Et blodigt område

  . DRAB. Flere og flere journalister bliver dræbt på arbejde. Hovedsagelig lokale journalister og freelancere. Omkring 85 procent af dødsfaldene bliver ikke reelt efterforsket. Det siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund.»Det er et blodigt område og et alvorligt problem for presse- og ytringsfriheden,« siger han.

  .

DRAB. Flere og flere journalister bliver dræbt på arbejde. Hovedsagelig lokale journalister og freelancere. Omkring 85 procent af dødsfaldene bliver ikke reelt efterforsket. Det siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund.

»Det er et blodigt område og et alvorligt problem for presse- og ytringsfriheden,« siger han.

International News Safety Institute (INSI) har nedsat en international undersøgelsesgruppe, der skal afdække problemet. Mogens Blicher Bjerregård var med til gruppens første møde, der blev holdt i Doha, Qatar (den arabiske halvø), den 23. og 24. maj. Gruppen består af medieorganisationer, journalister og specialister, og formanden hedder Richard Sambrook, direktør for BBCs internationale nyhedsafdeling.

Deltagerne hørte grufulde beretninger fra mediefolk, der var blevet tortureret og lemlæstet.

I løbet af de seneste 15 år er 1.300 pressefolk blevet dræbt – med i tallet er chauffører og tolke, der har arbejdet sammen med journalister og fotografer. 2004 var det blodigste år af alle.

Det ryster især Mogens Blicher Bjerregård, at der ikke bliver gjort noget.

»Militær og myndigheder undlader at gribe ind, de normale retslige principper bliver ikke fulgt, og regeringerne ser bare til.«

Ud over at efterforske de mange drab og overfald på journalister arrangerer INSI også kurser i sikkerhedstræning for freelancere og lokale journalister i udsatte områder.

Undersøgelses-komitéen regner med at bruge cirka et år på arbejdet, der skal resultere i en rapport om, hvad journalister er oppe imod og hvorfor. Rapporten skal blandt andet bevirke, at såvel medier som militæret bliver bedre til at sikre journalisterne og give dem ordentlige arbejdsvilkår.

»Det er helt nødvendigt, at der kommer et større fokus på angrebene på mediefolk,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han arbejder på at få flere danske medier til at melde sig ind i INSI. Han har foreløbig kontaktet DR og TV 2. Det koster medierne 1.000 euro om året at være med.

0 Kommentarer