EU-politiker vinder over Politiken i Pressenævnet

Britta Thomsen har vundet i Pressenævnet, efter at hun klagede over en liste over EU-politikernes fravær i Politiken. Hun mener, at artiklen ødelagde hendes valg: »Hvis jeg kan gå videre med sagen, så vil jeg kræve erstatning for tort og dårlig omtale.« Graverchef har ingen kommentarer

Før valget til Europa-Parlamentet bragte Politiken en historie om EU-politikernes fravær. Socialdemokraten Britta Thomsen var bundskraber på listen, hvor hun angiveligt havde 56 procents fravær fra udvalgsmøderne.

Men hun angreb Politiken for misvisende tal og klagede til Pressenævnet.

Den sag har hun her til eftermiddag vundet.

»Jeg synes, det er meget positivt, at Politiken får kritik. Jeg er overbevist om, at den historie var årsagen til, at jeg ikke blev genvalgt. Jeg mødte på min vej så mange mennesker, som sagde, at jeg ikke passede mit arbejde. Og det stod i alle landets medier. Det var meget bittert,« siger Britta Thomsen til Journalisten.

Sagen handler kort fortalt om, at Britta Thomsen er medlem af to udvalg, som holder møder samtidig. Det ville altså ikke være muligt for hende at deltage i alle udvalgsmøder. Journalisten regnede, da sagen gik i gang, på mødedatoerne. Hvis Britta Thomsen deltog i alle møder i Ligestillingsudvalget i 2014, ville hun misse 38 procent af møderne i Industriudvalget.

Politiken skal nu bringe en tekst fra Pressenævnet. Her lyder det blandt andet:
"Politiken undlod at gøre opmærksom på, at det ikke var fysisk muligt for [Klager] at være til stedet ved alle møder, da to af hendes udvalg flere gange holdt møder samtidigt."

Skulle have lavet ny artikel

Politiken får også kritik for en "utilstrækkelig berigtigelse". I Journalistens artikel udtalte Læsernes Redaktør på Politiken, Bjarne Schilling, også kritik af fraværstallet. I den forbindelse er hans kritik sat ind under artiklen på politiken.dk. Men ifølge Pressenævnet er det ikke nok. Politiken burde ifølge nævnet have lavet en ny artikel for at sikre, at alle læsere opdagede rettelsen.

»Det er altid en vurderingssag, hvor grelt eller ikke grelt sådan noget er. Nu siger Pressenævnet, at vi skulle have lavet en ny artikel, og det må vi tage til efterretning,« siger Bjarne Schilling i dag til Journalisten.

»Og ellers er jeg fuldstændig enig med nævnet. Man kan i sagens natur ikke være to steder samtidig,« tilføjer han.

Overvejer erstatning for tort og dårlig omtale

Britta Thomsen vil nu undersøge, om det er muligt at tage sagen videre i retssystemet for at få erstatning.

Har du overvejet en erstatningssag?

»Ja, det overvejer jeg. Det vil jeg tale med min advokat om. Nu ligger kendelsen jo, og hvis jeg kan gå videre med sagen, så vil jeg kræve erstatning for tort og dårlig omtale,« siger hun.​

Ingen kommentarer fra John Hansen

Da Journalisten beskrev sagen i maj, forsvarede Politikens graverchef, John Hansen, den grafik, som fraværstallene var en del af.

I dag har han ikke yderligere kommentarer, hverken til Pressenævnets kendelse eller den mulige erstatningssag.

»Jeg har sagt, hvad jeg mener om denne her sag, da den stadig var til diskussion. Nu har Pressenævnet afsagt sin kendelse. Den følger vi loyalt, og det gør vi af princip. Så giver det ikke mening at diskutere det videre,« siger John Hansen.

Men mener du stadig det samme, som du gjorde, da sagen blev anlagt?

»Ja, men jeg føler ingen trang til at sige det mere. Nu bringer vi den kendelse, Pressenævnet siger vi skal. Og så slutter diskussionen der,« siger han.

4 Kommentarer

Olivia Jørgensen
16. SEPTEMBER 2015
Jeg kender til flere der har
Jeg kender til flere der har tyet til online reputation management for at få fjernet dårlig omtale om den´m fra nettet, og jeg ved at Atak blandt andet er kendt for at yde denne service. Det kan være, at Britta Thomsen burde overveje dette?
Lars Sundling
23. AUGUST 2014
Jeg tror sagen slutter her,
Jeg tror sagen slutter her, for som John Hansen udtaler: "Og så slutter diskussionen der"! Hvis det er sådan media foretrækker at hive deres beskidte vasketøj ind, så må jeg nok have lov at sige velbekomme og held og lykke fremover! Havde en politiker sagt det samme.. Nej, glem det. Diskussionen er slut!
Andreas Hansen
23. AUGUST 2014
Hvor er det trist læsning. En
Hvor er det trist læsning. En ting er at lave en meget pinlig og skadelig brøler, noget andet er ikke at have formatet til at indrømme det.
Jens Dagnes
22. AUGUST 2014
»Jeg har sagt, hvad jeg mener
»Jeg har sagt, hvad jeg mener om denne her sag, da den stadig var til diskussion. Nu har Pressenævnet afsagt sin kendelse. Den følger vi loyalt, og det gør vi af princip. Så giver det ikke mening at diskutere det videre,« siger John Hansen.

Så Politiken følger Pressenævnet af "princip". Er det ikke det princip, der kaldes medieansvarsloven.
Samlet - sikke en gang ævl og rendyrket ansvarsforflygtigelse fra John Hansens side.