Erik Holstein vidste i 16 dage at Villy Søvndal ville gå af

Allerede onsdag den 22. august fik Erik Holstein fra altinget.dk tilbudt solointerviewet med Villy Søvndal foran de store aviser. Holstein måtte opfinde nødløgne for at beskytte historien om den afgående formand i to lange uger. Læs, hvordan han gjorde.    (Opdateret klokken 14.25)

Allerede onsdag den 22. august fik Erik Holstein fra altinget.dk tilbudt solointerviewet med Villy Søvndal foran de store aviser. Holstein måtte opfinde nødløgne for at beskytte historien om den afgående formand i to lange uger. Læs, hvordan han gjorde.    (Opdateret klokken 14.25)

Kun en meget lille gruppe mennesker vidste, at Danmarks politiske landskab ville se markant anderledes ud fra fredag den 7. september, hvor SF's formand trak sig, og partiet blev sendt ud i det formandsvalg, der lige nu har kastet kommentatorerne ud i den store gætteleg om Astrid Krag og alliancerne.

Den første journalist, der konkret vidste, at Villy Søvndal fra i fredags ville koncentrere sig om at være udenrigsminister, er politisk analytiker på altinget.dk Erik Holstein, der har arbejdet på Christiansborg siden 1993. En stor del af hans metode er at tale baggrund med politikere og deres rådgivere, så han får materiale og viden til sine politiske analyser. Det var også det, han troede, han skulle den 22. august – 16 dage før SF's formand trak sig.

En tur ved Holmens Kirke

»Jeg havde en aftale med Villy Søvndals særlige rådgiver Claus Perregaard. Vi skulle egentlig have drukket en øl, men han spurgte, om vi ikke i stedet kunne slentre en tur langs havnen i fred og ro. Vi mødtes ved Holmens Kirke og gik en tur på en halv times tid,« siger Erik Holstein.

Undervejs leverer Claus Perregaard den nyhed, som alle mediers politiske redaktioner brænder for at have solo.

»Han siger, at Villy har tænkt sig at gå af som formand, og spørger, om jeg er interesseret i at lave afskedsinterviewet. Det behøvede jeg ikke svare på.«

Altinget.dk kan styre forløbet

SF's pressechef, Tasja Parize, forklarede i fredags journalisten.dk, at valget faldt på Erik Holstein, fordi SF stoler på ham. Det var præcis samme forklaring, Dansk Folkeparti gav, da valget faldt på Berlingskes Thomas Larsen, da Pia Kjærsgaard trak sig.

Men valget af et netmedie uden en stor redaktion i ryggen åbner for et helt nyt perspektiv i politisk journalistik. En selvkørende journalist giver kilderne store fordele.

»Fordelen ved Altinget (er), at det er journalisten selv, der trykker på knappen. Der er ikke en redaktionssekretær og en masse andre inde over, hvor der er risiko for, at det bliver lækket,« sagde Tasja Parize til journalisten.dk.

»Det her er jo også ekstremt følsomt, og det er kun meget få, der kan kende til det på forhånd. Hvis man gerne vil styre processen, så gælder det om at holde det rimelig stramt,« fastslog Tasja Parize.

Pressechefen markerede også, at så vigtige er dagbladene ikke længere.

»Den kommer nok i alle dagbladene i morgen uanset hvad.«

16 dages spændt venten

Da Erik Holstein får historien, er der 16 dage, til SF vil breake nyheden – og 15 dage, til interviewet skal laves. Det er SF, der bestemmer datoerne for interview og publicering.

"Jeg har ikke haft nogen som helst problemer med, at SF bestemte timingen.
Det er den slags deals, jeg er helt villig til at indgå. Havde de derimod stillet krav til indholdet, havde det været uacceptabelt," siger Erik Holstein.

Situationen er højspændt. Det vil være første gang, at altinget.dk kan stå som afsender på så stor en historie foran de mandskabsstærke store medier. Det har stor betydning for redaktionens anseelse og for altinget.dk's position som nyhedsformidler.

Netmediet har tidligere oplevet, at de store medier kopier nyhederne uden at akkreditere.

Chefredaktør på altinget.dk og Erik Holstein problematiserede så sent som i februar 2011, at blandt andet Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten ofte undlader at nævne, at de læste historien først på altinget.dk.

Men historien om Villy Søvndals afgang er så stor, at den kan blive citeret direkte, uden at de store medier versionerer med egne citater – hvis processen lykkes for Erik Holstein.

Han går nogle urolige nætter i møde.

»Jeg er hele tiden meget nervøs for, om historien skal løbe. Helle Thorning-Schmidt ved ikke noget, før aftenen før Villy går af, og Margrethe Vestager får det endnu senere at vide. Der er også kun meget få SF'ere, der ved noget. Jeg sidder i en helt særlig situation,« sammenfatter Erik Holstein.

Nødløgn for kollegerne

Tidsplanen betyder, at Erik Holstein ligefrem bliver nødt til at lyve for sine kolleger.

Tirsdagen før Villy Søvndal går af om fredagen, forklarer Erik Holstein ganske vist på et redaktionsmøde for altinget.dk's Christiansborg-portal, at han skal interviewe Villy Søvndal.

Men historien er – digter han – at Søvndal vil kritisere de Radikale hårdt i dagpengespørgsmålet. Det er en plausibel vinkel på tidspunktet.

»Den køber de alle sammen. Men det er en nødløgn. Jeg tør ikke sige, hvorfor jeg skal interviewe Villy Søvndal. Bagefter er jeg kun blevet mødt med skæve grin. Kollegerne forstår godt, at det var en helt særlig situation.«

Helt frie hænder

Erik Holstein forklarer, at SF ikke har stillet særlige krav til interviewet. Han kan spørge om alt. Interviewet skulle hverken til gennemlæsning eller godkendelse.

»De har stolet på, at jeg ville citere fair – og stille nogle relevante spørgsmål, der ikke bare handlede om et skævt slips.«

Interviewet gennemføres torsdag den 6. september klokken 13.30-14.30 i Udenrigsministeriet. Der sidder to SF-rådgivere med ved bordet, men Erik Holstein forklarer, at de på intet tidspunkt blander sig.

Tæt på at løbe

Det er aftalt, at altinget.dk kan breake interviewet fredag den 7. september klokken 09.30. På det tidspunkt er kredsen af indviede blevet noget større. Politiske allierede er informeret – og risikoen for, at historien løber, er nu overhængende.

Erik Holstein har skrevet interviewet færdigt torsdag aften. Men han tør ikke lægge det klar til publicering via altinget.dk's administrationssystem. Han beholder det i sin private arbejdsmailboks.

»Tænk hvis en kollega på redaktionen ville se mit såkaldte interview om dagpengesagen og derfor åbnede interviewet. Det kunne ske. Jeg turde ikke løbe risikoen. Der kunne være en mulighed for, at nogen sagde det til deres kæreste – selv om jeg selvfølgelig stoler på mine kolleger.«

Fredag morgen sidder Erik Holstein på Christiansborg og følger spændt morgenens nyhedsforløb.
Kun redaktionschefen på altinget.dk er blevet orienteret aftenen før, så han kan være klar til at udsende nyhedsbrev. Og der skal også være hul igennem til Ritzau.

Erik Holstein er i kontakt med Claus Perregaard fra SF flere gange fredag morgen. Klokken 08.00 holder planen stadig – vi rykker 09.30. Men lidt i 09.00 sker det, der ikke måtte ske.

»Journalister fra den øvrige presse begynder at ringe til SF og spørge lidt løst, om der er noget nyt om Villy Søvndal. Det er tydeligt, at rygtet er ude, men ingen ved noget konkret. Jeg bliver enormt bange for, at nogen skal skrive nethistorien: "Rygter om at Villy Søvndal stopper."«

Den nervøsitet deler SF, og Erik Holstein får lov at sende historien ud allerede klokken 08.56. Nu er Villy Søvndal fortid som formand.

10 minutter før SF's pressemeddelelse

Det er altinget.dk's kunder, der får historien først i form af det lange interview, men umiddelbart efter lægges nyheden op på altinget.dk's åbne nyhedsportal, ligesom Ritzau får nyheden.

Nu går der 10 minutter, hvor Erik Holstein og altinget.dk er de eneste kilder på dagens store historie. TV2 News citerer altinget.dk. Radioavisen gør det samme.

»Radioavisen kalder desværre altinget.dk for en "hjemmeside". Vi er vel rettelig en netavis, men pyt med det,« siger Erik Holstein.

Efter 10 minutter sender SF selv en pressemeddelelse ud. Der skal indkaldes til pressemøde om formandens afgang. Dermed er altinget.dk og Erik Holstein ikke længere eneste kilde. Nu tager pressemeddelelsen over frem mod pressemødet.

Ingen spørgsmål om slips og engelsk

Hvorfor tror du, at du fik historien?

»Det ved jeg jo ikke, men jeg har kendt Villy Søvndal siden midt i 90'erne og har skrevet tæt om SF's politik i mange år. Jeg har ikke været specielt positiv, men har også skrevet nærgående analyser om, at partiet helt mangler profil i regeringen og førte en bovlam valgkamp. Men jeg har altid forsøgt at være saglig.«

Villy Søvndal har efter sin afgang som formand kritiseret dele af pressens dækning af hans formandstid. Den har ud over kritisk dækning af hans dobbeltrolle også fokuseret på hans engelskkundskaber og hans slips.

Et panel af redaktører fra blandt andet Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske afviste søndag i Presselogen på TV2 News, at Villy Søvndal har fået unfair behandling på vejen op og ned i dansk politik.

Erik Holstein, der snød de store medier for scoopet, har aldrig selv dyrket de personlige sidevinkler på Søvndal.

Hvor mange spørgsmål har du gennem tiden stillet Villy Søvndal om hans engelsk og om hans slips?

»Det har jeg aldrig spurgt om. Jeg har nævnt hans engelsk i en af mine analyser, men jeg har aldrig fundet det så væsentligt, at jeg ville spørge specifikt ind til det.«

Opdateret med Erik Holteins kommentar til, at det er SF, der bestemmer tidspunktet for publicering af interviewet.

1 Kommentar

Esben Odbjerg
10. SEPTEMBER 2012
Re: Erik Holstein vidste i 16 dage at Villy Søvndal ville gå af

Her har vi et nyt eksempel på den politiske/journalistiske blodskam, der gennem de seneste år har bredt sig på Christiansborg.

Journalister skal ikke indgå aftaler med de magthaver, de er sat til at vogte, men de skal, så hurtigt som muligt, videbringe alle relevante oplysninger til deres læsere.

Journalister skal hverken aftale spørgsmål eller tidspunkter, men straks videbringe en oplysning om, at f.eks. et regeringspartis formand, landets udenrigsminister, vil gå af som partiformand.

Hvor ville det dog være befriende, hvis alle poitiske journalister igen fik mod til at være journalister, og ikke blot servile og ærbødige deltagere i det politiske spil.