Et år efter sparerunde: Det var det rigtige at gå

For snart et år siden var fotograf John Randeris en del af en sparerunde på Jysk Fynske Medier. Nu skal koncernen spare igen. ”Det var godt, jeg gik sidste år,” siger John Randeris

”Når jeg ser tilbage på det, så fortryder jeg slet ikke, at jeg gik.”

Sådan siger den vestjyske fotograf John Randeris. Han tog sidste år en frivillig fratrædelse, da Jysk Fynske Medier i en sparerunde ville skære markant i sin fotoafdeling og omlægge afdelingen, så der ikke længere var en overordnet fotochef.

Det var blot én i rækken af mange sparerunder i det store mediehus, siden det i 2015 kom til verden som en sammenlægning af Fynske Medier, Jyske Medier og Sydjyske Medier.

I sparerunden i 2017 gik to fotochefer frivilligt, tre fotografer blev fyret, og John Randeris var en af to fotografer, der gik frivilligt.

Det er en stor omgang”

Dengang interviewede Journalisten John Randeris om hans valg.

”Jeg har været vant til at blive bestemt over i mange år. Nu kommer jeg selv til at bestemme. Det glæder jeg mig til. Når jeg får det på afstand, tror jeg, det bliver godt. Jeg har snakket med flere, der før er blevet fritstillet, som siger, at de aldrig har haft bedre tider,” sagde han dengang.

I morgen gennemføres der en sparerunde med mulige redaktionelle fyringer på Jysk Fynske Medier. I alt skal der spares 90 millioner kroner i koncernen, 18 millioner kroner på det redaktionelle område.

Det er noget, John Randeris følger med i. Og noget, der får ham til at tænke over sin egen rolle i seneste sparerunde.

”Nu kan jeg se, at de skal spare 90 millioner kroner. Det er en stor omgang. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det var godt, jeg gik sidste år, for hvem ved, om det så bare var min tur næste gang,” siger han.

Man skal vænne sig til det”

Men har John Randeris fået mere frihed til at bestemme, som han håbede på?

”Det har jeg. Der skal ikke meget til for, at jeg kan tjene en månedsløn hjem, når jeg eksempelvis arbejder i weekenderne. Nu arbejder jeg måske to dage om ugen og kan holde fri i fem dage,” siger han.

”Det er min kone også glad for. Så kan jeg stå klar med mad og det hele, når hun kommer hjem fra arbejde. Jeg plejer at sige, at jeg har en kone, der får en god løn, og så skal det hele nok gå,” siger John Randeris og griner.

Han erkender, at det har været en omstilling at blive freelancer efter 28 år som fastansat på JydskeVestkysten. 

”Det er klart, at det er anderledes. Jeg tror, jeg bliver meget glad for det, i takt med at jeg vænner mig til det,” siger han.

I sin freelancevirksomhed arbejder John Randeris både med fotojournalistik og med reklamefotografering.

”Jeg arbejder for tiden særligt for Scanpix, som blandt andet har Jysk Fynske Medier tilknyttet som kunde,” siger John Randeris.

”Jeg har også skudt reklamefotografier for nogle virksomheder. Men det er mest det andet, jeg laver, som blandt andet er at rykke ud ved 112-opgaver. For eksempel for nylig, da der var en stor ulykke med et tog. Det handler også om at komme rundt i lokalområderne for forskellige aviser,” siger han og fortæller, at han senest har været på Fanø og fotografere for Kristeligt Dagblad.

En ensom ulv

Det er stadig det fotojournalistiske, han brænder for.

”For det er der, jeg får det ud af jobbet, jeg gerne vil. Det er der, jeg kommer ud og taler med og møder de almindelige mennesker, der bor i Vestjylland. Når det er den slags opgaver, så smider jeg det, jeg ellers har i hænderne,” siger han og tilføjer:

”Selvfølgelig kan man savne sine kolleger fra avisen. Men der var store ændringer i forbindelse med den sidste sparerunde, så det ville alligevel ikke have været det samme som før. Derudover har vi fotografer altid været nogle ensomme ulve, der kører rundt på landevejen. Og det har jeg det meget godt med.”

0 Kommentarer