Erhvervsjournalister kan altid snyde

Danske aviser har vidt forskellige regler om journalisternes omgang med aktier. Nu strammer nogen op. Men stramme tøjler kan aldrig stoppe de erhvervsjournalister, der bliver for grådige, siger Børsen-redaktør.

Danske aviser har vidt forskellige regler om journalisternes omgang med aktier. Nu strammer nogen op. Men stramme tøjler kan aldrig stoppe de erhvervsjournalister, der bliver for grådige, siger Børsen-redaktør.

En journalist på bladet Penge og Privatøkonomi er mistænkt for at bedrive kursmanipulation. Beskyldningerne lyder på, at han har købt aktier i en virksomhed, skrevet positivt om den og derefter solgt aktierne med fortjeneste. Det skriver DR.dk.

Reglerne for journalister og aktier er fuldstændig forskellige på de danske erhvervsredaktioner.

Berlingske-journalisterne må ikke eje aktier i de selskaber, de skriver om. Jyllands-Posten forbyder alle på deres erhvervsredaktion overhovedet at handle med aktier.

»Vi vil undgå nogen som helst form for mistanke om, at vores journalisters arbejde er påvirket af privatøkonomiske interesser. Vi må beskytte vores troværdighed som erhvervsjournalister,« siger Ole Søndergaard, jourhavende på Jyllands-Postens erhvervsredaktion.

Børsen har netop besluttet at stramme reglerne op oven på den aktuelle sag om kursmanipulation hos Penge og Privatøkonomi. Hidtil har det været en vurderingssag, om en journalist havde privatøkonomiske interesser i et selskab, han skriver om.

»For at vise rettidig omhu, så vil vi skærpe kursen yderligere. Min mening er, at hvis man overhovedet har aktier i noget, så skal man ikke skrive om det,« fortæller administrerende direktør og chefredaktør Leif Bech Fallesen til Journalisten.dk.

Men uanset hvor stramt tøjlerne sidder på erhvervsjournalisterne, kan man ikke forhindre kursmanipulation. Hvis en journalist bliver for grådig, skal han nok finde et smuthul.

»Vi kan ikke stoppe det her. Ingen er perfekte. Du kan jo skjule den slags transaktioner i din kones pigenavn eller på tyve andre måder, uanset om vi laver reglerne om,« siger Leif Bech Fallesen.

Alligevel kan et mere og mere uoverskueligt aktiemarked føre til, at en stramning af reglerne bliver nødvendig, mener erhvervsredaktør på Berlingske Tidende Finn Mortensen.

»Handelen bliver hurtigere og sværere at følge. Det er en god ide hele tiden at snakke om, hvordan vi står i forhold til udviklingen på aktiemarkedet, og der vil jeg ikke afvise strammere regler. Det handler i høj grad om dialog,« siger han til Journalisten.dk.

1 Kommentar

Søren Hansen
23. MAJ 2008
Hvor går grænsen

Hvor mange gange har diverse erhversmedier bragt aktieanbefalinger eller aktiespil hvor stor aktionærer som Peter Forchhammer sidder og anbefaler egne aktier uden at læseren bliver oplyst om disse "experter" har en dobbelt rolle.

Der er INTET galt i at Peter Forchhammer anbefaler aktier i selskaber han selv er stor aktionærer i omvendt det bør læserne vel oplyses om i de pågældende artikler.

Der er mange sjove eksempler i Infomedia og i Børsen.