search

Et kongerige af løgne

Søgetermen ”censurerede ord” er også censureret. Kinas censur kæmper for at dæmme op for strømmen mens flere og flere kinesere ytrer sig kritisk om den kinesiske censur og manglende ytringsfrihed

Det kan nogle gange være svært at sætte sig ind i andre folks professionelle udfordringer  – men prøv lige at forestille dig hvilket helvede som de kinesiske censorer befinder sig i:

En halv milliard kinesere er sluppet fri på internettet, og selvom de ikke kan få adgang til de sociale medier vi kender: Facebook, Twitter og Youtube, så har de deres eget mikroblog system, hvor de frit kan uploade billeder, film og tekst – fuldstændig på samme måde som Facebook. Weibo hedder det kinesiske sociale medie nummer et, og det har næsten lige så mange brugere, som der findes kinesere med adgang til internettet. Vi har altså at gøre med flere hundrede millioner kinesere, der hver dag har mulighed for at skrive om stort og småt. Censorerne er selvfølgelig ikke interesseret i den slags smalltalk, som vi kender fra Facebook: “Hey en måge har skidt i min cafe latte”. Men flere og flere kinesere bruger Weibo som en platform til at ytre sig kritisk om den kinesiske censur og manglende ytringsfrihed.

En af de kinesere som jeg har mødt – og fulgt over en længere periode i forbindelse med en DR dokumentarserie om sociale medier i Kina ( og i Egypten og Cambodja) er forfatteren Li Chengpeng.  Han gør hvad han kan for at udfordre de kinesiske magthavere – både i Weibos digitale verden med også helt analogt:

Samtidig med kommunistpartiets seneste store kongres i november holdt Li Chengpeng en stærkt kontroversiel tale på Peking Universitet, som meget hurtigt blev uploadet til Weibo. Censorerne var hurtigt ude og lukkede hans konto flere gange. Men Weibo brugerne støttede ham på en helt særlig måde. I løbet af godt 3 uger fik han 200.000 flere followers og nærmede sig 7 millioner. Men talen fik også et liv som en billedfil. Den er sværere for censorernes automatiske filtre at identificere –  der havde ellers været noget at komme efter.

Talens titel var “talk” og den angriber den kinesiske censur og manglende ytringsfrihed. Hør hvad han sagde overfor en stor skare studenter, som hurtigt var med til at hjælpe ham med at sprede budskabet på Weibo:

 "Vi (borgere) ved, at de (myndighederne) lyver. Og de ved, at vi ved at de lyver, og vi ved at de ved at vi ved at de lyver, og de ved at vi blot foregiver at de ikke løj. Sådan er virkeligheden i Kina. Alle lyver overfor hinanden for at få tingene til at hænge sammen…. Det mest forfærdelige ved vores land er ikke at fattigdom og sult, men at vi har mistet vores evne til at tale. Når det at tale kan koste dig livet, er ingen villig til at sige sandheden. og når du med en løgn bliver belønnet med forfremmelse og rigdom, så er dette land blevet et “Kongerige af løgne”

Jpeg- filen med Li Chengpengs tale bliver forwarded tusindvis gange med “likes” og med kommentarer som  – “du udtrykker hvad mange af os føler i vores hjerter”.

Censuren er blevet så stor del af Li Chengpeng hverdag, at han næsten er begyndt at sætte pris på den:  – Det er en helt særlig afhængighedsfølelse – ligesom Inuitternes forhold til isbjørne. Inuitterne er truet konstant af bjørnene, men hvis bjørnene en dag forsvandt ville de savne dem”.

Jeg har med hjælp fra min kinesiske tolk åbnet adskillige Weibo-konti for at undersøge hvor hurtigt de kinesiske censorer er i stand til at identificere kritisk materiale – og hvad der er ”go og no-go”. Vi uploadede for eksempel en tegnefilm af kunstneren Pi San, som tidligere havde cirkuleret på Weibo, men nu var helst forsvundet. Den beskrev nogle af de seneste års store skandaler i Kina på en humoristisk og sarkastisk måde.

Den er tilgængelig på Youtube og kan ses her: 

http://www.youtube.com/watch?v=BzbEy8c_zXw

Der gik 30 timer før vi kunne se at censorerne havde været forbi, men de havde gjort deres arbejde rimeligt sofistikeret. Filmen blev ikke fjernet fra den konto, som vi havde uploadet den fra. Men når vi besøgte vores egen konto fra en af de andre ”hjælpekonti” vi også havde oprettet – ja så var tegnefilmen fjernet. Det virker som om at censorerne forsøger at undgå at irritere weibobrugerne med en censurbesked

Vi forsøger senere at afklare hvilke emner, som er forbudte på Weibo ved at søge efter ”censurerede ord” men svaret på den søgning er lige som andre Nogo’s.

– Beklager men vi har ingen resultater af den søgning.

Søgetermen ”censurerede ord” er altså også censureret.

Vi sætter lidt mere tryk på og uploader billeder fra optøjerne på den Himmelske Freds Plads i Beijing tilbage i 1989, hvor tusindvis af studenter demonstrerede for demokrati og ytringsfrihed. Det er den absolut største protestaktion mod det kommunistiske styre i nyere kinesisk historie.

Provokationen virker og nu går det hurtigt. Mindre end et døgn efter har censorerne været forbi. Da vi forsøger at logge os ind, bliver vi afvist med en besked om, at kontoen er ”unormal” og ikke længere tilgængelig. Og da vi klikker os igennem  online klagemuligheden bliver vi mødt med en opfordring om at  vi skal forsøge at dele nogle mere positive budskaber med vores venner og followers.  Vi havde tidligere uploaded et profilbillede af Dalai Lama på vores hjælpekonto, og var lidt spændt på om den også var lukket, fordi han er en meget kontroversiel person i Kina. Men det var den ikke. Og vores Dalai Lama citat lige under profilbilledet var også intakt. Måske havde censoren den dag lyttet til Lamaen: “In the practice of tolerance – ones enemy is the best teacher”. 

 

Jakob Gottschau har sammen med Poul Kjar tilrettelagt en dokumentarserie om sociale medier i repressive lande. Serien vises på DR2 fra mandag den 13 maj.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen