Et træk foran

Rap-koncerter, børneprogrammer og T-shirts. Spindoktor Mads Qvortrup går alternative veje for at sælge den engelske regerings politik. JOURNALISTEN har talt med danskeren i det britiske indenrigsministerium – Home Office.

Den blinde engelske indenrigsminister David Blunkett har ikke sin førerhund med i Underhuset. Selv uden hund går han præcist hen til sin plads på første række ved siden af vicepremierministeren.

Denne 12. marts i det britiske parlament har David Blunketts chef, premierminister Blair, hovedrollen. Blair skal svare på spørgsmål om krigen, som begynder otte dage senere.

Da Blunkett går til talerstolen, har Blair, halvdelen af parlamentarikerne og stort set alle journalisterne forladt salen. Det skal man ikke lade sig narre af. Indenrigsministeren er en vigtig brik i Blairs regering.

David Blunkett bruger sin tale til at fremsætte et lovforslag, som skal dæmme op for "anti-social adfærd".

Under talen nævner han også regeringens indsat mod skydevåben, og siger: "As you all know, we are very focused on that subject."

Opmærksomheden kan Blunkett blandt andet takke en af sine spindoktorer for. Han er dansker og hedder Mads Qvortrup.

 

Fcuk Guns
Han ligner ikke sin fætter meget i det ydre. Men han deler chefredaktøren på SE og HØRs, Henrik Qvortrups, fascination af magtens værksted, og så taler han lige så godt og gerne. Mads Qvortrup skjuler ikke, at han er master og Ph.d. i filosofi og politik fra Oxford University. Han drager sammenligninger mellem politik og filosofi og mener, at hans arbejde ligger på linie med Sokrates', Platons og Machiavellis – uden sammenligning i øvrigt. Ligesom sine berømte forgængere rådgiver Mads Qvortrup regeringen.

Han er David Blunketts spindoktor på kriminalitet, og han har ansvaret for at få mini-sterens politik ud til briterne. Bekæmpelse af kriminalitet, der blandt andet er Blunketts gebet, er et af de politiske områder, som Blair satser hårdt på skal give ham en tredje periode som premierminister.

Selv om Mads Qvortrup ynder at drage paralleller til filosofferne, så er hans seneste spin nu ikke ret platonisk.

"Vi sad efter et møde, og det hele var bare noget lort. En sagde, fuck, fuck, fuck. Fuck guns. Det lyder som et slogan på en T-shirt, sagde en anden af mine medarbejdere," fortæller Mads Qvortrup.

Det blev en T-shirt. Mads Qvortrup har aftalt med fcuk (trendy tøjmærke, der også hedder French Connection), at de laver en T-shirt som falder sammen med Home Offices vå-benamnesti.

Når briterne i april får frit lejde til at aflevere ulovlige våben, så har fcuk den kortærmede i butikken på Oxford Street. Overskuddet fra salget går til ofre for våbenkriminalitet.

"Det kan godt være, at folk lugter lunten, at der er en sammenhæng mellem regeringens initiativer og T-shirten. Men hvad så, der er også nogen, der vil synes, det er cool."

Mads Qvortrup falder fint ind i gentleman-rollen. Sort jakkesæt, slips, og blanke sko. Hans sprog er ungt, men han er ikke cool sådan på gadeniveau. Vi sidder på en fortovscafe over for Home Office, et langt bowler-kast fra parlamentet og Big Ben.

JOURNALISTEN kan ikke komme ind i det enorme Home Office, der administrerer de samme områder som det danske indenrigs-, justits-, sundheds- og integrationsministerium tilsammen. Forklaringen er Saddam Hussein.
T-shirten er exceptionel og ligger i periferien af Mads Qvortrups arbejde. Den er ikke desto mindre et eksempel på, hvor raffineret Blairs regering arbejder på at sætte dagsordenen og sælge politik, som var det vaskepulver.

"Hovedparten af vælgerne læser ikke Guardian og The Times. Derfor forsøger vi at få politikken ud i alle kringelkroge," siger Mads Qvortrup som forklaring på, at også en T-shirt kan sælge politik.

Britiske spindoktorer er et par afsnit længere fremme i markedsførings-håndbogen end deres danske kolleger på Slotsholmen. Downing Street planter stadig historier på sædvanlig vis, giver godbidder til udvalgte journalister og angriber historier, der ikke passer ind i regeringens program.

Det nye er, at spindoktorerne sætter fokus på regeringens politik gennem helt andre kanaler end de traditionelle medier. For eksempel gennem en rap-gruppe.

 

Ten o'clock news
Efter at to uskyldige britiske teenagere blev skudt i forbindelse med et bandeopgør i Birmingham nytårsnat, gik den britiske kulturminister til angreb på rap-gruppen So Solid Crew. Deres tekster forherligede våben og avlede vold, mente kulturministeren.

Derfor lå det ikke lige for, da Mads Qvortrup nogle dage senere tog kontakt til gruppens manager. Men det endte med taletid i primetime og flere avisartikler.

Asher D fra So Solid Crew var netop blevet løsladt, efter at han havde været fængslet, dømt for våbenbesiddelse. Samtidig stod gruppen foran en ny pladeudgivelse. Mads Qvortrup tilbød manageren værdifuld pr gennem sendetid i BBCs nyhedsflagskib Ten o'clock news, et program der svarer til DRs TV-avis klokken 21.00. Mads Qvortrup forklarer manageren, at hvis Asher D angrer sine synder og taler mod våben, så er der en god chance for at komme i nyhederne. Mads Qvortrup vidste fra sine kontakter i BBC, at Ten o'clock news var interesseret i sådan en historie.

Derfor gik Ten o'clock news fredag den 24. januar i luften med to indslag, som Mads Qvortrup havde plantet.

Først talte David Blunkett live om behovet for at gribe hårdt ind over for våbenkriminalitet. Bagefter bekræftede So Solid Crews Asher D, at våben vitterligt er et stort problem.

Det var ikke nogen tilfældighed, at det var en fredag, Qvortrup valgte til denne lancering.

"Fredag aften er det bedste tidspunkt. Du har hele banen for dig selv. Det må være det samme i Danmark," siger Mads Qvortrup.

Journalisterne, der laver lørdagsaviserne, kan ikke nå at ødelægge nyheden med kriti-ske kommentarer. Der er også gode muligheder for at få avisernes forsider om lørdagen.

Det var heller ikke nogen tilfældighed, at det var Home Office, der skød dagens eneste regeringsinitiativ af sted denne fredag.

Mads Qvortrup havde nemlig "The Grid" fra Downing Street nummer 10.

 

The Grid…
er en stor planlægningstavle, som bestyres af Blairs over-spindoktor – Alastair Campbell. Han er chef for kommunikation og strategi i premierministerens forkontor – den engelske pendant til Michael Kristiansen i Statsmini-steriet. Alastair Campbell bestemmer alt omkring regeringens kommunikation, og ingen store politiske udspil bliver søsat uden hans godkendelse. The Grid betyder direkte oversat risten, men i denne sammenhæng er det et gitter-diagram.

På The Grid er de næste ugers og måneders regeringsinitiativer listet op. Bag alle store udspil gemmer sig måneders forarbejde fra de enkelte ministeriers spindoktorer.
I øjeblikket fylder krigen det meste af tavlen, hvilket gør Mads Qvortrups arbejde mere besværligt.

"Jeg havde The Grid en fredag, hvor en af mine viceministre skulle fremlægge endnu et initiativ omkring våbenamnestien. På grund af krigen blev jeg flyttet til om søndagen. Det betød, at alle de ting, jeg havde sat i scene, faldt fra hinanden. Det endte med, at historien blev en af de korte indslag på syv sekunder i tv-nyhederne. Det er det værste. En måneds arbejde fik syv sekunders omtale," fortæller Mads Qvortrup med ærgrelse i stemmen.

I dag er han glad. I morges handlede BBCs børneprogram "Newsround" om luft-geværer og -pistoler. Endnu et af David Blunketts initiativer fik god omtale. Regeringen vil forbyde den slags våben for børn under 18 år. I børneprogrammet medvirkede børn, der havde fået skudt øjne ud, og Blunketts lovforslag blev omtalt.

Det lyder ikke som om, Mads Qvortrup havde svært ved at sælge historien til journali-sterne bag "Newsround".

"Vi havde hele varen. Researchen, inter-_viewofre og børn, der var skadet af våbnene. Og vi fik budskabet ud gennem en kanal, hvor vi ellers ikke ville kunne forvente det."

Et par ugers arbejde var gået som planlagt.

 

Folkets mening
Mediestrategien i forbindelse med et politisk initiativ er ofte planlagt flere måneder, førend udspillet bliver lagt frem. Regeringen har omkring femten områder, som den vil gå til valg på. Et af dem er, som nævnt, kriminalitet.
Derfor har Home Office og Mads Qvortrup undersøgt, hvad briterne synes om våbenkriminalitet.

"Vi laver en meningsmåling og spørger folk, hvad deres holdning er til våben, hvad de stemmer, om straffene er lange nok osv."

Ud fra "folkets mening" formulerer politikere og spindoktorer lovforslag, som bliver te-stet og rettet til gennem fokusgrupper.

"Mange tror, at fokusgrupperne fører til populisme, hvor man bare tager den laveste fællesnævner. Men vi kan argumentere sagligt for den politik, vi laver. Vi rådfører os også med de eksperter og den forskning, der er på området, før vi laver et politisk udspil," siger Mads Qvortrup.

Når politikken er rettet til, skal Mads Qvortrup sælge den. Det første, han planlægger, er tidspunktet for, hvornår politikken skal fremføres. Hvor skal udspillet ligge på The Grid?

"Her bliver det lidt kynisk. Men der bliver begået flest skuddrab om sommeren. Derfor venter vi med at fremføre en del af den her politik til sommeren, for der er det mere sandsynligt, at medierne har fokus på det."

Derfor er Mads Qvortrup ved at planlægge en sommerkoncert med popmusik i en af Londons store parker. Men det er lidt tys-tys, og måske bliver det ikke til noget, siger han.

Han var tæt på at bryde sin egen regel og åbne lidt for meget for posen.

"Vi prøver at holde vores spin hemmelige, indtil de ligesom er kørt. Så kan det godt være, det kommer ud bagefter, men så er reaktionen som regel sådan lidt nåh-ja. Men man skal ikke sige, at vi har aldrig talt med den rap-gruppe. Så skal man hellere sige, ha ha, der snød vi jer igen – vi er et træk foran jer."

 

BLÅ BOG

Født i 1967 på Fyn.

Arbejde:
2002 Politisk rådgiver for indenrigsminister David Blunkett.

2002 Kampagnerådgiver for den svenske Euro-kampagne.

2001 Politisk rådgiver for daværende indenrigsminister, nuværende udenrigsminister, Jack Straw.

2000 Forfatningsrådgiver for det israelske justitsministerium.

1999 Politisk rådgiver for Det Konservative Folkeparti.

 

Uddannelse, forskning og undervisning:
Master og Ph.d. i filosofi og politik fra Oxford University.

Seniorforsker ved University College i London.

Underviser på London School of Economics – det gør han stadig.

0 Kommentarer