Estland topscorer i frihed på nettet

Internettet er blevet mindre frit det seneste år, viser ny undersøgelse af 37 lande fra hele verden. Estland ligger nummer ét. Se hele listen her.

Internettet er blevet mindre frit det seneste år, viser ny undersøgelse af 37 lande fra hele verden. Estland ligger nummer ét. Se hele listen her.

Overordnet set er internettet blevet mere kontrolleret og mindre frit det forløbne år. Det er konklusionen i en ny 410-siders rapport fra den amerikansk-baserede organisation Freedom House, der blandt andet arbejder for ytringsfrihed.

"Undersøgelsen viser, at truslerne mod internetfrihed vokser og bliver mere forskelligartede. Cyber attacks, politisk motiveret censur og regeringskontrol med internettets infrastruktur er dukket op som særligt fremtrædende trusler," skriver Freedom House. 

Freedom House har i rapporten undersøgt 37 udvalgte lande, spredt over hele verden. Desværre har de ikke taget et kig på et skandinavisk land. Men de har kigget på en række andre, europæiske lande, blandt andre Tyskland, Storbritannien og Estland. 

Rapporten indeholder en rangliste, hvor de 37 lande er rangeret efter frihed på internettet og nye medier, målt på negative faktorer som hindringer for netadgang og krænkelse af brugernes rettigheder.

Topscoreren er Estland. På andenpladsen kommer USA, og på tredjepladsen Tyskland. Australien er nummer fire, Storbritannien helt nede på en femteplads og Italien på en sjetteplads.

På sidstepladsen ligger Iran. Over dem ligger Burma, og på tredjesidstepladsen ligger Cuba.

Forskningschefen bag projektet og en af medarbejderne er blevet interviewet om rapporten af den tyske avis Deutsche Welle. Her forklarer de blandt andet, hvorfor Tyskland ligger under USA.

"Hvad angår Tyskland, så har de flere begrænsninger i forhold til at blokere bestemt indhold i forbindelse med nazisme eller hate speech, som du måske ikke finder i USA, ligeledes med ærekrænkelse, som vi ser det i en lang række europæiske lande," siger Sarah Cook, medforfatter til rapporten, til Deutsche Welle.

Se hele undersøgelsen her – og se hele listen over lande her.

0 Kommentarer