Et forsvar for fodbolden

I dag lanceres et nyt fodboldmagasin, der er støvsuget for referater og transferrygter. ”Jeg vil gerne vise, at fodbold er for en meget mere broget flok end den stereotype fodboldseer,” siger Lars Laursen, der står bag projektet

Kunstnere, digtere og akademiske artikler. Måske ikke umiddelbart den klassiske opskrift på et fodboldmagasin.

Det er dog ingredienserne til MÅL, et nyt magasin, der kommer på gaden i dag. Der er ingen kampreferater, ingen transferrygter og ingen sensationelle overskrifter.

”Fodbold er meget mere end det,” siger Lars Laursen, der står bag projektet.

”Det, der sker i fodboldkampene, spejler vores samfund. Debatter om racisme, nationalisme. Storkapitalisme.”

Filologer, filosoffer og store følelser

Lars Laursen studerer Film- og Medievidenskab og er typen, omgivelserne ikke umiddelbart ville skyde som en fodboldtosse.

”Min kærlighed for fodbold er oftest noget, jeg skjuler. Jeg synes på mange måder, det føles åndssvagt og dumt, når jeg står og råber af fjernsynet, fordi der er en fremmed mand, der sparker en bold i en firkantet kasse,” siger han.

Derfor beskriver han det som den helt store kærlighedserklæring til sporten, at han i dag lancerer et fodboldmagasin. Nærmest et tabu, der brydes.

”Jeg tror, mange føler, at der bliver set ned på at interessere sig for fodbold. Jeg vil gerne vise, at fodbold er for en meget mere broget flok end den stereotype fodboldseer,” siger han og forklarer, at han selv har haft svært ved at forlige sig med, at han interesserer sig for kunst, litteratur og film – og samtidig elsker fodbold.

Og første nummer indeholder netop en temaserie af essays, hvor personer ”forsvarer deres lidenskab for fodbold”.

Eksempelvis Weekendavisens skribent Asker Hedegaard Boye, der skriver om filologen Johan Huizinga og Zetland-journalist Oscar Rothstein, der citerer filosoffen Simon Critchley.

Lars Laursen, tror du ikke, fodboldinteresserede læsere vil savne rygterne og resultaterne?

”Måske. Men heldigvis findes der rigtig mange andre medier, der laver den slags, og jeg ser ikke MÅL som en konkurrent til dem. Man kan stadig gå ind på bold.dk, tipsbladet eller slå op i Politikens sportssider. Det her er noget helt, helt andet.”

Hvorfor skal en digter eller en kunstner sige noget om fodbold i magasinet?

”Fordi de kigger på det med en vis afstand og har et andet blik på spillet end en sportsjournalist. Fodbold handler ikke kun om at sparke bolden rundt på en bane. Fodbold handler om store følelser. Leg og krig, det profane og det hellige. Det rummer så mange metaforer, symboler og alt muligt andet,” siger Lars Laursen.

Projektet er drevet af frivillige kræfter og foreløbig 5.000 kroner i fondsstøtte. Lars Laursen beskriver det som et passionsprojekt, som han håber har potentiale til at blive en succes.

”Da jeg var dreng og gik på sommerferie, havde jeg altid GOAL med og foldud-plakater på væggene. Et trykt magasin kan noget, som internettet ikke kan,” siger han.

3 Kommentarer

Svend B. Carstensen
18. AUGUST 2020
Spændende. Hvordan kommer man i kontakt med MÅL og Lars Laursen? Der popper ikke umiddelbart noget op ved en google søgning.
Thomas Bech
18. AUGUST 2020
Måske kunne akademikerne, de kulturradikale og den kreative klasse have godt af at slappe af og bare nyde deres glæde ved fodbold for det, den er. Lige så vel som det skal være OK for en tømrersvend at gå til opera. Hvorfor skal alting partout tilslibes en form, som smagsdommerne indenfor en given stammekultur kan acceptere? Lad os dog hylde sammensatte mennesker, der kan lide fodbold og teater, leverpostej fra Stryhns og gourmet... meget sjovere, meget mere ærligt og et fuldstændig retvisende billede af virkeligheden...
Niels Riis Ebbesen
14. AUGUST 2020
@Peter Filtenborg, hvis du synes der er for mange komma'er, så må du godt få et par stykker af dem, hr. skolemester...
Peter Filtenborg
14. AUGUST 2020
Livet er nok også for kort til at lære NRE at sætte komma :)
Niels Riis Ebbesen
14. AUGUST 2020
Livet er da for kort til, at man skal spilde tiden på, at spille, se eller læse om fodbold.

Flere

Læs også

Kan man lave kritisk sportsjournalistik, når man har betalt millioner for rettighederne?

18. JUNI 2018

»Ubegavet sports­journalistik på nettet«

20. OKTOBER 2011

»Ubegavet sports­journalistik på nettet«

20. OKTOBER 2011