ET RÆS PÅ TID

Tidligt op. Næsten ingen morgenmad. Hurtigt læste ansøgninger. Korte samtaler i mobiltelefonerne, der aldrig er uden for rækkevidde. Praktikdag er hektisk for medierne, der alle kæmper om at komme først til de bedste journaliststuderende.

Tidligt op. Næsten ingen morgenmad. Hurtigt læste ansøgninger. Korte samtaler i mobiltelefonerne, der aldrig er uden for rækkevidde. Praktikdag er hektisk for medierne, der alle kæmper om at komme først til de bedste journaliststuderende.

Den 1. november 2000. 140 praktikpladser skal fordeles mellem 170 journaliststuderende. Mindst 30 studerende kommer til at stå uden en praktikplads, når dagen er forbi.
En dag i stress. Det er hårdt arbejde for begge parter – elever og mediearbejdsgivere. Officielt begynder praktikdag kl. 9, men arbejdsgiverne står tidligere og tidligere op for at komme først i dysten om at få de bedste journaliststuderende.
Flere medier tager til Århus dagen før for at hente elevernes ansøgninger tidligt om morgenen. JOURNALISTEN fulgte med i sidevognen på to praktiksteder.
7.10: En stille regn falder denne grå efterårsmorgen. En taxa kører op foran Hotel Ritz på Banegårdspladsen i Århus. Præcis fem minutter senere drejer den væk fra fortovet. Som passager sidder Jørgen Steen Nielsen, chefredaktør på Information. Han skal ansætte én praktikant i dag. Han kom til Århus i går for at kunne være tidligt ude. Turen går mod Ankersgade 12, hvor postomdelingen ligger.
"Det med at nogle har postadresse her i Århus og derfor får posten tidligere ud, presser os andre til det her ræs," fortæller Jørgen Steen Nielsen, der har ansat praktikanter de seneste fem år.
7.21: Taxaen svinger ind på postomdelingens område. Regnen daler stille ned over de fem fremmødte mediearbejdsgivere, der skal ansætte praktikanter i dag. Der er andre end Information, som vil gafle de bedste elever først.
7.24: "Er det jer, der mangler noget post?" råber en mand fra en læsserampe. Et minut senere svinger taxaen med Jørgen Steen Nielsen som den første væk fra postomdelingen tilbage mod Hotel Ritz.
"Det er næsten ligesom juleaften," siger han, da han åbner den store brune kuvert, som indeholder de 16 ansøgninger, Information har fået i denne runde. 8 er fra RUC, og 8 er fra DJH.
7.30: Taxaen holder ind til siden og standser foran Hotel Ritz. Informations praktikantvejleder Martin Østergaard-Nielsen står og venter i hotellets foyer. Inde i restauranten tager de begge et rundstykke og en kop kaffe, før de sætter sig til bords.
"Hvad spørger vi egentlig om til sådan en samtale?" spørger Martin Østergaard-Nielsen. Han har været praktikantvejleder siden juli og er for første gang med til at ansætte praktikanter.

På jagt efter personlighed
"Det snakker vi om i bilen," svarer Jørgen Steen Nielsen, der hurtigt begraver sig i ansøgningerne fra de studerende fra RUC, mens Martin Østergaard-Nielsen læser ansøgningerne fra DJH.
"Det er blevet sværere at finde personerne i det, fordi de øver sig så meget i at skrive ansøgninger," siger Jørgen Steen Nielsen.
"Vi ser meget på, om folk skiller sig ud sprogligt. Vi bryder os ikke om klichéfyldte ansøgninger. Vi ser også meget på, om der er en drivkraft. De, der "bare" er dygtige håndværkere, er ikke nok, for det er som oftest i orden. Der skal være personlighed i ansøgningen."
"Mange starter med ‘Jeg er …' og ‘Hvorfor vil jeg på Information?'. De er skåret over samme læst. Når ansøgningerne ligner hinanden så meget, så kigger man på de artikler, der er lagt ved," siger Martin Østergaard-_Nielsen.
"Du skal gøre det modsatte af, hvad man får at vide på kurser. Du skal finde din egen kerne. Vær ærlig. Vis dig selv. Vi vil hellere have en, der skælder ud over vores mangler end en, der vil på Information, fordi det er verdens bedste avis," siger Jørgen Steen Nielsen.
8.26: Alle ansøgninger er læst igennem af dem begge to. De taler om hvilke ansøgninger, der er bedst. Morgenmaden er knap blevet rørt, imens de læste de 16 ansøgninger. Ni minutter senere sidder Jørgen Steen Nielsen og Martin Østergaard-Nielsen i en taxa på vej mod DJH. For at udnytte tiden ringer de til de fem udvalgte studerende på vej mod skolen for at indkalde dem til samtale.
En af ansøgerne har skrevet sit telefonnummer forkert på ansøgningen.
"Ærgerligt. Det er en rigtig godt skrevet ansøgning," siger Martin Østergaard-Nielsen. De ringer til sekretariatet hos Information for at høre, om eleven har lagt sit rigtige nummer.
8.50: Taxaen parkerer i et kaos af biler ved Journalisthøjskolens sydindgang. Information har fået stillet lokale 114 til rådighed. Rummet ligner et "østtysk forhørslokale", som Jørgen Steen Nielsen udtrykker det. Betonvægge og brune paneler. Informations to udsendte sætter sig ned ved det store grønne bord, der fylder det meste af lokalet. De forsøger på ny at kontakte den elev, der har skrevet forkert telefonnummer, men forgæves. Hans chance er brugt.
Klokken ni banker det på døren, og en forsigtig studerende stikker hovedet indenfor.
"I vil gerne tale med mig?" spørger Janne Tynell, der studerer på RUC. Hun har været til én samtale allerede og får svar om tyve minutter.
Samtalen begynder med det oplagte spørgsmål: Hvorfor vil du ind til Information?
"Det er noget, man kan øve sig på hjemmefra, og jeg skuffede hende ikke," forklarer Jørgen Steen Nielsen bagefter.
9.16: Samtalen er færdig. Den slutter med et sidste spørgsmål.
"Hvor vil du helst hen, hvis du får tilbud fra dem og os?" spørger Jørgen Steen Nielsen.
"Information. Men jeg vil ikke spille højt spil. Så tilbyder de mig en stilling først, så …" svarer Janne Tynell.
"Hun var god. Der var engagement i. Skal vi tage hende?" spørger Martin Østergaard-Nielsen.
"Ja."
9.17: Janne Tynell bliver kaldt ind igen.
"Vi vil gerne tilbyde dig en stilling som praktikant hos Information," siger Jørgen Steen Nielsen. Janne Tynell har knap accepteret, førend hendes mobiltelefon ringer. Det er et tilbud fra det første sted, hun var til samtale.
"Det er godt, det er overstået," siger Jørgen Steen Nielsen, efter han har ringet til tre andre, han havde indkaldt til samtale og sagt, at Information er færdig med at ansætte.
"Det er klart ikke den bedste måde at køre den her dag på. Vi burde have ansøgningerne et par dage før, vi må ansætte. Efter så hektisk et forløb tager man fejl en gang imellem. Vi har haft praktikanter, der måske havde fungeret bedre et andet sted," siger Jørgen Steen Nielsen.
"Jeg kan sgu godt forstå, hvis de andre, vi havde kaldt til samtale, er bitre. Det er heller ikke sjovt at sige nej til nogle, vi aldrig har set eller talt med," siger han.

En tidlig start
Hos TV 2/Danmark på den anden side af gangen i lokale 104 er de i fuld gang. Seks ud af 14 ansøgere har været til samtale. Én er blevet ansat. De vil gerne ansætte en mere men kan ikke få kontakt over mobiltelefonen.
"Vi har haft god tid i år, men vi begyndte også en time tidligere, end vi plejer. Første samtale var klokken 8. Vi ville have én hurtigt og bruger så længere tid på de sidste," siger redaktionschef og uddannelsesansvarlig på NYHEDERNE Poul Madsen. TV 2 skal bruge tre praktikanter denne gang.
De to andre, der er med til at ansætte, er redaktør Lars Bennike og praktikantvejleder Jesper Nilausen – begge fra NYHEDERNE.
9.51: En elev banker på – er indkaldt til samtale. 11 minutter senere er samtalen forbi. De tre udsendte beslutter sig for at sidde og "votere" en lille halv time. Så vil de vende tilbage.
De bliver enige om to. En fra RUC og en fra DJH. Men eleven fra DJH har taget imod et tilbud fra anden side. En anden fra DJH får derfor tilbuddet.
Poul Madsen får kontakt med eleven fra RUC. Hun er på vej i taxa til en samtale med Politiken.
"Du får 30 sekunder til at tænke dig om!" siger han.
Ti sekunder senere vender ta-xaen om og kører mod DJH igen.
"Sådan skal det være!"

Ingen smarte typer
10.25: De studerende, der endnu ikke har fået pladser, er begyndt at banke på TV 2s dør, men de sendes væk med beskeden om, at alle tre praktikpladser er besat.
Fire minutter senere er TV 2 færdige for i dag. Tre studerende er blevet ansat.
"Vi går meget efter, om folk har lavet noget, hvor de har mødt mennesker. Om de har stået i en burgerbar eller en kiosk. En havde været manager hos McDonald's," siger Lars Bennike.
"De ansøgninger, der fænger mest, er dem, der er mest nøgterne," siger Jesper Nilausen.
"Det, vi ikke kan lide, det er, hvis folk er oversmarte. Også i ansøgningerne. Hvis folk tror, de er Guds gave til os," siger Poul Madsen.
"Det undrer mig lidt, at ikke flere sendte billeder med. For så er det som om, at man kender dem. Det var der to, der gjorde. Og de blev ansat," siger Jesper Nilausen.
"Det er svært at sige, om panikdagen kan være anderledes. Men jeg er glad for, at vi ikke skulle læse 60 ansøgninger igennem ligesom Politiken og Berlingeren," siger Lars Bennike.
"Der burde være en slags basar, hvor hvert medie har hvert sit lokale, og så kan de studerende komme ind og tale med os," siger Poul Madsen.
10.38 forlader de tre TV 2-folk lokale 104 på DJH.
16.50 har praktikvejleder på DJH og overordnet praktikkoordinator Jens Nørlem lavet første status efter panikdagen den 1. november 2000. 127 journaliststuderende af i alt 168 har fået en praktikplads. 37 studerende ud af 138 fra DJH mangler en plads. Fire elever ud af i alt 28 fra RUC mangler også praktikpladser.
Efter første runde var der 35 ledige praktikstillinger tilbage. Samtalerne fortsatte torsdag den 2. og fredag den 3. november.

0 Kommentarer