Engang var de konkurrenter. Nu står deres billeder i samme arkiv. Laura Ragnhof er sammen med BAM endt hos Scanpix.
SPRING. Laura Ragnhof har i 14 år levet af at sælge billeder for nogle af landets bedste fotografer. Først fra bureauet Billedhuset, som for cirka tre år siden blev til BAM, da de fusionerede med 2. Maj. Da BAM fra midten af oktober i år kom ind under Scanpix, det tidligere Nordfoto, fulgte Laura Ragnhof med.
Egentlig var det meningen, at hun ville være fotograf. Fire år som fotografassistent for Jo Selsing gav, hvad Laura Ragnhof selv kalder for »rimelig billedforstand«. Den var i hvert fald så god, at Billedhuset i 1989 headhuntede hende til at stå for blandt andet sortering af nye billeder, arkiv og salg. Hun skulle også holde fotograferne i ørerne. De fik hverken passet eftermiddagsvagterne eller leveret nok til arkivet.
I 80erne og 90erne var Billedhusets største konkurrent billedbureauet 2. Maj. Begge havde mange prisbelønnede fotografer og levede af de samme kunder. Da konkurrencen blev hårdere, valgte de at fusionere og blev til BAM: Billedhuset Anden Maj. Nu er BAM opkøbt af Scanpix, hvor det indgår som et selvstændigt arkiv.
»Vi kunne ikke klare det med de nye systemer og den ny tekno-logi. Det ville kræve alt for store investeringer, samtidig med at nogle af vores fotografer havde mindre at lave, fordi der var nedgang i hele branchen,« siger Laura Ragnhof, der fra at sidde næsten alene hos BAM nu er omgivet af 40 kolleger.
»Det er meget rart og inspirerende at få kolleger igen. Jeg er blevet taget utroligt godt imod,« siger hun efter to uger på sin blå kontorstol i Pilestræde 34 i København.
Som billedredaktør skal hun have øje for gode billeder og for, hvad der kan sælge. Mange kunder tænker traditionelt, men Laura Ragnhof forsøger at give dem andre ideer til illustrationer.
»Det er svært at opdrage kunderne til at bruge lidt alternative illustrationer, men der er mange andre måder.« Der bliver stille i telefonen. Hun søger på skærmen, og den professionelle billedredaktør argumenterer for sine varer: »Se for eksempel CA00470 af Christoffer Askman. En hånd, der holder et øje. Det billede ville være godt som illustration til en artikel om overvågning, men fra en lidt anden vinkel – i stedet for at vælge det traditionelle overvågningskamera.« (Kig selv med på www.scanpix.dk, gå ind på BAM)
BAM-billeder er med Laura Ragnhofs ord lidt skæve, kreative og kunstneriske.
»Det er gået vanvittigt hurtigt inden for branchen, men jeg er glad for, at vores niche består,« siger billedredaktøren, som næsten udelukkende sælger til danske kunder. Hun oplever stadig et sus, når hun får gode billeder ind. Men det var nu noget andet med papirbilleder.
»Jeg sad den anden dag med en serie sort-hvide billeder, som Nana Reimers har taget i en flygtningelejr et sted i Afrika. Jeg blev meget berørt af dem. De berører dig på en anden måde, når du sidder med dem rent fysisk. Følelsen er helt anderledes. Skærmen skaber et ekstra filter mellem billeder og beskuer.«
I arkivet i kælderen med de 200.000 billeder i stålskabe kan hun stadig få papir mellem hænderne. Andre 20.000 billeder er online – og det arkiv vokser hastigt, idet hver af de over 50 fotografer, der er medlem af BAM, lægger mellem 200 og 800 billeder ind om året.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Du lyder meget interessant, e er flere i familien, der er fotointeresseret. Jeg håber, jeg får hilst på dig, medens jeg stadigvæk er klar i hovedet, du kan bare ringe i forvejen, når du kommer til Gilleleje. Mange hilsner fra vibeke.