Dagens retssag mod to terrortiltalte svenskere i Etiopien er udskudt i sidste øjeblik. Sagen er helt principiel for pressefriheden, mener det svenske journalistforbund og en række andre organisationer. De opfordrer den svenske regering til tydeligere at støtte journalisterne.
Efter mere end tre måneder i etiopisk fængsel skulle to svenske journalister i dag endelig møde i retten i Addis Ababa anklaget for terrorisme.
I sommers forsøgte Martin Schibbye, 31, og Johan Persson, 29, at afdække, hvordan olieselskaber muligvis medvirker til regeringens overgreb på lokalbefolkningen i det konfliktramte område Ogaden. Men kort efter illegalt at have krydset grænsen til det lukkede område blev de pågrebet af sikkerhedsstyrker og derefter sigtet for medvirken til terror, fordi de rejste sammen med oprørsgruppen ONLF.
Et angreb på pressefriheden, som er fuldstændig uhørt, mener formanden for det svenske journalistforbund, Jonas Nordling:
»Det handler om to organiserede journalister, som er rejst ind i et område, der er lukket for omverdenen. Det indgår i den journalistiske arbejdsopgave at rapportere fra lukkede områder, og man skal kunne lave reportager med hvem som helst uden at blive sigtet for terror,« siger han.
Jonas Nordling bakkes op af flere pressefrihedsorganisationer som Journalister Uden Grænser, International Federation of Journalists og PEN, der har kritiseret den etiopiske regering.
Retssag udskudt
Men efter først at have skiftet lokale på grund af det store opbud af presse og udenlandske diplomater, der vil vise deres støtte, endte sagen i et stort antiklimaks: Retssagen er udskudt til på torsdag, fordi forsvarerne til to somaliere, der er anklaget i samme søgsmål, aldrig dukkede op.
»De tiltalte virkede fattede, men der var fyldt med mennesker, og der stod måske 15 vagter med automatvåben. Vi fik heller ikke lov til at tage billeder fra retssalen, som vi havde håbet på. Det er i det hele taget ret kaotisk,« fortæller Staffan Lindberg, journalist ved Aftonbladet, der er til stede ved retssagen.
Dommeren nåede dog at præsentere anklagen for Schibbye og Persson, der lyder på moralsk støtte og kobling til terror samt illegal indrejse i landet. Svenskerne har erkendt sidste punkt, mens de nægter støtte og medvirken til terror.
Straffen for at medvirke til terror er 10 års fængsel, fortæller advokat Thomas Olsson, der sammen med tre etiopiske advokater forsvarer journalisterne. Han ved dog ikke, om den vil blive fordoblet, hvis de kendes skyldige i begge anklager om terror.
»Vi håber på en retfærdighed retssag, men det springende punkt er, om domstolen er uafhængig og dømmer efter landets forfatning, der sikrer fri presse – eller om den dømmer efter regimets terrorlovgivning, der er i konflikt med de mest basale menneskerettigheder,« siger han.
»De er ikke journalister«
Da Norges statsminister, Jens Stoltenberg, ved et klimamøde i Oslo tog sagen op over,for Etiopiens præsident, Meles Zenawi, var der ikke megen forståelse at hente:
»De er ikke journalister. De er, som det mindste, sendebud for en terrororganisation. Hvorfor skulle journalister involvere sig med en terrororganisation og rejse ind i landet med dem?« sagde han i et interview med norske Aftenposten.
Oprørsgruppen Ogaden National Liberation Front, ONLF, betragtes som terrorister i landet, men er dog hverken på USA eller EU's terrorliste. Gruppen kæmper for selvstændighed i den uroplagede region Ogaden, hvor Martin Schibbye og Johan Persson ville rapportere fra. Angiveligt er den eneste måde at komme ind i regionen ved at rejse sammen med oprørerne, og ifølge Mohamed Keita, regionchef for Afrika i organisationen Committee to Protect Journalists, er det ofte set, at Etiopien fængsler journalister, der forsøger at rapportere fra området. Normalt bliver de dog frigivet efter nogle dages diplomatiske forhandlinger.
»Man kan gisne om, at Etiopien denne gang vil statuere et eksempel, der skal skræmme andre journalister, der får sammen idé,« siger han.
Carl Bildt kritiseres
I Sverige er sagen blevet politisk: Udenrigsminister Carl Bildt er blevet kraftigt kritiseret for ikke at have støttet journalisterne og pressefriheden i højere grad – og overhovedet lade det komme så langt, at journalisterne skal igennem en retssag. Hans første reaktion var, 'at journalisterne var rejst til et område, som ministeriet fraråder at rejse til'. Det blev tolket, som om han mente, Schibbye og Persson selv var ude om det.
Flere kritikere mener ligefrem, at hans tilknytning til et af de olieselskaber, som journalisterne ville afsløre, hæmmer hans troværdighed i sagen. Det kan du læse meget mere om i næste nummer af Journalisten, der udkommer på torsdag.
Flere aviser har op til retssagen skrevet ledere, der opfordrer Carl Bildt til at tydeliggøre sin egen rolle og bakke op om journalisterne – heriblandt Dagens Nyheter, Expressen og Aftonbladet.
Journalisten.dk følger retssagen på torsdag, der også kan følges på Twitter ved at søge på #EthiopiaSwedes. Vi kan også anbefale kollegerne på Journalisten.se, der følger sagen tæt.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.