EU-kommission skal diskutere mediekontrol

Vice-præsident Neelie Kroes inviterer til politisk debat om EU-rapport, der lægger op til stærkere kontrol med medier og beskyttelse af mediers frihed og pluralisme

Efter at et udvalg under EU-kommissionen har offentliggjort en rapport, der lægger op til skarpere kontrol med medierne, åbner EU-kommissionens vice-præsident Neelie Kroes nu for en politisk debat om forslagene.

"Det passende, næste skridt er en meget alvorlig og EU-dækkende politisk debat, herunder offentlig høring", skriver vice-præsident Neelie Kroes i et blogindlæg om rapporten, som hun betegner som "en vigtig indsamling af beviser."

Rapporten er skrevet af et udvalg, som blev nedsat for et år siden af Neelie Kroes. Udvalget blev ledt af professor Vaire Vike Freiberga og bestod derudover af den tidligere tyske justitsminister, professor Herta Däubler-Gmelin, Professor Luís Miguel Poiares Pessoa Maduro og Ben Hammersley.

Udvalget lægger op til, at der indføres fælles-europæiske standarder for pressenævn – og at disse nævn dels skal have mulighed for at uddele bøder, gennemtvinge offentliggørelse af undskyldninger og mulighed for at "inddrage journalistisk status."

Samtidig lægger udvalget op til, at der indføres forskellige tiltag til sikring af mediefrihed og pluralisme i EU-landene, herunder mediestøtte.

Herhjemme betegner DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård udvalgets forslag som »rystende«. Pressejurist Oluf Jørgensen kalder det bekymrende, at der lægges op til, at de nationale pressenævn skal følge et sæt europæiske standarder og være under opsyn af EU-kommissionen for at sikre europæiske værdier. 

Udvalgets rapport tager først og fremmest afsæt i mediesituationen i Ungarn, Frankrig og Italien. Udvalget lægger op til, at EU-landenes medielovgivninger harmoniseres, særligt hvad angår injurier og databeskyttelse.

"Rapporten er bemærkelsesværdigt omfattende", skriver vicepræsident Neelie Kroes i sit blogindlæg. 

"Den er også højst politisk og berører en del juridisk komplicerede emner."

"Efter flere begivenheder, der berører mediefrihed og pluralisme, fx i Ungarn, men reelt i en del medlemslande, har mange – inklusive en del journalister – påpeget, at EU ikke gør nok, og ikke har tilstrækkelig magt til at beskytte frihed og pluralisme. På den anden side er jeg også opmærksom på, at der er risiko forbundet med at have for meget magt eller handle for meget. Det er præcis derfor, jeg gerne vil have en politisk debat, med bidrag fra alle aktører," skriver Neelie Kroes.

Hun lover samtidig, at EU-kommissionen vil komme med en mere detaljeret reaktion efter, at der er kommet feedback og den politiske debat om mediebeskyttelsen i EU er i gang.

DJ's formand Mogens Blicher Bjerregård har opfordret statsminister Helle Thorning Schmidt til at tage afstand fra rapportens konklusioner. Journalisten.dk har forsøgt at få en kommentar til rapporten fra statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hun er bortrejst og er i Davos, oplyser en medarbejder i statsministeriet, der samtidig påpeger, at udvalget bag rapporten er "uden kompetence".