EU-chef: Vi beklager sjusk med journalistpris

Vi er kede af det, siger den ansvarlige EU-chef, efter den danske juryformand John Frølich har smækket med døren og kritiseret sjusk og dårlig annoncering for EU-journalistpris. Men kritikken overrasker hende, siger hun til Journalisten.dk.

Vi er kede af det, siger den ansvarlige EU-chef, efter den danske juryformand John Frølich har smækket med døren og kritiseret sjusk og dårlig annoncering for EU-journalistpris. Men kritikken overrasker hende, siger hun til Journalisten.dk.

Der er store problemer med sjusk, dårlig organisering og alt for få deltagere i kulisserne bag den EU-betalte journalistpris European Young Journalism Award, EYJA. Det mener den tidligere juryformand John Frølich, der nu går af i protest.

EYJA-prisen uddeles i samtlige EU-lande plus kandidatlande samt Tyrkiet og Island – i alt 36 lande. Temaet er altid EU's udvidelse, og modtagerne skal være under 35 år.

John Frølich kritiserer først og fremmest problemerne med dårlig annoncering og organisering. Men han besluttede at forlade posten, da han helt konkret fik oplyst den forkerte dato for konkurrencens afsluttende konference, som alle vindere og juryformænd deltager i – og derfor måtte aflyse.

Nu svarer Europa-Kommissionen på kritikken.

Det er Europa-Kommissionens såkaldte generaldirektorat for udvidelser, der betaler for projektet. Og det er Gisela Gauggel-Robinson, der som kommunikationschef er den øverste ansvarlige for EYJA-prisen.

Gisela Gauggel-Robinson undskylder gerne for misforståelsen i forbindelse med konferencen.

»I år skete der en fejl i forhold til at kommunikere datoen for konferencen ud til hr. Frølich. Jeg har undskyldt for ulejligheden, og så kan jeg ikke gøre mere. Måden det blev håndteret på med ham var ikke god nok, men det her er første gang, sådan noget sker,« siger hun.

Men Gisela Gauggel-Robinson mener, at konkurrencen generelt går bedre og bedre, og at problemerne sagtens kan løses.

»Denne her konkurrence har været igennem en positiv udvikling. Hvis hr. Frølich er skuffet, så beklager jeg. Der er ikke mere, jeg kan gøre. Jeg arbejder med 36 lande, og jeg har ikke fingeren på pulsen i alle lande. Vi evaluerer konkurrencen hvert år, og hvis der er problemer i Danmark, så er vi villige til at forbedre situationen,« siger hun.

John Frølich kritiserer blandt andet, at arrangørerne ikke har formået at lokke flere bidragydere til konkurrencen. I prisens tre-årige levetid har der aldrig været mere end ti bidrag om året.

Gisela Gauggel-Robinson er ikke uenig i, at antallet af bidrag ikke er voldsomt højt. Men hun mener ikke, det er et utilfredsstillende resultat.

»Udvidelse af EU er ikke et emne, hvor folk løber hen og skriver en artikel. Det er en proces for os at sprede kendskabet til sådan en konkurrence. Det første år var jeg lidt skuffet over, at vi kun modtog 400 bidrag i alt, men tallet er vokset hvert år, og jeg fornemmer, at vi har fået ret godt fat i de unge journalister,« siger hun.

John Frølich foreslår blandt andet, at man annoncerer på platforme, der når ud til målgruppen, som primært er journaliststuderende – for eksempel i skoleaviser som Illustreret Bunker eller Lixen.

Gisela Gauggel-Robinson er ikke sikker på, at der er penge nok til at sætte ind på det felt, da hun mener annoncering generelt er en dyr affære.

»Jeg kender ikke til prisen for at reklamere i sådanne blade, men jeg tvivler på, at vi er i stand til at gøre den slags i alle landene,« siger hun.

John Frølich kritiserer, at I har budget til at hyre reklamebureauer, men ikke til at annoncere de steder, hvor I kan nå ud til de studerende?

»Vi er åbne for at tage den diskussion med ham, og han er velkommen til at kontakte mig direkte,« siger hun.

Det siger John Frølich, at han har gjort løbende, lige siden konkurrencen blev startet for tre år siden…

»Jeg kan ikke huske alt, hvad der er blevet sagt alle årene, men jeg har diskuteret det med hr. Frølich, og jeg har snarere oplevet det som konstruktive forslag end som en kritik. Det kommer som en overraskelse for mig, at hr. Frølich oplever det her som et stort problem,« siger Gisela Gauggel-Robinson.

Konkurrencen koster på europæisk plan omtrent 400.000 euro, oplyser Europa-Kommissionen. Det svarer til lidt over tre millioner kroner. Gauggel-Robinson kan ikke sige noget nærmere om, hvor mange penge, der bruges i hvert enkelt land, eller hvor meget, der bruges på reklamebureauer og på annoncering.

Journalisten.dk har fået en liste over, hvad de 400.000 euro bruges til at betale for.

Det indebærer blandt andet rekruttering af bidragydere, at stable nationale juryer på benene, at lave hjemmesider med artikler om prisen og relaterede emner, at trykke en pamflet med alle vinderartiklerne, rejse og ophold for alle nationale vindere til vinderkonferencen, og afholdelsen af den.

0 Kommentarer