»Ironi eller ej, så er den opstilling af modsætninger udtryk for anakronistiske fordomme og med til at cementere, at kommunikation altid er lig med den negative betydning af spin.«
Jeg er nok stadig i tvivl: Mener de det alvorligt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus?
Selv om de sender kommunikationschefen i byen for at fortælle, at man bruger ironi for at skabe opmærksomhed, og at folk sagtens kan se igennem budskaber som "Sandheden er den løgn, vi kan blive enige om", "Professionsbachelor i lusk" og "Statsautoriseret skiderik", har jeg stadig svært ved at tro, at de synes, de har lavet noget fikst.
Det synes jeg ikke! De har lavet et helt suverænt ufikst budskab. Som understreges yderligere med denne udtalelse: "Det er ikke journalistuddannelsen, vi markedsfører. Det er kommunikationsuddannelsen. Den her kampagne kan ikke ødelægge den stærke værdi, som er bygget op om Journalisthøjskolen," siger kommunikationschefen, da han nu er sendt i byen for at forklare de relevante spørgsmål, kampagnen for den ny professionsbachelor i kommunikation rejser.
Det budskab er forstået! Det er ikke journalistuddannelsen, der skal markedsføres. Muligvis har DMJX også en pointe i, at kampagnen ikke ødelægger den stærke værdi, der er bygget op omkring skolen. Jeg tror faktisk ikke, at folk i al almindelighed ændrer deres syn særlig meget på DMJX som sådan eller den journalistuddannelse, der foregår der.
Jeg tror, at folk i Aarhus og omegn klør sig lidt i nakken og spørger sig selv, hvad det her nu er for noget – og så går de videre i deres liv uden at hæfte sig så meget ved indholdet. Jeg tror med andre ord ikke på, at man rammer de rigtige med en så bredt anlagt kampagne. Jo, skyder man med spredehagl, rammer man nok et eller andet. Spørgsmålet er, om man rammer det og dem, man gerne vil.
Langt alvorligere er det, at institutionen – ironi eller ej – bidrager til en uskøn polarisering mellem to fagligheder, som institutionen selv har valgt at ville rumme.
Det har DJ fra dag ét støttet. Vi anerkender den strategiske nødvendighed i at hugge til nu og mener, det var rigtigt, da DMJX valgte at lægge billet ind på en professionsbacheloruddannelse for kommunikatører. Alternativt kunne der være andre professionshøjskoler, der ville løbe med uddannelsen og de dertil knyttede penge.
Jeg tror grundlæggende på, at det er sundt, at der udbydes uddannelser på forskellige niveauer. Der findes journalist- og kommunikationsuddannelser på akademisk niveau og på professionsbachelorniveau og grafiske uddannelser på tre forskellige niveauer. Derfor er det helt fint for mig, at der også udbydes kommunikation på forskellige niveauer.
DJ har deltaget aktivt i forberedelsesarbejdet. Her har vi gjort det krystalklart, at vi ikke støtter en ny gren af en allerede eksisterende journalistuddannelse, men at der skal være respekt for, at der er tale om en anden faglighed.
Hvad vi i denne forbindelse selvfølgelig IKKE har lagt vægt på er, at denne faglighed uddanner til at være "statsautoriseret skiderik", "professionsbachelor i lusk", eller at sandhed skal fortolkes som "den løgn, man kan blive enig om". Det har vi ikke, fordi vi ikke mener, at det forholder sig sådan.
Ironi eller ej, så er den opstilling af modsætninger udtryk for anakronistiske fordomme og med til at cementere, at kommunikation altid er lig med den negative betydning af spin.
Lad os dog lægge ordet spindoktor til side. Begrebet skygger i alt for høj grad for, at kommunikation er reel information til gavn for rigtig mange mennesker og dermed ikke lig med at stikke den heroiske, hæderlige og uhildede journalist et allerede gennemtygget stykke tyggegummi.
Der findes selvfølgelig negativ spin. Men det er jo ikke det, de tusindvis af kommunikationsfolk i offentlige og private virksomheder laver derude. Lad os nu være nuancerede og lade være med at bygge noget nyt op omkring nogle forudfattede og forældede forestillinger.
Her kunne landets ældste og største institution for uddannelse af journalister passende gå foran ved at undgå den dobbeltkommunikation, der er indbygget i ironi.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Ole
Hvis den kommunikation, du linker til, er et udtryk for den absolutte sandhed, nemlig at alle mener, at kampagnen er helt i top, så bøjer jeg mig selvfølgelig for det. Det tror jeg bare ikke er tilfældet. Så længe det så ikke er det, tillader jeg at have min egen mening om den. Det er den, jeg giver udtryk for i min klumme. Jeg mener stadig ikke, at budskabet er udpræget smart.
Mange hilsner
Fred Jacobsen