Debat

Erhvervsjournalistik er en by i Rusland på SDU’s journalistuddannelse

Erhvervsjournalistik er en voksende branche, og erhvervsmedierne søger samtidig mere faglighed og erfaring. DMJX har allerede oprettet et kursus inden for området, så hvorfor følger SDU ikke trop? spørger Søren Sand Djernæs Christiansen og får svar fra Peter Bro

Endnu en praktikrunde venter om hjørnet, og den seneste opdatering forlyder, at der nok en gang vil være en uligevægt af antallet af praktikpladser og praktiksøgere. Estimatet er, at DMJX, SDU og RUC stiller op med 195 ansøgere i alt og branchen med knap 155 praktikopslag. Det er set før, og det er på mange måder det billede, der også venter os journaliststuderende på den anden side af uddannelsen.

Løsningen herpå er, at vi f.eks. opfordres til at bevæge os ud i et rødt hav, hvor vi gradbøjer vores journalistiske kompetencer for at konkurrere med uddannede kommunikatører om at skabe indhold til en LinkedIn-profil. Som udgangspunkt burde dette scenarie være en brændende platform for journalistuddannelsernes ledelser, og der er da også kommet tiltag, som har til formål at skærpe vores kvalifikationer og gøre os mere salgbare over for f.eks. nichemedier. Anders Heering, chefredaktør og administrerende direktør for Watch Medier, sagde sidste år, at erhvervsjournalistikken er et af de områder, hvor der inden for dansk presse oprettes flest nye journaliststillinger. I samme ombæring valgte DMJX at oprette et kursus inden for selv samme stofområde til deres studerende. Ambitionen og markedslogikken må netop være at tilpasse udbuddet efter efterspørgslen. Så hvorfor følger SDU ikke trop?

Ambitionen og markedslogikken må netop være at tilpasse udbuddet efter efterspørgslen.
Søren Sand Djernæs Christiansen

Branchen har i forvejen svært ved at følge med antallet af uddannede journalister. Så er det ikke nærliggende at antage, at de erhvervsjournalistiske stillinger, der bliver udbudt, ender i hænderne på de nyudklækkede journalister, som har mest erfaring og viden inden for området? Det er ikke, fordi jeg anklager SDU’s Center for Journalistik for bare at sidde på hænderne og lade stå til. Tidligere i år kunne instituttet eksempelvis præsentere et enkeltfag i klimajournalistik, og selv om fagets underviser, Ralf Andersson, beskriver klimadagsordenen som ”verdens vigtigste historie, overhovedet”, så er satsningen måske en anelse skæv. For nok er klimadagsordenen en af fremtidens største og vigtigste nyhedsområder, men for os journaliststuderende handler det om, hvilket marked vi kan mætte, så snart vi står med eksamensbeviset i hånden.

I dette tilfælde findes én af de oplagte løsninger jo netop inden for erhvervsjournalistikken, og her er mit indtryk, at der blandt os journaliststuderende også eksisterer en udbredt misforståelse af, hvad dette stofområde har at byde på. Langt de fleste af mine medstuderende ønsker at beskæftige sig med journalistik, der er nær og involverer mennesker, og som kan præsenteres i form af enten longreads eller features. For dem er erhvervsjournalistikken lig med fremmedgjort skrivebordsarbejde, excel-ark og konkursregistreringer, der spyttes ud i korte nyhedsformer. Men erhvervsjournalistikken kan så meget mere. Den rummer netop alle journalistikkens genrer, og den opererer i særdeleshed også på det menneskelige plan. Et eksempel på denne misforståelse fremgår i vores studenteravis LIXEN. Her er erhvervsstoffet nemlig ikkeeksisterende, og denne mangelvare afspejler lige præcis, hvilken udfordring SDU står over for. For undervisningen lider nemlig under samme problem. Og når man tænker på, at erhvervsmedierne i forvejen har været ude at efterspørge større faglighed og erfaring allerede fra deres praktikanter, burde SDU så ikke snart følge DMJX’ eksempel og skabe nogle rammer, hvor erhvervsjournalistikken kan få belyst sit berettigede potentiale?

Foruden at det vil skabe en mere fair konkurrencesituation for os journaliststuderende på tværs af uddannelserne med interesse for erhvervsstoffet, så vil et bredere sortiment af specialiserede praktikanter og journalister også være til gavn for de mange erhvervsmedier og fagspecialiserede redaktioner – og dermed også hele branchen.

Søren Sand Djernæs Christiansen er journaliststuderende på SDU

Replik fra Peter Bro, professor, ph.d. og leder af journalistuddannelserne på SDU:

I et veloplagt, velskrevet indlæg efterspørger journaliststuderende fra SDU Søren Sand Djernæs Christiansen mere erhvervsjournalistik på SDU.

Jeg kan glæde ham og andre studerende med den samme interesse ved at meddele, at det kommer vi til at have mere af allerede i dette semester, hvor erhvervsjournalistikken nu er blevet en fast del af undervisningen på BA-uddannelsen.

Tidligere har erhvervsjournalistik på bacheloruddannelsen på SDU mest haft karakter af et frivilligt fagligt forløb. Det er vist i øvrigt et frivilligt forløb, der – om end noget kortere – svarer til dét, som Søren Sand Djernæs Christiansen henviser til på DMJX, og som nogle af erhvervsjournalistikkens mest erfarne folk står bag (tidligere Børsen, Watch-medier mv.).

Det er med andre ord en åben dør, som Søren Sand Djernæs Christiansen nu sætter sig for at sparke ind med kraft og sproglig saft.

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right