Et hus for eksiljournalister

Nødstedte journalister skal hjælpes på fode igen. En række franske medier er med til at betale regningen. PARIS. Det var intet mindre end en verdenspremiere!


Nødstedte journalister skal hjælpes på fode igen. En række franske medier er med til at betale regningen.

PARIS. Det var intet mindre end en verdenspremiere!

I december 2003 kunne Paris' borgmester Delanoë indvie »La Maison des Journalistes« i en stille gade ved Citroën-parken sydvest for Eiffeltårnet. »Journalisthuset« er en gammel børstefabrik, renoveret for 5,7 millioner kroner, som rummer 15 beskedne boliger, redaktionslokaler og et antal pc'er. Det er jordklodens første sammenhængende indsats for de mange journalister, der må flygte fra lande, hvor pressefriheden har trange kår.

Idéen til det nye journalisthus stammer fra organisationen Reporters sans frontières (RSF), der siden slutningen af 1980erne har skabt opmærksomhed om fængslinger og drab på journalister i Asien, Afrika og Latinamerika. Men den superaktive medie-organisation har aldrig tidligere været gearet til at hjælpe de journalister, der – truet på livet – går i eksil.

Ifølge RSFs grundlægger, Robert Ménard, er der alene i Frankrig, omkring 80 nye asylsøgere om året med et flosset pressekort i baglommen. De har kæmpet for ytringsfriheden og mistet alt. Lever ofte i yderste armod. Har måske lidt sort arbejde som tallerkenvaskere. Eller ingenting. Mange mister helt forbindelsen til deres metier.

I juni 2000 begyndte radiojournalisten Danièle Ohayon fra RSF et større ben-arbejde for at skaffe midler. I dag sponsorerer 17 franske medier det nye journalisthus. Hver betaler de 83.000 kroner om året, hvilket tilsammen dækker halvdelen af driften. Den Europæiske Flygtningefond sørger for de sidste 50 procent. Og byen Paris har velvilligt stillet den gamle børstefabrik til rådighed.

Huset sikrer 15 eksil-journalister mad og bolig i seks måneder, et  tidsrum, der normalt rækker til at få en asylansøgning behandlet i Frankrig. Men huset er også et professionelt miljø. Journalisterne udgiver deres eget blad, »L'oeil de l'exilé«, og de nyder godt af et netværk, der rækker langt ind i den franske presse – med muligheder for freelance-arbejde og efteruddannelse. Måske et springbræt til et normalt liv i Frankrig – måske som journalister.

  • La Maison des Journalistes, 35 rue de Cauchy, F-75015 Paris, tlf. 00 33-1 40 60 04 02.
  • Ifølge Reporters sans frontières (www.rsf.org) blev 38 journalister dræbt i 2003, mens 124 sad fængslet på grund af deres arbejde.
  • Oplysninger vedrørende Den Europæiske Flygtningefond kan findes på på http://europa.eu.int/comm/justice_home/project/erf/erf_da.htm
  • De 17 franske sponsorer bag journalisthuset: Bayard Presse, Le Canard Enchaîné, La Montagne-Fondation Varenne, Dagbladsgruppen Centre France, Milan Presse, Le Monde, Ouest France, Paris Match, Prisma Presse, Play Bac Presse, Radio France, RFI, Télérama samt TV-stationerne M6, Canal+, TF1 og France Télévision.

0 Kommentarer