Undskyld

Euroman undskylder for kritiseret reportage: “Den er blevet læst anderledes, end vores intention har været”

Chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst står ved indholdet i kongelig reportage, men "der går ikke noget af os ved at sige undskyld til de folk, der måtte have brug for at høre en undskyldning," siger han til Journalisten

Euromans chefredaktør undskylder for passager i en reportage fra prins Christians 18-års fødselsdag, søndag.

”Euromans reportage fra prinsens fødselsdag blev af mange opfattet som en negativ kritik af de inviterede 18-årige gæster fra hele landet. Det har ikke været meningen, og Euroman skal selvfølgelig ikke være et medie, der sparker nedad. Derfor: Undskyld,” skriver Kristoffer Dahy Ernst på det sociale medie X, der tidligere er kendt som Twitter.

Over for Journalisten uddyber han.

”Vi har erkendt, at reportagen er blevet læst anderledes, end vores intentionen har været. Den erkendelse afføder en undskyldning.”

Artikel kaldt ”tåkrummende arrogant”

Euroman deltog som akkrediteret medie ved fejringen af prins Christian, hvor 200 unge fra hele landet var blevet inviteret til fødselsdag på Amalienborg. Her lød det blandt andet i mediets reportage.

Man kunne fjerne de europæiske kongeliges tiaraer, medaljer, diamanter og ordensbånd, og stadig ville de skille sig ud fra de kommunale repræsentanter. Mens kjolerne og jakkesættene tilhørende de 18-årige har de rigtige ideer, i enkelte tilfælde også de rigtige silhuetter, mangler de noget essentielt. De mangler det, man kun kan købe for penge: den gode kvalitet.”

Den passage faldt mange for brystet.

”Tåkrummende arrogant artikel fra Euroman ifm prinsens fødselsdag. De unge mennesker skulle lige udskammes og trækkes igennem sølet. Tænk sig at skulle skrive om smag, og samtidig være så smagsløs,” skrev Sólbjørg Jakobsen, politisk ordfører for Liberal Alliance på X.

Mens Morten Olsson, far til en af deltagerne, i Berlingske gav følgende kommentar:

”Som udgangspunkt er kritik selvfølgelig i orden, hvis den ellers har et relevant formål. Men når kritikken er så både perfid og formålsløs som denne, så følte jeg mig tvunget til at aflevere mit syn på det. Det er en mangel på klasse fra Euromans side.”

Ser reportage som “forfriskende blik”

På Euromans redaktion står de ved indholdet af reportagen, forklarer Kristoffer Dahy Ernst.

”At Kongehuset inviterer 18-årige, i parentes bemærket, almindelige mennesker med til fest, er et nybrud. Og den pointe vil vores journalist illustrere ved at beskrive, at der er forskel på den måde, de kongelige og såkaldt almindelige mennesker bærer sig selv. I bakspejlet har vi erkendt, at den pointe kan læses, eller bliver læst af mange på en måde, som om vi sparker nedad mod de 18-årige. Det har aldrig været vores hensigt,” siger Kristoffer Dahy Ernst.

Han mener, at reportagen kaster et anderledes blik på det royale.

”Vi har skrevet og udgivet en reportage, som er skrevet af et ungt menneske med et anderledes blik på tingene end mange af os andre. Journalisten har et forfriskende blik på en begivenhed, som bliver formidlet meget begejstret og meget ukritisk andre steder,” siger Kristoffer Dahy Ernst.

Kristoffer Dahy Ernst finder egentlig kritikken ”fair nok”. Med et lille men:

”Vi havde været meget lydhøre over for, hvis nogle af de 18-årige festdeltagere følte sig udstillet eller trådt på i vores reportage. Men det har vi ikke hørt eksempler på – tværtimod.”

Den danske hof-sport

Efter et par dage i den sociale medie-mølle har Euromans chefredaktør bemærket et mønster i kritikken.

”Det er åbenbart en hof-sport, hvis man skal blive i den kongelige terminologi, at blive forarget på andres vegne i Danmark. Mange af kritikkerne læser os slet ikke normalt, eller også jubler de over, at de en gang læste os, men ikke gør det mere, fordi vi i deres øjne er et overflødigt medie.”

Han tilføjer:

”Derudover har jeg set, at når først en sag ruller, og kommentarsporene på Twitter og Instagram får fart, så forsvinder nuancerne. Mange læser ikke hele artiklen, før de hopper med på den vogn, at nu skal vi have Euroman ned med nakken.”

”Og så har jeg lært, at der ikke går noget af os ved at sige undskyld til de folk, der måtte have brug for at høre en undskyldning,” siger Kristoffer Dahy Ernst.

Kritikken har jo været massiv, så med det her forløb in mente, hvorfor redigerer eller afpublicerer I ikke artiklen?

”Hvis, der var faktuelle fejl, havde vi rettet dem. Men det strider mig meget imod at fjerne en tekst, fordi folk er utilfredse. Vi skal naturligvis heller ikke redigere den, fordi den skal kunne læses i sin oprindelige form, og så må man så tage stilling til, om man er enig eller uenig i den tekst eller ej,” siger Kristoffer Dahy Ernst.

1 Kommentar

John Alex Hvidlykke
18. OKTOBER 2023
Pudsigt at euromanerne udtaler sig om kvalitet. Der findes næppe nogen ikke-tåkrummende måde, den formulering kan forstås på!