Erstatning mørkelagt i rektorsag

SELVMÅL. Selv om Nordisk Ministerråd betragter den som afsluttet, er sagen om Birgir Kruse, der 3. marts blev fyret som rektor for Nordisk Journalistcenter (NJC) i Århus, på ingen måde død.Som Journalisten skrev i seneste nummer, blev Birgir Kruse fyret på grund af druk og bilagsfusk. Dog blev han samtidig forgyldt af sin arbejdsgiver, Nordisk Ministerråd, med en favorabel fratrædelsesaftale.

SELVMÅL. Selv om Nordisk Ministerråd betragter den som afsluttet, er sagen om Birgir Kruse, der 3. marts blev fyret som rektor for Nordisk Journalistcenter (NJC) i Århus, på ingen måde død.

Som Journalisten skrev i seneste nummer, blev Birgir Kruse fyret på grund af druk og bilagsfusk. Dog blev han samtidig forgyldt af sin arbejdsgiver, Nordisk Ministerråd, med en favorabel fratrædelsesaftale.

Ud over seks måneders løn har Kruse fået et beløb på 100.000 kroner. De 100.000 kroner, som tages ud af NJCs budget, har Ministerrådet udbetalt som erstatning til Kruse, fordi Journalisten og en færøsk radio har omtalt sagen.

Rigmor Duun Grande, Nordisk Ministerråds afdelingschef for kulturpolitik, som NJC hører under, bekræfter, at Kruse har fået 100.000 kroner i erstatning. Men hun ønsker ikke at fortælle hvorfor.

»Vi plejer ikke at diskutere personsager i medierne,« siger hun.

– Hvorfor tager I de 100.000 kroner fra NJC?

»Fordi det er den institution, det gælder.«

– Men hvorfor skal det gå ud over NJC, at Nordisk Ministerråd forgylder en fyret rektor?

»Vi har valgt at gøre det sådan, fordi der ikke i Nordisk Ministerråds budget er plads til den slags,« siger Rigmor Duun Grande.

Journalisten har spurgt Connie Hedegaard, der er nordisk samarbejdsminister, om hendes holdning til, at Nordisk Ministerråd præmierer den fyrede rektor med 100.000 skattekroner. Men Connie Hedegaard ønsker ikke at udtale sig om »den konkrete personsag«.

Erstatningen bliver dog med sikkerhed et af de punkter, som nordmanden Lars Helge Rasch, der er bestyrelsesformand for NJC, vil bringe på bane, når han den 7. april mødes med Nordisk Ministerråd for at drøfte den videre lederstruktur for NJC.

»Hvorfor i alverden giver man et tillæg på 100.000 kroner – ud over seks måneders løn – til en mand, der ikke har passet sit arbejde? Og hvorfor skal pengene tages fra NJC, som i forvejen har en trang økonomi? Det må vi have svar på,« siger Lars Helge Rasch.

Som anført var Journalistens omtale af sagen årsag til, at Kruse fik erstatning. Spørgsmålet er derfor nu, om Kruse kan vente en ny erstatning i forbindelse med denne artikel:

»For os er sagen afsluttet,« siger Anna Nisses, personalechef i Nordisk Ministerråd og ansvarlig for Kruses fratrædelsesaftale.

»Jeg har slet ingen kommentarer til Journalisten om den sag,« siger Kruses advokat, Majken
Johansen.

Hun vil heller ikke fortælle, om hun har gjort alvor af sin trussel om at indgive politi-anmeldelse i forsøget på at finde ud af, hvem der i sin tid lækkede oplysninger til Journalisten.

0 Kommentarer