Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
14:39 23.06.2023 Anna Sol Jørgensen

EU-lande åbner for overvågning af journalister

EU-lande åbner for overvågning af journalister

Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Medlemslandene i EU skal sikre effektiv beskyttelse af journalisters kilder.

Sådan lyder det meget tilforladeligt på side 61 i EU-landenes fælles Media Freedom Act, der er den kommende EU-lovgivning, der skal sikre en fri presse.

Der er dog et ’medmindre’ i artikel 4 i holdningspapiret. Nemlig at det skal være muligt for landenes myndigheder at overvåge journalister, hvis nationale sikkerhedshensyn taler for det.

Og den kattelem vækker dyb bekymring hos Dansk Journalistforbund og Danske Medier, skriver Altinget. De frygter, at myndigheder vil kunne retfærdiggøre at installere overvågningsprogrammer på journalisters telefoner for at finde frem til journalisters kilder.

”Muligheden for kildebeskyttelse er helt afgørende for, at folk tør tale med journalister. Hvis trygheden omkring journalister sættes over styr, så vil der være afgørende historier, der ikke kan komme frem, og det kan gå ud over os alle sammen,” siger Allan Boye Thulstrup, næstformand i Dansk Journalistforbund til Altinget.

Mads Brandstrup, administrerende direktør for Danske Medier, kalder det ”ekstremt tyndt og betænkeligt”, at EU-lande bruger sikkerhedsargumenter, der gør, at man ikke kan sikre journalister helt nødvendig beskyttelse.

Media Freedom Act er i forvejen et stykke kritiseret kommende lovgivning. Herhjemme har flere organisationer og store mediehuse stillet sig på hælene, da man mener, at der bliver skudt gråspurve med kanoner. De mener, at de nye EU-regler i sidste ende kan resultere i overregulering, der kan skade mediemarkedet i Danmark, selv om intentionen om at hjælpe hårdt pressede EU-lande i udgangspunktet er fornuftig.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder