Et kønt demokrati

MÆND. Når DJ blæser til diskussion om medier og demokrati, er det åbenbart en lukket fest for mandlige journalister og mandlige politikere.

MÆND. Når DJ blæser til diskussion om medier og demokrati, er det åbenbart en lukket fest for mandlige journalister og mandlige politikere.

Under overskriften "Den omvendte verden" annoncerer Journalisten i sit seneste nummer for et "folkemøde" på Bornholm. Man skal vende bladet på hovedet for at læse annoncen. Når man har gjort det, toner fire kendte politikere og fire kendte pressefolk frem. De skal på DJ's folkemøde diskutere emnet "journalister i demokratiet".

Af annoncen fremgår det, at "folkemødet" er arrangeret af journalist og forfatter Niels Krause-Kjær og leder af journalistik på SDU Peter Bro samt DJ's kommunikationschef, Esben Ørberg. De er alle tre mænd.
De tre mandlige arrangører har inviteret fire politikere og fire journalister til at diskutere det vigtige emne. Fælles for alle otte aktører er, at de er mænd.

Bertel Haarder interviewer Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard; integrations- og udviklingsminister Søren Pind interviewer DR-nyhedsdirektør Ulrik Haagerup; Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, interviewer Berlingskes kommentator, journalist Thomas Larsen; og endelig interviewer partileder for Liberal Alliance Anders Samuelsen TV 2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby.

Det kan undre, at det ikke har været muligt at finde blot én enkelt kvindelig deltager fra hver lejr. Spørgsmålet er, om det overhovedet har strejfet arrangørerne, at der er en kønsmæssig ubalance i deres set up? Tænk, hvis der vitterlig havde været tale om "den omvendte verden". At man udelukkende havde inviteret kvindelige aktører. Absurd tanke, ikke?

Faktisk synes jeg også, det modsatte er ret absurd. I hvert fald må man konstatere, at køn og mangfoldighed ikke er noget, der ligger lige for, når DJ skal arrangere et seminar, der omhandler noget så væsentligt som medier og demokrati.
Ligesom det med få undtagelser er tilfældet med "Presselogen" på TV2 News, ender diskussionen om medierne altså også i DJ-regi som en lukket fest for mandlige chefredaktører.

Det synes jeg, DJ skulle tænke over, næste gang man er vært ved tilsvarende arrangementer.

– Karen Margrethe Schelin, journalist på Berlingske Business

SVAR. Vi har i DJ generelt kønsaspektet med, når vi arbejder fagpolitisk og med fagenes professioner. Da vi begyndte at tilrettelægge DJ's deltagelse på Folkemødet, havde vi en bruttoliste med flere end dobbelt så mange medvirkende, som vi kunne få plads til på vores debatmøde om journalistroller. På listen var såvel mænd som kvinder. Listen blev derefter reduceret, ud fra hvem der kunne, og hvem der ville stille op. I den proces har vi lagt mere vægt på, hvem der passer i konstellationerne 'politiker-interviewer-journalist' end på de medvirkendes køn.

DJ hylder mangfoldigheden – og over tid lever vi også op til den. Når vi for eksempel på Fagfestival har op imod 150 medvirkende, har vi i alle årene haft et skarpt øje for, at kvindelige medvirkende bør udgøre mindst en fjerdedel og helst halvdelen.

– Esben Ørberg, kommunikationschef, Dansk Journalistforbund

0 Kommentarer