Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:48 05.01.2022 Anna Sol Jørgensen

Europæisk-formand kræver klart svar fra myndighederne i sag om PET og FE

Formanden for Det Europæiske Journalistforbund (EFJ), Ricardo Gutierrez, er ”meget opmærksom på”, at en stribe danske journalister i går blev indkaldt til vidneafhøring i en sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det siger Ricardo Gutierrez til Frihedsbrevet, hvor han fremhæver, at den danske regering ikke har besvaret den henvendelse, som forbundet sendte, efter at cheferne for de to efterretningstjenester i december henvendte sig til flere mediechefer for at minde dem om, at det er strafbart at videregive fortrolige oplysninger.

”På vegne af EFJ, som repræsenterer 300.000 journalister i Europa, kræver jeg et klart svar fra de danske myndigheder,” siger Ricardo Gutierrez til Frihedsbrevet.

Indkaldelsen af journalisterne og henvendelserne til mediecheferne kommer, efter at fire personer i december blev anholdt og sigtet for lækager fra efterretningstjenesterne. De er sigtet efter straffelovens paragraf 109, stk. 1, der blandt andet handler om at røbe eller videregive ”meddelelse om statens hemmelige underhandlinger”, der vedrører statens sikkerhed og forhold til fremmede magter. Overtrædelse kan koste 12 års fængsel.

Det er journalister fra både Politiken, Berlingske, Ekstra Bladet, Weekendavisen, DR og 24syv, der er blevet indkaldt til vidneafhøring. Fra Weekendavisens side har man valgt ikke at deltage, da det ikke var muligt at få udleveret et skriftligt afhøringstema.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder