Europæiske journalister er underlagt streng censur i Kina, bekræfter erfaren dansk korrespondent. Nu truer EU med økonomisk straf.
Europæiske korrespondenter er underlagt overvågning og decideret censur, når de dækker finansstof fra Kina. Det kinesiske finansmarked er uigennemskueligt, og myndighederne insisterer på at kigge med på for meget, lyder det fra EU. De truer med at starte en klagesag ved Verdenshandelsorganisationen (WTO).
»EU har ved flere lejligheder fremhævet det her over for Kina. Nu skal vi se fremskridt, ellers vil vi være nødt til at bringe sagen videre til WTO. Vi vil løse det her med dialog, men det skal være dialog med resultater,« siger en embedsmand i EU-Kommissionens handelsafdeling til journalisten.dk. Vedkommende ønsker ikke sit navn nævnt.
Den danske Kina-korrespondent Christina Boutrup bekræfter de svære forhold. Hun har boet i Kina i tre år, hvor hun blandt andet har dækket finansnyheder fra Kina for Berlingske Business og Berlingske Nyhedsmagasin. Til sommer skal hun dække OL i Kina for TV2.
»Det er meget svært at få adgang til information, du kan stole på. Det er et underudviklet finansmarked, og det vidner om, hvor skrøbeligt, landet er. Jeg stoler overhovedet ikke på nogen oplysninger, jeg får fra statslige virksomheder. I bund og grund kan du ikke vide, hvad der er sandt og falsk,« siger hun.
Ifølge Christina Boutrup forsøger myndighederne at holde den økonomiske vækst i gang ved at censurere, hvilke oplysninger, der slipper over grænserne. Hun har oplevet, at telefonforbindelsen bliver afbrudt, når hun nævner et kontroversielt navn. Uanset om hun snakker med sin redaktør eller sine forældre.
»Det er ikke tilfældigt, det er sket mange gange for mig. Jeg er ikke i tvivl om, at min telefon bliver aflyttet. De kinesiske myndigheder vil gerne kunne styre, hvordan nyhederne påvirker kinesisk økonomi,« siger Christina Boutrup.
Ifølge EU's handelskommissær Peter Mandelson er EU ikke nået længere end til truslen om at klage til WTO. Men et udkast til en officiel klage skulle allerede ligge klar ifølge et internt EU-dokument fra slutningen af januar, skrev avisen International Herald Tribune i sidste uge. Hvis WTO vælger at reagere på klagen, kan det betyde økonomiske sanktioner mod Kina.
Læs også artiklen: Kina laver register over OL-journalister.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.