Et blåt mærkat har gjort Politikens Lokalaviser store på Facebook

Politikens Lokalaviser mistede i februar pludselig 30-40 procent i rækkevidde på Facebook. Nu er deres trafik tilbage. Ifølge chefredaktør Anne Andersen hænger det sammen med, at Politikens Lokalaviser nu på verificeret på Facebook. ”Det er helt vildt overraskende, at det kan have så stor betydning"

I april 2017 sagde redaktør på Lokalavisen.dk Kim Belmark, at det var blevet sværere at lave virale historier på Facebook.

”Det er, som om Facebook trykker os 30-40 procent i udbredelse. Det er muligt, at det har stået på siden årsskiftet, men i hvert fald med sikkerhed de seneste par måneder," sagde han.
Forklaringen var sandsynligvis en ændring af Facebooks algoritme for at bekæmpe falske nyheder. Som en utilsigtet konsekvens ramte ændringen også nogle mediers reach på Facebook – for eksempel Lokalavisen.dk, BT og DR.

Større rækkevidde og mere trafik
I dag – en måned senere – er al trafikken vendt tilbage til Lokalavisen.dk og resten af Politikens Lokalaviser. Det forklarer Anne Andersen, chefredaktør for Politikens Lokalaviser. 
”Vi kan måle, at det er nemmere at komme ud med historierne. Vi får flere delinger, kommentarer og likes. Og vi kan se, at der kommer mere trafik på vores sites fra Facebook,” siger hun.

Kan det ikke være, fordi I tilfældigvis har lavet nogle historier, der appellerer til flere mennesker?
”Nej, det er ikke tilfældigheder. Vi har målt ni dage før og ni dage efter ændringerne, og forskellen er så stor, at det ikke er tilfældigt. De fleste dage er der sket mindst en fordobling i rækkevidde,” siger hun.

Blåt mærke banede vejen
Den seneste måned har næsten alle facebooksiderne tilknyttet Politikens Lokalaviser fået et blåt badge, der viser, at siden er godkendt af Facebook.
”Lidt tilfældigt fandt vi ud af, at nogen medier have et lille blåt tegn på deres facebookside, som vi ikke havde,” siger hun.
Politikens Lokalaviser kontaktede derfor Facebook og svarede på nogle stamdardspørgsmål om for eksempel sidens historik og tilhørsforhold. I dag er de fleste af Politikens Lokalavisers over 40 facebooksider blevet verificeret.
”Nogle er blevet afvist ifølge det standardsvar, vi har fået. Men vi har fået besked på at søge igen om en måned. Jeg regner med, at alle sider kommer igennem,” siger Anne Andersen.

Hemmelighedsfulde Facebook
Hun siger, at det er fint, at Facebook slår hårdt ned på falske historier.
”Men jeg forstår ikke, at Facebook har været så hemmelighedsfulde om, hvad medierne skulle gøre,” siger hun.
”Det er helt vildt overraskende, at det kan have så stor betydning – men også lidt skræmmende. Vi sidder jo ikke her og klapper i hænderne over, at Facebook har fået så meget magt,” fortsætter hun.

BT: Større spredning trods godkendelse

På BT er der ifølge udviklingschef Kevin Walsh kommet større spredning mellem historier, der klarer sig godt og historier, som klarer sig skidt på Facebook. Samlet set er rækkevidden dog den samme som før algoritmeændringen.
Kevin Walsh siger, at alle BTs facebooksider er verificerede.

”Så her er forklaringen ikke for vores vedkommende,” forklarer han

Journalisten har bedt Facebooks nordiske pressekontor om en kommentar, men de er endnu ikke vendt tilbage.

0 Kommentarer