EU: Svensk sejr for åbenhed

Det svenske fagblad Journalisten har vundet en vigtig sejr om åbenhed og aktindsigt ved EF-Retten i Luxembourg.

Det svenske fagblad Journalisten har vundet en vigtig sejr om åbenhed og aktindsigt ved EF-Retten i Luxembourg.

Sagen (omtalt i JOURNALISTEN nr. 1/98) blev støttet af både Sverige og Danmark, mens store lande som Frankrig og Storbritannien var imod.

Det svenske Journalisten lavede i 1995 et eksperiment, hvor de bad om aktindsigt i de samme 20 EU-dokumenter hos de svenske myndigheder og i EUs Ministerråd. Mens de svenske myndigheder udleverede 18 af de ønskede dokumenter – der handlede om det politimæssige samarbejde, Europol – ville Ministerrådet kun udlevere fire.

Nu har dommerne slået fast, at Ministerrådet kun må tilbageholde dokumenter, der anses for at være en trussel mod den almene sikkerhed eller kan afsløre navngivne landes optræden i forhandlingerne.

Kendelsen betragtes som særlig vigtig, da den bygger på tidligere traktater, mens Amsterdam-traktatens åbenhedsbestemmelser stadig ikke er lagt fast. Med dommen er Sverige, Holland og Danmark styrket i de kommende forhandlinger om åbenhedsprincipper.

Trods sejren får det svenske journalistforbund en regning på 50-100.000 kroner. Regningen skyldes – ifølge Information – at Journalisten har ladet nogle af sagens dokumenter offentliggøre på Internettet, på trods af at EU-dokumenter i det forberedende stadium i en retssag skal betragtes som fortrolige.

0 Kommentarer