et tegnet stykke papir med navnet Charlie Hebdo er gennemhullet af skudhuller, er blottet for annoncer. Under tegningen skriver avisen: 

"Demokrati og ytringsfrihed må og skal ikke kues. Der er dog ingen tvivl om, at det for mange efter gårsdagens feje terrorangreb vil være en nærliggende konklusion at holde lav profil, at dække sig, undgå at provokere stærke følelser. Men vi skal ikke dukke os, for så kommer vi til at give efter for en uacceptabel trusselskultur."

 

Kristeligt Dagblads forside er mere traditionel i sit visuelle udtryk, men historien om attentatet dominerer. I et citat fra dagens leder skriver avisen desuden på forsiden:

"Selvom terrorangrebet i Paris skal modsvares af et forsvar for friheden, blotlægger det, at Europa har et voksende problem med borgere, der ikke føler eller viser loyalitet over for den vestlige kultur og demokratiets væsen. Det problem bliver alle europæiske lande nødt til at gøre noget ved fremover." 

 

Jyllands-Postens forside er i dagens anledning sort. Med hvidt på sort står der:

"Terroranslaget minder os om, at den frie verden har et fælles projekt i at værne vores demokratiske samfundsorden mod det religiøse vanvid, hvis repræsentanter spreder vold, terror, rædsel og undertrykkelse i læ af en påstået guddommelig legitimitet."
 

Som den eneste danske avis bringer BT et billede fra selve angrebet, i sekunderne før en betjent bliver skudt på åben gade af én af attentatmændene. Derudover bringer avisen ligesom Ekstra Bladet billeder af nogle af de dræbte fra Charlie Hebdo. 

På Politikens forsiden har bladtegner Roald Als tegnet en blyant, der tegner videre, selvom den er knækket. I dagens leder i højre side skriver chefredaktør Bo Lidegaard blandt andet: 

"Den største respekt vi i dag kan vise Charlie Hebdo, er ikke selv at lade os skræmme. At sige i dag, hvad vi også ville have sagt i går. At holde fast i, at vi , som ønsker et frit og åbent samfund, altid vil være stærkere end dem, der vil lukke munden på os."

 

Som den eneste landsdækkende avis herhjemme har Børsen ikke angrebet i Paris som bærende historie på forsiden. Til gengæld er der en forsidehenvisning til chefredaktør Anders Krab Johansens leder, som i dagens anledning både bringes på dansk og fransk. I henvisningen står der: 

"Il net faut pas ceder aux forces qui cherchent a limite nos libertes" – hvilket oversat betyder: "Vi må ikke give efter for kræfter, der forsøger at begrænse vores frihed".

På sin forside skriver gratisavisen Metroxpress "friheden under angreb" over et foto fra Paris i aftes, hvor en borger markerer sin støtte til Charlie Hebdo. 

1 Kommentar

Ota Tiefenböck
8. JANUAR 2015
Tak til Berlingske og JP, som
Tak til Berlingske og JP, som åbenbart er de eneste to danske aviser, som ikke har benyttet forsiden til annoncekroner. Det er set med mine øjne usmageligt og uværdigt at ledsage ordene "Nous sommes tous Charlie Hedbo" med udsalg i en møbelforretning.