Et uafrysteligt dokument om krigens gru

ANMELDELSE: "Åndelig føde med højt næringsindhold," skriver anmelder Jakob Gottschau om CPH:DOX-festivalens filmevent med den franske filosof Bernard-Henri Lévy

Film: Peshmerga (plus samtale mellem Bernard-Henri Levy og Adam Holm). På CPH:DOX Torsdag den 23. marts

Instruktør: Bernard-Henri Lévy (Frankrig, 2016)

Producer: François Margolin

Anmelder: Jakob Gottschau, dokumentarist

 

CPH:DOX har føjet et nyt initiativ til den mentale flodbølge, som dokumentarfilmfestivalen sender ind over hovedstaden i disse dage – nu for 14. gang. CPH Meetings har sat intellektuelle sværvægtere, fritænkere, kunstnere – danske og udenlandske – til at diskutere tidens store spørgsmål. Torsdag (den 23. marts) åbnede den franske filosof Bernard-Henri Levy “Københavner-møderne” med sin film ’Peshmerga’, som er et uafrysteligt dokument om krigens gru. Med et knivskarpt dokumentarisk approach følger Bernard-Henri Levy og hans fotograf i hælene på kurdiske soldater, som kæmper mod Islamisk Stat i Irak. Vi er med soldaterne i kamp, når bomber eksploderer, og projektiler hviner om ørerne. Vi er med, når snigskytterne fælder civile, og vi er med, når soldaterne patruljerer i de fuldstændigt maltrakterede og sønderskudte byer, hvor døde mennesker ligger her og der og alle vegne. Scene efter scene – guidet af Bernard-Henri Levy stemme – ser og hører vi om de irakiske kurderes kamp mod Islamisk Stat. Der er meget stille i biografen denne aften – ingen knitrende slikposer, ingen boblende sugerør.

Filmen følges op af en samtale med Bernard-Henri Levy og historiker og ex-tv-vært Adam Holm. Adam Holm forsøger med et kritisk approach og efterlyser journalistisk alsidighed. Hvorfor har Bernard-Henri Levy kun dokumenteret den ene side af fronten, hvorfor føler filosoffen sig ikke forpligtet til at høre på ISIS?

Bernard-Henri Levy sukker lavmælt og ryster let på hovedet: Jeg føler mig ikke forpligtet til at tale med nazister, hvis jeg laver noget om Holocaust. Levy har ingen ambition om at være alsidig og forklarer, hvorfor han fokuserer på kurderne: Jeg har rejst rundt i den muslimske verden i mange år. Blandt kurderne har jeg fundet en gruppe, som aktivt bekæmper ISIS, de er sekulære og går ind for ligestilling mellem mænd og kvinder.

Samtalen krydser en aktuel verdenspolitisk skizofreni; på den ene side har “vi” lavet rod i Irak og Afghanistan, og på den anden side er det helt ubærligt at se på, hvordan vi også har ladet de syriske oprørere i stikken i den fem år gamle syriske borgerkrig. Bernard-Henri Levy har vedholdende argumenteret for, at Vesten har pligt til at intervenere i konflikter, hvis aktionerne er sanktioneret af det internationale samfund. Levy svarer afvæbnende på spørgsmålet: “Der er noget, som er slemt, og noget, som er mindre slemt. Prøv at sammenligne udviklingen i Libanon, hvor vi blandede os, med udviklingen i Syrien.”

Det var et opmuntrende og indsigtsfuldt “københavnermøde”: Åndelig føde med højt næringsindhold.

De kommende dage fortsætter københavnermøderne med deltagelse af blandt andre Suzanne Brøgger, Erik Clausen og Jens Chr. Grøndahl.

 

1 Kommentar

Jan Hillers
28. MARTS 2017
Man kan altså ikke sagligt
Man kan altså ikke sagligt sige, at man støtter de syriske oprørere. Det er som forhåbentlig bekendt en meget broget flok - lige fra israelsk støttede "lejesoldater" til islamister, men selvfølgelig også utilfredse og/eller forfulgte borgere - som kan være det af mange forskellige grunde.
Jeg er i øvrigt enig i, at det er kurderne, der primært kæmper mod IS.